pátek 7. května 2021

Barbora Erskinová - Království stínů

 Kniha ulovená v mámině knihovně, když mi došly všechny vánoční dárky - moje i mužovy. Od autorky jsem ještě nic nečetla, jen jsem věděla, že v jejích dílech se prolíná současnost a minulost. Tak jsem si řekla, že ji zkusím... Dočela jsem ji už před hezkými pár dny, ale k tomu, abych napsala článek, jsem se nějak dostala až teď.
 

 

 Ústřední postavou příběhu  je Clare a její manžel  Paulem, kteří marně usilují o dítě. Bezohledný Paul při riskantních spekulacích na burze přijde o spoustu peněz a tak se snaží přinutit  Clare, aby prodala hrad Duncairn na skotském pobřeží, který zdědila po své tetě.    Clare  se ve snaze zahnat jakousi nenaplněnost svého života začne věnovat  meditacím. Při nich se jí zjevuje  skotská šlechtična Isobel, jejíž osud je spojený právě  s hradem Duncair. Ve svých představách se tak  Clare  vrací na přelom 13. a 14. století, do doby bojů o skotskou nezávislost a  znovu prožívá pohnuté osudy Isobel, jejího nešťstného manželství i tajené lásky. V příběhu se tedy střídají dvě dějové linie - ta současná, která se týká Clare a Paula, a potom na historická zasazená do středověku věnovaná osudům krásné Isobel. Zatímco Isobel je silná osobnost a její příběh je příběhem cesty za naplněním své lásky, Clare je nerozhodná,  podléhající svému manželovi a jednající v některých případech poněkud nelogicky. Její   manžel je obratný manipulátor, který sleduje jen své zájmy a je ochoten pro ně bez problémů Clare obětovat.
 

Kniha je příjemné čtení, kde nechybí napětí, milostný příběh, historická fakta i fikce. Zajímavější se mi zdála středověká linka příběhu - osudy Isobel, líbilo se mi zasazení do skotské historie. Ta současná část příběhu, která se točí kolem snahy Paula donunit Clare k prodeji Duncairu, byla ale taky celkem napínavá, byť jsem někdy nad jednáním Clare "vyskakovala" z kůže. 
✦✦✦✦✧

 
 
Anotace
Bezdětné Clare, manželce bezohledného finančníka Roylanda, se při jógových meditacích zjevuje tajemný přízrak ženy z dávného středověku, krásné skotské šlechtičny Isobel, která nechává citlivou a v manželství nešťastnou Clare prožít dramatické chvíle svého života na přelomu 13. a 14. století. Ve vyprávění se mistrovsky prolíná realita s fikcí, přítomnost s minulostí, napínavý děj je plný nečekaných zvratů i milostných vášní, právě takový, jaký už čtenáři od oblíbené spisovatelky očekávají.
Vydalo nakl. Brána v r. 20002. Překlad M. Lankašová 
 

29 komentářů:

  1. Stáni, ráda jsem si přečetla další recenzi na knihu. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za další recenzi a přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Další knihu si píšu na seznam do knihovny. Hlavně, abych nezapomněla kam si to píšu :-))
    Měj se Stáni, hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já si vždycky, když čtu o zajímavé knížce, říkám, že si to budu pamatovat. A pak stojí v knihovně u regálů a koukám ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Stáňo, děkuji za další zajímavou recenzi na knihu.👍 Od Erskinové jsem pár knížek už přečetla, tuto ne. Nicméně mě zaujala.
    Měj hezké dny 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já si možná příležitostně něco od této autorky zas půjčím - až budu mít náladu nějakou historickou romantiku...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  5. Od Barbary Erskinové jsem před lety četla Dům ozvěn, a ten se mi moc líbil. Při příští návštěvě knihovny se musím mrknout, jaké knížky od ní u nás ještě máme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, jestli nezapomenu, nechám se inspirovat a po Domu ozvěn se mrknu v knihovně, až si budu vybírat čtení na dovolenou.

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    myslím si, že jsem od Erskinové četla nějakou knihu naposledy někdy na střední, je to už dlouho. Říkám si, že bych možná mohla něco zase vyzkoušet.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, četlo se to docela dobře, takže až budeš mít chuť na něco, co má dvě časové roviny...
      Hezký den

      Vymazat
  7. Další skvělá recenze, knížka vypadá zajímavě a věřím, že se ti krásně četla.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle by me bavit mohlo, miluju Skotsko, historie mi take nevadi, ani napeti:-). Pekny den. Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Skotsko sice osobně neznám, ale je to jedno z mých cestovatelských přání. Tak jsem si u knížky aspoň představovala skotské pobřeží a vřesoviště :)

      Vymazat
  9. Má kamarádka má mnoho knih od této spisovatelky a tak mi dodává zásobu :-). Také mne vždy hodně baví ta historie, napětí, čtenáře nenechá příliš dlouho v klidu.
    Stáňo měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, mne tam ta historická linka taky vyhovuje. Sice to bylo v malinko mysteriózní poloze, kterou já moc nemusím, ale kupodivu mi to až tak nevadilo.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Knížku neznám a bohužel mě ani moc nezaujala, tuším, že by se mi úplně moc nelíbila linka z minulosti :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, mně se zas ta linka z minulosti líbila :). Sto lidí - sto chutí :)

      Vymazat
  11. Od této autorky jsem nikdy nic nečetla, ale láká mě od ní kniha Nejtemnější hodina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Nejtemnější hodinu neznám, podívám se někde na anotaci, jestli by mne zaujala.

      Vymazat
  12. Kniha mě zaujala a dost by mě zajímalo, jak to s Clare dopadne.. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji za pěknou recenzi. Autorku znám, ale zatím jsem od ní nic nečetla.

    OdpovědětVymazat
  14. Miluji historická fakta propojené s fikcí :) Žánr dělaný pro mě. Hezký tip.

    Somethinghibgbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)