středa 19. ledna 2022

Bezé oříšková roláda

 Když jsem loni řešila, co s přebytečnými bílky z vánočního pečení, tak z toho byla kakaová roláda.  Tentokrát mi kromě bílků v lednici zbyly ještě nějaké strouhané lískové oříšky, tak  jsem si našla recept, kde jsem použila oboje. Objevila jsem ho na již osvědčeném blogu Pradobroty, který mne ani tentokrát nezklamal, i když jsem ho trochu upravovala.
 

 
Suroviny
200 g bílků
140 g cukru krystal
60 g hladké mouky
60 g mletých oříšků (lískové nebo vlašáky)
špetka soli
Na náplň
200 ml  smetany ke šlehání 
2 lžíce  cukru moučka
pikantní marmeláda (já měla višňovou)



Z bílků se špetkou soli ušleháme  polotuhý sníh, do kterého pak postupně zašleháváme cukr. Šleháme tak dlouho, až je sníh tak pevný, že na po vytažení metly se tvoří špičky. Pak metlou opatrně vmícháme prosátou mouku a nakonec mleté oříšky. Na velký plech dáme pečicí papír a na něj rozetřeme těsto tak, aby bylo všude stejně vysoké. Dáme do trouby vyhřáté na 200° a pečeme 10 - 12 min. Upečený plát překlopíme na čistou utěrku, stáhneme pečicí papír a plát zase obrátíme tak, aby strana, na které byl papír, byla dole. Není třeba ani rolovat bez náplně - upečené těsto je vláčné a dobře se s ním dál pracuje.


 
Vychladlý plát potřeme pikatní marmeládou a na ni rozetřeme šlehačkovou náplň - tedy šlehačku ušlehanou do tuha s cukrem (u jednoho kraje necháme asi 1 nebo 2 cm bez šlehačky - vytlačí se tam při rolování). Pak už roládu od delší strany zarolujeme. Já mám z rolování vždycky respekt, ale šlo to opravdu bez problémů. Roládu pak necháme odležet v lednici. 
 

 
Do náplně mělo přijít ještě 250 g mascarpone (pak by vyšlo i na ozdobení povrchu rolády), ale to já už jsem neměla. Mascarpone, co jsem měla v lednici a počítala jsem s ním, se ukázalo jako nepoužitelné, tak jsem si musela vystačit jen se šlehačkou. 
 

 
Určitě tento recept ještě zopakuju se šlehačkovo čokoládovou náplní, protože roláda je moc dobrá a taková lehká. Jako způsob likvidace zbytků z vánočního pečení se tento recept rozhodně osvědčil.
 

 







26 komentářů:

  1. Před spaním si nesmím tyhle obrázky prohlížet))) sbíhají se mi tu sliny.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, ahoj. Roláda vypadá výborně. Dnes budu taky něco péct, přijedou na víkend mladí, ale bude to něco bezlepkového kvůli Jani. A to bezlepkové pečení není jednoduché, aby to drželo. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, mám pocit, že jsem kdysi do nějaké rolády dávala škrobovou moučku místo mouky (švagrvá taky lepek nemůže), ale byla to tentkrá dost improvizace, takže přesný recept už nevím.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, bezé roládu občas dělám, stejně jako ty ve chvíli, když je odložených bílků až příliš :o)
    Je moc dobrá.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, u nás se podobné věci pečou po Vánocích. Vždycky dostanu zbylé bílky z vánoček od mámy...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, jsem ráda, že zrovna snídám. Roláda vypadá skvostně. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, byla taková sympaticky lehoučká. A zmizela hodně rychle ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  5. Hned teď roládu péci nebudu, ale recept si vytisknu a uložím. Až budu mít nasyslené bílky, zkusím ji.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak třeba po Velikonocích (to budou bílky z mazance ;-)).
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Ta vypadá výborně! Podobnou roládu jsem neměla, ani nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já rolády taky moc nepeču - většinou právě jen ze zbylých bílků od Vánoc.

      Vymazat
  7. Mňam, vypadá skvěle. Hned jsem dostala na něco chuť. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je příjemně lehká a byla rychle hotová. Příště vyzkouším ještě variantu s tmavou náplní :)

      Vymazat
  8. To musí být dobrůtka. Pikantní marmeláda a lehká šlehačka k tomu. Mňam!!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Stáňo, tyto bezé dobroty miluji. Ať už roládu, bílkový chlebíček nebo štafetky.
    Roládu dělám často, je to rychlé, jednoduché a vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla vždycky z rolád respekt, ale tahle je fakt jednoduchá a lehká.

      Vymazat
  10. Pane bože mňam, roládu už jsem neměla ani nepamatuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já rolády moc nepeču, myslím, že naposled jsem ji dělala před rokem :).

      Vymazat
  11. Vypadá skvěle, hmmm, hned bych si dala, možná se do nějaké pustim:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dám možná zítra ještě repete - letos mám těch zbylých bílků nějak moc. A zbyly mi i oříšky...

      Vymazat
  12. Také na mě v mrazáku čekají ještě nějaké bílky od vánočního pečení. Že bych už konečně našla způsob, jak je zužitkovat? :D Rolády mám moc ráda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle recept doporučuju - těsto se mi dobře rolovalo.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    ta roláda vypadá skvělé, nenapadlo by mě tam přidat oříšky, to je dobrý nápad:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně právě zbyly z vánočního pečení oříšky, tak jsem cíleně hledala něco, kam spotřebuju s těmi bílky i je.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)