úterý 6. září 2022

Lisa Jewell - Rodina z podkroví

 Další z balíčku knih, které jsem si objednala ve slevách na e-shopu Dobrovský. Tahle byla zlevněná víc než o polovinu, protože měla mírně poškozený obal (což na čtení jednak nemá vliv a jednak to poškození se ukázalo jako nepatrné). Nic od autorky jsem zatím nečetla, takže jsem vybírala naslepo a  byla jsem zvědavá, jaká knížka bude.


 
Libby je pětadvacet a pracuje ve studiu navrhujícím luxusní kuchyně.  Její poklidný život naruší dopis z advokátní kanceláře, ze kterého zjistí, že se vlastně jmenuje Serenity, měla nebo možná ještě má dva sourozence a zdědila dům v luxusní londýnské čtvrti Chelsea. V domě byla kdysi nalezena těla jejich rodičů a další osoby i ona samotná, zatímco její bratr a sestra beze stopy zmizeli.
Lucy je skoro čtyřicet, má dvě děti a po útěku od násilnického manžela se potlouká i s nimi po francouzském pobřeží, kde se snaží vydělat i na živobytí pro sebe i Marca a Stellu jak dá.
Henrymu Lambovi je jedenáct, žije v podstatě v přepychu ve velkém domě  se svými rodiči a sestrou. Jeho poklidný  život naruší vpád několika matčiných přátel do jejich domácnosti. Ti postupně přichází, zůstávají – a ovlivní  život celé rodiny Lambových.
Co spojuje tyto tři postavy?  Co se vlastně přesně stalo v domě v Chelsea? A kam zmizeli sourozenci Libby, žijí ještě? Libby se rozhodne, že se za pomoci investigativního novináře Millera Roea pokusí tyto otázky odpovědět.

 

Příběh má  nejen tři hlavní postavy, ale i tři vypravěčské linky. Zatímco části z pohledu Libby a Lucy jsou vyprávněny v er-formě a odehrávají se v současnosti, Henryho linka se odehrává v minulosti a je celá v ich-formě. Vypadá to sice komplikovaně, ale kapitoly vyprávěné z pohledu jednotlivých postav se pravidelně střídají, takže jsem neměla problém se v knize orientovat.
Nosnou částí knihy pro mne bylo vyprávění Henryho, které je retrospektivní a popisuje, jak se novým obyvatelům domu povedlo zcela zmanipulovat jeho rodiče, každého trochu jinak, ale v obou případech s devastujícim vlivem na celou rodinu a především na obě děti, které jsou nakonec zcela vytržené z běžného světa svých vrstevníků. A Henry pro mne byl asi taky nejrozporuplnější postavou.
Knížka se mi četla dobře a nepostrádala ani prvky překvapení. Asi bych označila ji psychothriller – celá se točí kolem záhady domu v Chelsea a má mrazivou atmosféru spojenou s manipulací, ale na druhou stranu - třást strachy se u ní asi nebudete. Spíš budete hltat stránky, abyste zjistili, co se vlastně v domě dělo...
 

 
Anotace
Londýn, módní čtvrť Chelsea. Honosný dům na nábřeží a v něm kolébka s nakrmeným a spokojeným miminkem, které čeká, až ho někdo pochová.
O patro níž, v kuchyni, leží tři rozkládající se mrtvá těla.
Kdo se doteď o dítě staral? A kam zmizel?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2021,  překlad M. Lžička, 352 stran 

 

21 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    knihu jsem taky četla a líbila se mi. Lisa Jewell patří mezi moje oblíbené autorky, i když mám raději asi její předchozí romány.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já v knihovně taky ještě po něčem od této autorky klidně mrknu...
      Hezký den

      Vymazat
  2. This sounds like an interesting read.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, děkuji za další recenzi a přeji krásný den.
    Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Píšu si na seznam do knihovny. Díky za tip a měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze :). Někdy to prolínání zní komplikovaně, ale ve výsledku to tak složité není :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to bylo přehledné - i proto, že se jednotlivé osoby v podstatě pravidelně střídaly.

      Vymazat
  6. Na tuhle knížku už jsem pár recenzí četla. Zaujala mě i ta vaše - děkuji za tip. 🙂

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Stáni, to zní jako pěkně zapeklitý příběh. Každopádně díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  8. To je lákavě, zapeklitosti v knihách mám ráda :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjo, tak to by mohlo být zajímavý! Já teď čtu Nepříliš šťastná rodina. Taky drama. A zatím mám přečtených pár stránek a baví mě to! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Lapeny četla Manželé od vedle a Někdo cizí v domě a líbilo se mi to, takže věřím, že i Nepříliš šťastná rodina bude napínavé čtení.

      Vymazat
  10. Knížku jsem četla a bavila mě. Stejně tak kniha Pod dohledem. Jen Beze svědků mi přišla slabší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Pod dohledem jsem četla dobré recenze, takže se po ní mrknu v knihovně...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)