Když jsem loni řešila, co s přebytečnými bílky z vánočního pečení, tak z toho byla kakaová roláda. Tentokrát mi kromě bílků v lednici zbyly ještě nějaké strouhané lískové oříšky, tak jsem si našla recept, kde jsem použila oboje. Objevila jsem ho na již osvědčeném blogu Pradobroty, který mne ani tentokrát nezklamal, i když jsem ho trochu upravovala.
Suroviny
200 g bílků
140 g cukru krystal
60 g hladké mouky
60 g mletých oříšků (lískové nebo vlašáky)
špetka soli
Na náplň
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka
pikantní marmeláda (já měla višňovou)
200 g bílků
140 g cukru krystal
60 g hladké mouky
60 g mletých oříšků (lískové nebo vlašáky)
špetka soli
Na náplň
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka
pikantní marmeláda (já měla višňovou)
Z bílků se špetkou soli ušleháme polotuhý sníh, do kterého pak postupně zašleháváme cukr. Šleháme tak dlouho, až je sníh tak pevný, že na po vytažení metly se tvoří špičky. Pak metlou opatrně vmícháme prosátou mouku a nakonec mleté oříšky. Na velký plech dáme pečicí papír a na něj rozetřeme těsto tak, aby bylo všude stejně vysoké. Dáme do trouby vyhřáté na 200° a pečeme 10 - 12 min. Upečený plát překlopíme na čistou utěrku, stáhneme pečicí papír a plát zase obrátíme tak, aby strana, na které byl papír, byla dole. Není třeba ani rolovat bez náplně - upečené těsto je vláčné a dobře se s ním dál pracuje.
Vychladlý plát potřeme pikatní marmeládou a na ni rozetřeme šlehačkovou náplň - tedy šlehačku ušlehanou do tuha s cukrem (u jednoho kraje necháme asi 1 nebo 2 cm bez šlehačky - vytlačí se tam při rolování). Pak už roládu od delší strany zarolujeme. Já mám z rolování vždycky respekt, ale šlo to opravdu bez problémů. Roládu pak necháme odležet v lednici.
Do náplně mělo přijít ještě 250 g mascarpone (pak by vyšlo i na ozdobení povrchu rolády), ale to já už jsem neměla. Mascarpone, co jsem měla v lednici a počítala jsem s ním, se ukázalo jako nepoužitelné, tak jsem si musela vystačit jen se šlehačkou.
Určitě tento recept ještě zopakuju se šlehačkovo čokoládovou náplní, protože roláda je moc dobrá a taková lehká. Jako způsob likvidace zbytků z vánočního pečení se tento recept rozhodně osvědčil.
Před spaním si nesmím tyhle obrázky prohlížet))) sbíhají se mi tu sliny.
OdpovědětVymazatEvi, :D. Občas mívám podobný problém.
VymazatStáňo, ahoj. Roláda vypadá výborně. Dnes budu taky něco péct, přijedou na víkend mladí, ale bude to něco bezlepkového kvůli Jani. A to bezlepkové pečení není jednoduché, aby to drželo. Měj se hezky. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lenko, mám pocit, že jsem kdysi do nějaké rolády dávala škrobovou moučku místo mouky (švagrvá taky lepek nemůže), ale byla to tentkrá dost improvizace, takže přesný recept už nevím.
VymazatMěj se fajn
Stáňo, bezé roládu občas dělám, stejně jako ty ve chvíli, když je odložených bílků až příliš :o)
OdpovědětVymazatJe moc dobrá.
Přeji pohodový den. Helena
Heleno, u nás se podobné věci pečou po Vánocích. Vždycky dostanu zbylé bílky z vánoček od mámy...
VymazatHezký den
Stáni, jsem ráda, že zrovna snídám. Roláda vypadá skvostně. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, byla taková sympaticky lehoučká. A zmizela hodně rychle ;-)
VymazatHezký den
Hned teď roládu péci nebudu, ale recept si vytisknu a uložím. Až budu mít nasyslené bílky, zkusím ji.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hanko, tak třeba po Velikonocích (to budou bílky z mazance ;-)).
VymazatMěj se fajn
Ta vypadá výborně! Podobnou roládu jsem neměla, ani nepamatuji.
OdpovědětVymazatJá rolády taky moc nepeču - většinou právě jen ze zbylých bílků od Vánoc.
VymazatMňam, vypadá skvěle. Hned jsem dostala na něco chuť. :-)
OdpovědětVymazatJe příjemně lehká a byla rychle hotová. Příště vyzkouším ještě variantu s tmavou náplní :)
VymazatTo musí být dobrůtka. Pikantní marmeláda a lehká šlehačka k tomu. Mňam!!!!
OdpovědětVymazatDobré to bylo - zmizela velmi rychle .)
VymazatStáňo, tyto bezé dobroty miluji. Ať už roládu, bílkový chlebíček nebo štafetky.
OdpovědětVymazatRoládu dělám často, je to rychlé, jednoduché a vynikající.
Já měla vždycky z rolád respekt, ale tahle je fakt jednoduchá a lehká.
VymazatPane bože mňam, roládu už jsem neměla ani nepamatuji!
OdpovědětVymazatJá rolády moc nepeču, myslím, že naposled jsem ji dělala před rokem :).
VymazatVypadá skvěle, hmmm, hned bych si dala, možná se do nějaké pustim:-). M.
OdpovědětVymazatJá dám možná zítra ještě repete - letos mám těch zbylých bílků nějak moc. A zbyly mi i oříšky...
VymazatTaké na mě v mrazáku čekají ještě nějaké bílky od vánočního pečení. Že bych už konečně našla způsob, jak je zužitkovat? :D Rolády mám moc ráda :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Tenhle recept doporučuju - těsto se mi dobře rolovalo.
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatta roláda vypadá skvělé, nenapadlo by mě tam přidat oříšky, to je dobrý nápad:-)
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, mně právě zbyly z vánočního pečení oříšky, tak jsem cíleně hledala něco, kam spotřebuju s těmi bílky i je.
VymazatMěj se fajn