čtvrtek 22. dubna 2021

Zapečené plněné brambory

 Jednu z variací zapečných brambor jsem poprvé jedla u kamarádky. A protože mi zachutnala převzala jsem ji (mírně upravenou) i do našeho jídelníčku.  Je  jídlo docela vhodné na večeři. Když si den předem uvaříte brambory, je to pak už hotové nato šup.


 
 
Suroviny
6 větších brambor, 
3 plátky slaniny
75 g Nivy
3 lžíce zakysané smetany
sůl 
 

Brambory jsem uvařila ve slupce, po vychladnutí překrojila po délce napůl a lžičkou opatrně vydlabala a uvnitř malinko osolila. Vydlabané vnitřky brambor jsem dala do misky a trochu pomačkala vidličkou. Slaninu jsem nakrájela na kostičky a osmažila na pánvi. Přesypala jsem ji na talířek vyložený papírovou utěrkou a nechala vsáknout nadbytečný tuk. Nivu jsem nastrouhala nahrubo, spolu se slaninou a zakysanou smetanou přidala do misky k rozmačkaným bramborám, malinko přisolila (opatrně - slanina i Niva jsou slané samy o sobě). Všechno jsem smíchala (výsledek měl zhruba konzistenci šťouchaných brambor) a směs jsem naplnila do vydlabaných půlek brambor. Ty jsem vyskládala na plech a nechala asi 15 minut zapéct ve vyhřáté troubě (asi na 230°).
Podávala jsem se salátem z čerstvého zelí.
 

 
Foodstyling tentokrát stojí tedy opravdu za houby, ale  nemám ráda studené jídlo, takže s focení vždycky hrozně spěchám. A někdy pak platí, že práce kvapná, ....

40 komentářů:

  1. Mňam, to musela být dobrota. Už jsem dlouho plněné a zapečené brambory nedělala.
    Hezké dny Stáňo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já mně se taky stává, že na nějaké jídlo úplně zapomenu a vůbec ho do jídelníčku nezařazuji, i když nám chutná. Ale zas pak když ho vytáhnu ze zapomnění, tak si ho vždycky hrozně vychutnáme :).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, brambory vypadají a určitě jsou skvělé! Děkuji za inspiraci a přeji klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jsem ráda, že tě recept zaujal. Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáňo, také je děláme a máme rádi. Už jsem dlouho nedělala, tak děkuji za připomenutí.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně jsem na tuto zapékanou úpravu brambor zapomněla. Takže díky za připomenutí !
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se stává taky, že na nějaké jídlo úplně zapomeneme a vůbec ho neděláme.
      Hezký víkend

      Vymazat
  5. Vypadají skvěle. Dělám něco podobného.

    OdpovědětVymazat
  6. Jóó, tak to vypadá lákavě. Mám ráda pokrmy z brambor, takže určitě vyzkouším.
    Stáni, přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, vyzkoušej - u nás jsou dost oblíbené.
      Hezký víkend

      Vymazat
  7. Stáňo, mám to jako Alenka a Petra, taky jsem zapečené plněné brambory dlouho nedělala a úplně na to zapomněla. Musím to zas někdy napravit, díky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, asi to tak má ledaskdo. Aspoň si pak po pauze to jídlo zas pořádně vychutnáme.

      Vymazat
  8. Skvělá inspirace ! Moc děkuji za tip. :)

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo.
      MMCh - máš pěkný blog, škoda že nemáš možnost nastavení sledování (nebo jsem ji nanašla?)

      Vymazat
  9. Stáni, i já dělám na různé způsoby plněné brambory. Měj pěkný den. Zdraví vyzobaná slunečnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já mám obecně bramborová jídla ráda (teda většinou :-)).
      Měj se hezky

      Vymazat
  10. Vypadá to úžasně, jen nemusím Nivu, ale možná by to bylo dobré i s jiným sýrem 8-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, určitě by to šlo s jiným sýrem - myslím, že třeba gouda neba feta by byly taky fajn.

      Vymazat
  11. To je super tip na rychlé jídlo :) Určitě by mi to moc chutnalo, jen přítel nejí nivu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, myslím, že nivu by určitě šlo nahradit jíným sýrem - třeba fetou, goudou nebo čedarem

      Vymazat
  12. Mňam, dělala jsem podobný recept. Jen jsem brambory nakrojila a dala jsem do míst plátek slaniny a celou bramboru jsem posypala sýrem :-) tento recept určitě zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  13. hmmm to vypadá zajímavě. Recept si opisuji.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je super recept, určo ho vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, no wau, vypadá to na super inspiraci pro příští týden!!! Děkuji moc, vypadá to náramně!! ☺♥ Jen jsem si uvědomila, jak roztěkaná jsem, protož jsem četla "slaninu pomačkáme vidličkou - namísto vnitřku vydlabaných brambor...." 🙃💪

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem poskytla inspiraci na vaření.
      Měj se fajn

      Vymazat
  16. No to vypadá na báječné jídlo))) tyhle rychle recepty jsou vždycky nej )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, složitý recept to určitě není. Taky mám takové ráda.

      Vymazat
  17. Stáňo, brambory vypadají báječně a určitě tak i chutnaly. 👍👍 Něco podobného dělávala moje kolegyně z práce, ale přesně nevím, co dávala do směsi na plnění.
    Super recept, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám původní inspiraci taky od kamarádky a když jsem pak viděla trochu podobný recept v časopise Albert, tak jsem oba zkombinovala... :)

      Vymazat
  18. Ahoj Stáni,
    natolik jsi mě inspirovala, že jsem to musela včera večer taky udělat. Použila jsem nakonec tedy klasickou vysokoprocentní šunku, protože na smaženou slaninu jsem úplně neměla chuť. Moc se to povedlo, určitě to budu dělat častěji:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, šunka je určitě adekvátní (a asi i lepší) varianta slaniny. Jsem ráda, že ti recept chutnal

      Vymazat
  19. Zapecene brambory miluju snad na vsechny podoby:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já mám v podstatě ráda všechna bramborová jídla (výjimka je brkaše a bramboračka ;-))

      Vymazat
  20. To musím zkusit. Ta niva mi tam úplně sedí. Zase je to něco jiného :) Děkuji za super tip!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)