neděle 11. září 2022

Michaela Klevisová - Ostrov šedých mnichů

  Michaelu Klevisovou, jednu z velmi úspěšných autorek české detktivky jsem si hodně oblíbila a už jsem od ní několik jejích kníh přečetla (ostatně jste o nich mohli číst tady na blogu).  Takže když jsem na Facebooku narazila na možnost získat její knížku, kterou jsem ještě nečetla, neváhala jsem (vyměnila jsem ji za jinou, u nás už všemi přečtenou knihu téže autorky).
 

 
Johan Rutten, který žil posledních  deset let  se svou ženou, českou soudní tlumočnicí Ingrid, v Čechách,  se rozhodl, že se vrátí do rodné země a ke své kariéře televizního reportéra.  Jeho návratem na televizní obrazovky má být cyklus o neobjasněných úmrtích a Johan si jako první vybere smrt mladé ženy, k níž došlo před jedenácti lety na ostrově Schiermonnikoog. Gwen  si vyšla s malou dcerkou na piknik do dun na pobřeží a bylo posléze nalezena otrávená.   Po pár dnech Johanova pobytu na ostrově a vyptávání na okolnosti související se smrtí Gwen někdo Johana zavraždí.  Narazil Johan při svém vyprávění na něco, co by souviselo s úmrtím Gwen a co by někoho ohrožovalo? Nebo je za jeho smrtí něco jiného? V podezření se ocitá i Johanova manželka Ingrid, která po něm bude dědit nemalý majetek. Ta proto požádá o pomoc svého přítele, pražského kriminalistu Josefa Bergamanna. Ten možnost vytrhnout se z běžného života, ve kterém řeší vztahové problémy, a udělat si výlet na holandský ostrov docela uvítá a za Ingrid se vypraví.
 
 
 
Stejně jako knížka Zmizela v mlze, kterou jsem četla před rokem, se i tento příběh Michaely Klevisové neodehrává v českém prostředí. Tentokrát autorka nechává Josefa Bergamanna pátrat v prostředí malého holandského ostrova a ten se díky tomu ocitá tak trochu v pozici amatérského detektiva. Nemá žádné pravomoci ani přístup ke všem informacím, navíc má jazykový handicap, protože neumí holandsky. Nakonec se ale i díky jeho vnímavosti podaří vraždu Johana Ruttena objasnit. 
 
 
 
I tentokrát se příběh odehrává v omezené komunitě lidí, jejich osudy se různě  proplétají a ovlivňují. Je to taková klasická "pátrací" detektivka bez spousty krve a hrůzných detailů, autorčina silná stránka je spíše v popisu prostředí i vztahů mezi lidmi. Ale i pokud jde o pátrání, umí čtenářlm zamotat hlavu a rozluštění pro mne bylo  nakonec hodně překvapivé. Jen si autorka možná ukousla trochu velké soustu při zasazení příběhu do holandského prostředí - občas mi přišlo, že zapomínala, že vlastně Josef Bergmann holandsky nerozumí. A obálka knihy se mi tentokrát nelíbíla tolik jako u těch předchozích, které jsem přečetla.
 

  
Anotace
Na odlehlém holandském ostrově Schiermonnikoog s liduprázdnými písečnými plážemi bičovanými severním větrem zemřela v dunách za podivných okolností mladá žena a i po jedenácti letech zůstává její vrah neodhalen. Televizní reportér Johan Rutten se rozhodl, že tímto případem zahájí nový cyklus reportáží o neobjasněných vraždách – ale krátce po svém příjezdu na ostrov byl zavražděn. Má oba činy na svědomí stejný pachatel? Smrt bohatého Johana Ruttena se mohla hodit více lidem. Například jeho české manželce, soudní překladatelce, která nyní zdědí veškerý jeho majetek... Na její popud přijíždí na ostrov kriminalista Josef Bergman. Chce na Schiermonnikoogu strávit dovolenou, vyčistit si hlavu od starostí a udělat důležité životní rozhodnutí. Jenže brzy je proti své vůli vtažen do složitého případu.
Vydalo nakl. Motto v r. 2015, 376 stran 
 



