středa 28. července 2021

Barbara Erskinová - Spáčův hrad

   Moje první setkání s Barborou Erskinovou bylo celkem  příjemné, takže když jsem si v knihovně půjčovala hromádku knih na dovolenou, sáhla i po dalším titulu od ní. Nakonec jsem ho nepřečetla na dovolené, ale v průběhu mírně lenošného víkendu na chatě.  A je to jedna z posledních, co jsem si na dovolenou půjčila, budu muset do knihovny vyrazit znovu (což aktuálně tedy nestíhám...).


 
 
Dvě ženy, dva věky, jednou magické místo… Tím místem je sídlo v Černých horách Walesu od nepaměti nazývané Spáčův hrad. Tady se protnou příběhy dvou žen – současné Mirandy (Andy) a Cathrin žijící na samém počátku 15. století. Andy se těžko smiřuje se smrtí milovaného manžela, navíc ji jeho bývalá manželka Rhona pomocí intrik připraví o dědictví a neustále ji pronásleduje. Únik před smutkem i pronásledováním Rhony se snaží najít právě ve Spáčově hradě, který ji půjčila její přítelkyně Sue. A právě ve Spáčově hradě se začnou senzitivní Andy zdát sny, v nichž se jí neustále vrací příběh Cathrin – dcery velšského barda, která má schopnost vidět do budoucnosti. Do budoucnosti, která je plná krvavých bojů – neboť v té době probíhal boj velšanů s anglickým králem o samostatnost Walesu a střetnutí se nevyhnula ani hraničním Černým horám, v nichž Spáčův hrad leží. Andy je příběhem velšké dívky fascinována a stále více ji vtahuje. Navíc ji i na tomto odlehlém místě objeví psychicky nevyrovnaná Rhona, která se jí snaží pomstít za to, že si troufla být s jejím bývalým manželem šťastná. A v obou příbězích nechybí ani romantická linka…


 
Příběh je vybudovaný na v podstatě totožném půdorysu jako kniha Království stínů, kterou jsem četla nedávno – senzitivní žena v jejímž životě se vyskytne někdo problematický, se ve snech vrací do minulosti… Orietantaci v příběhu trošinku komplikuje to, že nejsou ostře, tj. formou kapitol, odlišeny Andin příběh a její sny, navíc se  v Andiných snech objevuje i Rhona, takže jsem občas chvilinku znejistěla, ale nakonec jsem se vždycky zorientovala. Chcete-li romatický příběh s dávkou mystična, exkursem do historie a kapkou napětí  zasazený do zádumčivých a téměř opuštěných velšských hor, tak tady ho dostanete vrchovatě. Bylo to takové příjemné letní dovolenkové čtení. A plus má u mne kniha za hezkou obálku.
✦✦✦✦✧

  
 Tentokrát jsem si obálku knihy "vypůjčila" ze stránek "Databáze knih", protože ta půjčená z knihovny ji měla tak ohmatanou, že její fotka je hodně nevýrazná. A já tu chtěla mít tu obálku vidět pořádně, protože se mi líbila.
 
Anotace
Děj dalšího románu oblíbené autorky se odehrává v 15. a zároveň v 21. století a jeho hrdinkami jsou dvě ženy – Catrin a Miranda. V roce 1400 se na velšských hranicích schyluje k válce. Catrinin otec je věštec a hraje nebezpečnou hru v centru zuřivého soupeření mezi velšskými knížaty a anglickými pány. Catrin se ocitne ve zdech hradu Sleeper a je vyzvána, aby předpověděla osud Walesu, ona však vidí jen blížící se válku a krev… V roce 2015 odjíždí Miranda na hrad Sleeper, aby unikla realitě a uspořádala si myšlenky. Pomalu cítí, že se v samotě hor probouzí k životu, ale pokaždé, když zavře oči, její sny ožívají. Setkává se v nich s mladou dívkou, která křičí a vztahuje k ní ruce. Zdá se, že jí může pomoct jen Miranda…
Vydalo nakl. Brána v r. 2017, překlad B. Ondřichová, 456 stran 
 
 

 

20 komentářů:

  1. Děkuji za další recenzi, autorku neznám, ale stejně jako tebe - obálka mě opravdu zaujala...
    Stáňo, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, obálka je přesně ve stylu, který se mi líbí a vyvolává ve mně představu těch opuštěných lesů ve Walesu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Knížka by se mi mohla líbit, vypadá to na pěkné odpočinkové čtení, prolínání současnosti a minulosti mi v knihách nevadí, když je to dobře napsáno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, jako odpočinkové čtení mi to přišlo orpavdu fajn.

      Vymazat
  3. Na autorčiny knihy jsem už četla tolik chvály! Ráda bych ji taky zkusila. 🙂 Tak třeba příště, včera mi totiž přišly nové knížky. Přes léto knihy moc nekupuji, ale tyhle jsem pořídila za dobré ceny... Doufám, že si při příštím nákupu vzpomenu na vaši recenzi.
    Hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha je spíš na vzpomenutí si v knihovně, přece jen vyšla už před 4 lety.
      Pěkný den

      Vymazat
  4. Super, díky za tip.
    Krásný večer 🙋

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím z dovolenkování a děkuji za další čtenářský tip)))

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, díky za další recenzi. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  7. V pondělí jdu do knihovny, takže si připisuji na seznam.
    Díky za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že se bude líbit, pokud si ji půjčíš. Pěkný víkend

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    moc se mi líbí prostředí Walesu, mám to tam moc ráda. Dříve jsem hodně četla knihy, kde byly právě dvě dějové linie a postavy z minulosti byly nějakým způsobem napojené na ty ze současnosti. Já se chystám do knihovny pro nějaké detektivky. Nejdřív bych tedy ráda učetla něco z mé hromady nepřečtených knih.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nani, mně taky líbilo prostředí Walesu. Mně knihy pomalu dochází - budu se muset do knihovny vypravit taky. Jen teď o prázdninách je to s jejich omezenou provozní dobou a mou pracovní dobou trochu složitější.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Autorku znám z předchozí recenze a zde mě anotace zaujala. Až příště zajdu do knihupectví, určitě se po autorce podívám. Obálka se jim opravdu povedla.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je fakt moc pěkná. Jinak nevím, jestli v knihkupectví uspěješ, knížka vyšla už před pár lety. Možná spíš v knihovně

      Vymazat
  10. Může být zajímavá, ale bohužel mě natolik neuchvátila. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)