neděle 30. ledna 2022

Vlastimil Vondruška - Křišťálový klíč

 Tahle recenze je takový můj  dluh z minulého roku, kdy jsem dočetla poslední díl - Hejnické pastorále. Všechny knížky si pak půjčila máma, takže jsem je nemohla nafotit ke článku, tak jsem ho odložila. A pak jsem na ni prostě zapomněla, i když už jsem knihy měla doma zpátky. Až dneska při úklidu knihovny jsem si uvědomila, že jsem o této knize, resp. knihách, nepsala. Tak tady je 
 
 

Touto ságou se Vlastmil Vondruška opět posunul v čase. Po čtyřdílné Přemyslovské epopeji a sedmidílné Husitské epopeji nás autor tentokrát provede obdobím od konce 17. století až do poloviny století devatenáctého. I tentokrát procházíme tímto období se společnosti členů jedené rodiny - rodiny Heřmanů. Ignác Heřman je šumavský sklář, který se se svou znalostí tavby křišťálového skla rozhodne jít za šťeštím do severních Čech. Zakotví nakonec na Falknovské huti, kterou posléze získá sňatkem s majitelovou dcerou Marií, jeho syn Leopold. V běhu dějin sledujeme jak osud Leopolda jako majitele hutí, tak i dalších Ignácových děti - Hedviky, Matyáše i Johana a v dalších dílech i  potomků rozrůstajícího se rodu Heřmanů. Díky tomu se děj pohybuje jak v prostředí sklářů, tak pláteníků, povozníků, obchodníků, ale i mezi jezuity i v prostředí šlechty. Děj se odehrává nejen v severních Čechách - Kamenici, Děčíně, Duchcově, ale zavede nás na chvíli i do Vídně a  obloukem se ke konci vrací i na Šumavu. 


 
Všechny knihy jsou rozděleny do jednotlivých kapitol opatřených jakýmsi úvodem rodinného kronikáře (v této roli se vysřídalo několik členů rodiny), který jednak popisuje některé dobové okolnosti a jednak trochu posouvá děj v čase. Jednotlivé díly vycházely v průběhu tří let, tak bylo vždycky trochu obtižné se vpravit do děje - jednak kvůli časovému odstupu, ale i proto, že počet postav se s přibývajícími roky přece jen rozrůstal (tady orientaci trochu napomáhal rodokmen rodiny na posledních stránkách každého dílu). Příběhy jednotlivých členů rodiny se střídají a tak lehce plynou - jednotlivé díly se mi četly docela dobře. Pro mne byla kniha zajímavým nahlédnutím do života především běžných lidí v sedmnáctém století i do sklářského prostředí, které autor sám důvěrně zná, protože se  sám zabýval výrobou replik historického skla.  
Jednotlivé díly jsou docela slušné bichle (rozsah vždy přes 400 stran) a musím říci, že se mi líbila obálka celé série - je sice hodně jednoduchá, ale působí velmi elegantně.
✦✦✦✦✧

 
 
Anotace
Historická sága Vlastimila Vondrušky se odehrává v době od třicetileté války až do revolučního roku 1848, kdy bylo zrušeno poddanství jako poslední bašta feudalismu. Rozsáhlá tetralogie vypráví o osudech sklářského rodu Heřmanů na pozadí života v severních Čechách, které prošly na konci feudalismu nebývalým hospodářským vzestupem a později stejně rychlým úpadkem. Název „Křišťálový klíč“ symbolizuje rodinné tajemství, které se v rodu Heřmanů předává z generace na generaci, současně je kopec Klíč dominantou Nového Boru.
Vydalo nakl. MOBA v letech 2019 až 2021 
 





18 komentářů:

  1. Á, pan Vondruška - ten tady už dlouho nebyl...
    Tuhle ságu neznám, časově mi to je trochu bližší než doba husitská. Děkuji za tip.
    Přeji příjemný den, Stáňo. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, řekla bych, že tahle sáda byla asi nejjednodušší na čtení - byla hodně o obyčejných lidech a nebyla příliš dlouhá (i když tedy anoncovaná při první díle byla jako šestidílná).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Už jsem určitě tady psala, že Vondrušku čtu ráda, takže opět si píšu na seznam do knihovny.
    Díky za tip a měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. O těchto knihách dlouho přemýšlím - lákají mě, ale ještě jsem se k nim nedostala.
    Hezký den, Stáni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, je to docela obsáhlé čtení. Já tedy jednotlivé díly četla postupně, jak vycházely (manžel mi je kupoval jako dárek, jeden jsem si myslím koupila sama). Vlastně nevím, co je lepší - jestli číst najednou (člověk udrží líp v hlavě hlavní hrdiny a vztahy mezi nimi) nebo postupně (a zabrousit mezitím i do jiných žádnrů, aby se to "nepřejedlo").
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Dekuji, Stano, za dalsi tipy na "az nekdy budu vic cist" obdobi. Vim, kde je najdu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, rádo se stalo. Ty jsi moje dekorační inspirace, tak třeba tě inspiruji k nějaké knížce ;-).

      Vymazat
  5. Stáni, tak tyto knihy z našeho kraje mně opravdu zaujaly a zkusím se po nich podívat. Myslím, že bych je ráda měla v knihovně, zvláště když se děj z části odehrává v našem kraji. Navíc já mám historické romány ráda. Přeji ti krásný den v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, věřím, že když člověk víc zná kraj, kde se příběh odehrává, tak má knížka další rozměr.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Autora ani sérii neznám a bohužel tipuji, že by to nebyl můj šálek kávy..

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, díky za další recenzi. Je to pro mě trochu osvěta a nahlédnutí do knižního světa, když sama teď knihy nemohu číst. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Od autorka jsem koupila už několik knížek mamce, která ho má ráda :) Já sama jsem si k autorovi ještě cestu nenašla, ale třeba až budu starší, tak k tomu dojde :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem historické romány občas četla i jako holka, tak možná věkem to není. Každému sedne jiný druh knížek.

      Vymazat
  9. Autora znám, ale popravdě mě vůbec neláká. Jak má nějaký spisovatel XX knih, tak mě neláká no.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, musím říci, že v poslední době mám trochu pocit, že to pan Vondruška trochu "seká jako Baťa cvičky", hlavně u detektivek. Tohle se četlo docela dobře.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)