32 komentářů:

  1. Je to ostuda, ale ještě jsem od ní žádnou knihu nečetla. Tak snad někdy. A díky za další recenzi. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je tolik knížek, že se to nedá...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Na Michaelu Klevisovou se teprve chystám, tak jsem zvědavá, zda mi autorcin styl sedne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, záleží na tom, co se ti líbí. Severský styl detektivek to není...
      Hezký den

      Vymazat
  3. Á, Klevisová! Už tu celkem dlouho nebyla. Stáňo, díky za info, zní to dobře.
    Měj hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, chci přečíst od této autorky všechny detektivky (ráda bych se sehnala buď v knihovně nebo výměnou za jiné), takže doufá, že jestě na nějakou Klevisovou časem dojde :).
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
  5. Klevisovou čtu ráda, takže píši si na papír do knihovny. Tipy od Tebe jsou OK.
    Měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jestli se ti libily jiné knížky od Klevisové, tak tato asi nezklame taky.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Od této spisovatelky jsem ještě žádnou knihu nečetla :-) A nezní to vůbec špatně. Já mám teď na seznamu asi 8 knih, které chci přečíst... nějak nestíhám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já taky nestíhám (střídavě buď číst nebo spát :D).
      Hezký den

      Vymazat
  7. Já na ty detektivky nějak nejsem, takže autorku ani knížku vůbec neznám :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, Klevisová by se ti mohla líbit, i když na detektivky nejsi - je tam dost místa věnováno i vztahům mezi postavami...

      Vymazat
  8. Od této autorky jsem ještě žádnou knihu nečetla, normálně totiž detektivky nevyhledávám, ale tato kniha rozhodně nevypadá špatně.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se knihy této autorky líbí - tohle je tuším čtvrtá nebo pátá, kterou jsem od ní četla.

      Vymazat
  9. Autorka je pro mě neznámá, ale kniha vypadá moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mne je Klevisová jeden z nejlepších současných českých autorů detektivek

      Vymazat
  10. Teď jsem zrovna jeden thriller dočetla - Černý korál. Bylo to fajn čtení, akorát ten konec mi přišel dost uspěchaný a vrah byl vypátrán až na posledních 30 stránkách.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Mayna jsem četla Šelmu, už tedy pěkně dávno, ale mám pocit, že i tam byl konec trochu uspěchaný.

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, autorku zatím znám jenom dle jména, bohužel jsem ještě neměla tu čest. Ale alespoň už vím, co od toho případně čekat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, Klevisová není pro milovníky thrillerů, její detektivky jsou poklidné a staví spíš na vztazích mezi postavami. A má většinou moc pěkné popisy prostředí.

      Vymazat
  12. Od autorky jsem ještě nic nečetla, nelákala mě a teď toho mám zase tolik, že na ni opět nepřijde řada. :-) ale láká mě od ní kniha Prokletý kraj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prokletý kraj jsem četla a líbil se mi. Není to úplně klasická detektivka, spíš je to věnované příběhu jedné rodiny.

      Vymazat
  13. Od autorky jsem četla jen jednu knihu a nebyla špatná, nicméně to nebyl můj žánr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že ty na detektivky nejsi ;-). A příští recenze bude dost brutální thriller, takže asi taky nic pro tebe :)

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni,
    četla jsem celou řadu s tímto detektivem a mám ji moc ráda. Jsem zvědavá, co budeš říkat i na další díly. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, už mám pár Klevisových přečtených, ještě se chystám půjčit si v knihovně Zlodějku příběhů a Kroky vraha a budu mít přečteno komplet. A ráda bych zkusila i nějaké její kočičí povídky.
      Hezký den

      Vymazat
  15. Knihu ani autorku neznám, já jsem s tím čtením na tom špatně...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu ráda, bohužel někdy na úkor spánku (obzvlášť když rozečtu detektivku)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)