pátek 28. května 2021

Čajové okénko 13

 Tentokrát bude čajové okénko poněkud netradiční, protože v něm najdete jen dva sáčkové čaje. To je u mne skutečnost celkem neobvyklá, protože já se převážně propíjím zásobami čajů, které jsem si pořidíla kvůli přebalů.  Dvojici sáčkový čajů  pak doplní dva čaje sypané a jeden čaj vázaný (ten tedy sice přebal má, ale rozhodně to není klasický sáčkový čaj. 



 
První čaj mi už před časem přivezl jeden z mých známých z dovolené v poněkud exotickém Bělorusku. Nicméně později jsem zjistila, že ho lze dostat i v tuzemsku – v prodejnách s ruskými potravinami, protože jde o ruskou značku. Cena se pohybuje kolem 60 až 70 Kč za krabičku s 25 sáčky

Flirt (Tess)

Složení - zelený čaj, příchuť bílé broskve a jahody, kousky jahod, mango.
Voda - 80°. Louhování  - 2 až 3 min.  1 sáček -  cca 300 ml čaje
Zelený čaj s příchutí jahody a bílé broskve má světle žlutý nálev. Jeho  lehká brosková vůně působí malinko uměle, ale chuťově není špatný – je jemný, trochu nasládlý..
 
Druhý sáčkový čaj je brandem supermarketů Kaufland, který ji teď nově přebalil, což mne nalákalo k nákupu (kterým jsem si zpříjemnila návštěvu zubaře – jinak mám Kaufland hodně z ruky).

Rooibos Vanilla (Kaufland)

Složení – Foibos, aromata, extrahované mleté vanilkové lusky
Voda - 100°. Louhování  - 5  min.  1 sáček -  cca 300 ml čaje
Rooibos je „čaj nečaj“ – nejde o listy čajovníku, ale jihoafrického keře čajovce. Jeh nálev je  červenohnědý, má výrazné aroma vanilky a nasládlou vanilkovou příchutí. Já rooibosy moc nevyhledávám, ale tenhle mi nepřišel špatný. Krabička obsahuje 25 sáčků a pořídite ji za cenu kolem 35 Kč.

 A teď se dostáváme k těm pro mne poněkud netypickým čajům, které jsem si nekoupila, ale dostala jsem je jako dárek.  První  z nich, tzv. kvetoucí čaj je z produkce české firmy Veltatea a jde o čajové lísky doplněné barevnými květy vázané do podoby kuličky, která se teprve ve vodě rozvine. Prodává se různě v sadách, viděla jsem ho třeba v DM drogerii nebo mívají tyto čaje před Vánoci supermarkety v kolekci s konvičkou.

Tančící víla (Velta)

Složení – stříbrný jehličkový čaj, květ jasmínu, lilie.
Voda - 80°. Louhování  - 2 - 3  min.  1 ks  -  cca 600 ml čaje (lze udělat 2 – 3 nálevy)
Tento čaj je vhodné vařit do skleněné konvice, v jiné nevynikne efekt postupného rozvíjení čajových lístků a postupného objevování květů ani výsledná podoba „čajové květiny“. A doporučuji do konvice nejprve nalít vodu a pak vhodit zavinutou kuličku, aby se proudem horké vody nepoškodila, ale naopak se začala hezky rozvíjet. Nálev má   světlou barvu a jemnou, lehounce nasládlou chuť. Jedna „čajová květina“ vyjde na asi 30 až 35 Kč. 

A na konec jsem si nechala čaje sypané . Oba dva jsou z prodejen čajů Oxalis, které najdete většinou v obchodních centrech a které prodáváají především vážené čaje všech druhů

Nepal Himalayan Bouquet  Tippy (Oxalis)

Složení – černý čaj
Voda - 100° Louhování - 3 min.  3-4 lžičky na litrovou konvici
Jde o černý čaj obsahující i ještě  nerozvinuté čajové pupeny.  Nálev  má světlejší hnědozlatou barvu a výraznější čajovou chuť . Byl balený do papírového kompstovatelného sáčku se šikovným opětovným zavíráním. Podle netu vyjde 60g balení na  155 Kč..

White Monkey (Oxalis) 

Složení – zelený  čaj
Voda -70 - 80° Louhování - 3 min.  4 lžičky na litrovou konvici (lze udělat až tři nálevy)
Bílá opice je ručně svinovaný zelený čaj s dlouhými listy. Nálev je světlounce žlutý a čaj má příjmenou jemnou chuť. Měla jsem ho doma už nějakou chvíli a tak byl balený vméně praktickém celofánovo papírovém sáčku s uzávěrem z kovového pásku, které není na opakované zavírání bůhví jak praktické. Podle netu vyjde 30 g balení na 87 Kč. 



Z této várky byl mým největším oblíbencem čaj rozhodně  čaj White Monkey z Oxalisu, nejméně mne asi zaujal rooibos z Kauflandu  - prostě si na rooibosy nepotrpím (jinak vyloženě špatný nebyl).

26 komentářů:

  1. All these sounds amazing! I'm a big fan of tea and would love to try these!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna ten rooibos by se mi líbil! Mám rooibosy ráda před spaním, jsou dobře uklidňující. Před pár dny jsem byla po dlouhé době v Kauflandu, ale vůbec mě nenapadlo, že mají vlastní edici docela pěkných čajů.

    Mám zrovna rozepsaný článek s dalšími čajovými ochutnávkami a shodou okolností tam mám také i kvetoucí čaje, akorát od Grešíka. Ještě jsem je nezkoušela, tak jsem zvědavá. Ty od Velty mi hodně chutnaly, jen mám vždy problém je vytáhnout včas, abych se dostatečně pokochala a přitom čaj ještě nezhořkl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S kvetoucími čaji mám podobný problém, ale teď tu Tančící vílu se mi celkem povedlo uhlídat :).
      Já mám K. hodně z ruky, takže tam chodím výjimečně, ale kontrolu čajových regálů provádím v každém SM zcela automaticky :D

      Vymazat
  3. Hezké recenze, máš můj obdiv, že pořád zkoušíš. Já mám závislost na Twinings s vanilkou, mmch.. za mě Twinings je král všech čajů.. a pak mám ráda Darjelig . Piju většinou s medem. Jo a Roibos za mě taky nic moc, cítím z něj něco jako kouř. A sypané z Oxalisu taky dobrý, za mě oolog. Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já hlavně piju to, co jsem si koupila kvůli přebalům do sbírky. Teď momentálně přijde řada na krabici čajů z Ruska - měnila jsem se sběratelkou odtud a ona mi poslala všechny čaje i s obsahem (obvykle si sběratelé mění ty přebaly prázdné)

      Vymazat
  4. Stáni, děkuji za představení další "várky" čajů, které neznám.
    Měj hezké a pohodové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Stáni, nedávno jsem si koupila rooibos karamel a vůbec, ale vůbec nám nechutnal. Tak nevím, jak by chutnal s vanilkou, ale spíš to bude tím, že je to rooibos. Jinak mne zaujal čaj Tančící víla, už název je krásný.
    Měj hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já rooibos moc nemusím a pokud ho koupím kvůli přebalům, tak ho většinou dávám kolegyni. Ale tenhle mi nevadí (s karamelem by mi asi vadil víc - nemám moc ráda ani ten)
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Stáni, díky za další seznámení s čaji, které neznám. O kvetoucích čajích vím, ale nikdy jsem je nepila. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tentokrát tu byl jeden skoro i pro tebe - sypaný černý.. ;-)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Stáňo, děkuji za tu přehlídku. Rooibos jsem si jednou koupila v Německu, byl vynikající, u nás a pak už ani tam ho nikdy neměli. Asi nějaká limitka.
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, některé čaje občas prostě zmizí, zvlášť pokud jde o ochucené, výrobci ty příchutě různě mění. Tak možná to byl tenhle případ.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Ja milujem čaje ale takéto som ešte nikde nevidela. ďakujem za tip

    RESPECT COCO CHANEL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, doufám, že pokud něco vyzkoušíš, bude ti to chutnat.

      Vymazat
  9. Krásná přehlídka čajů, neznám asi žádný.
    Kvetoucí čaj jsem asi nikdy nepila.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, kvetoucí čaje jsou zajímavé, efektní a jemné (pokud je člověk včas sleje)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  10. Čaje od Oxalis mám velmi ráda, ovšem ne úplně ty černé. Dobré čaje má i ManuTea :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, u Oxalisu se dáv vybrat opravdu podle chuti. I ty kvetoucí čaje tam mají :)

      Vymazat
  11. Ahoj Stáňo, moc pěkný článek. Rooibos vanila z Kauflandu už jsem si googlila a asi se pro něj vypravím v Třebíči, až budu u M. Bílou opici znám a tančící čaj vypadá taky skvěle. Rooibos mám asi nejraději v létě, kdy je vychlazený a pro mne je to fajn osvěžení, asi lepší, než v teplé variantě. Super článek. Dnešní nelepší. ☺♥ Krásnou neděli.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, vidíš, rooibos na studeno jsem ještě nezkoušela. V létě si vařím hodně mátové čaje, které si dávám vychladit a přidávám si do nich citron. A manželovi vařím čaje ovocné, které taky pije za studena. A studené piju občas i zelené čaje, co mi ale nechutná, je vychladlý černý čaj.
      Hezký nastávající týden

      Vymazat
  12. Docela mě lákáš na zkoušení nějakých čajů. Já stále piju jen jednu značku zeleného čaje. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já piju, co si koupím do sbírky, takže je to střídání trochu "z donucení". I když zrovna v tomto článku jsou v převaze čaje darované, které víc odpovídají mým chutím :). Kdybych si vybírala bez ohledu na sbírku, tak piju černé a zelené čaje.

      Vymazat
  13. Mně láká vanilkový čaj, ale jinak žádné neznám :)

    Somemthingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ony v tomto článku byly čaje méně obvyklé, takže pokud nejsi velký piják čaje, tak se ani nedivím. Jinak zrovna ten vanilkový rooibos je asi k sehnání nejlépe - budou ho mít ve většině Kauflandů.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)