Jednu z variací zapečných brambor jsem poprvé jedla u kamarádky. A protože mi zachutnala převzala jsem ji (mírně upravenou) i do našeho jídelníčku. Je jídlo docela vhodné na večeři. Když si den předem uvaříte brambory, je to pak už hotové nato šup.
Suroviny:
6 větších brambor,
3 plátky slaniny
75 g Nivy
3 lžíce zakysané smetany
sůl
6 větších brambor,
3 plátky slaniny
75 g Nivy
3 lžíce zakysané smetany
sůl
Brambory jsem uvařila ve slupce, po vychladnutí překrojila po délce napůl a lžičkou opatrně vydlabala a uvnitř malinko osolila. Vydlabané vnitřky brambor jsem dala do misky a trochu pomačkala vidličkou. Slaninu jsem nakrájela na kostičky a osmažila na pánvi. Přesypala jsem ji na talířek vyložený papírovou utěrkou a nechala vsáknout nadbytečný tuk. Nivu jsem nastrouhala nahrubo, spolu se slaninou a zakysanou smetanou přidala do misky k rozmačkaným bramborám, malinko přisolila (opatrně - slanina i Niva jsou slané samy o sobě). Všechno jsem smíchala (výsledek měl zhruba konzistenci šťouchaných brambor) a směs jsem naplnila do vydlabaných půlek brambor. Ty jsem vyskládala na plech a nechala asi 15 minut zapéct ve vyhřáté troubě (asi na 230°).
Podávala jsem se salátem z čerstvého zelí.
Foodstyling tentokrát stojí tedy opravdu za houby, ale nemám ráda studené jídlo, takže s focení vždycky hrozně spěchám. A někdy pak platí, že práce kvapná, ....
Mňam, to musela být dobrota. Už jsem dlouho plněné a zapečené brambory nedělala.
OdpovědětVymazatHezké dny Stáňo.
Álo, já mně se taky stává, že na nějaké jídlo úplně zapomenu a vůbec ho do jídelníčku nezařazuji, i když nám chutná. Ale zas pak když ho vytáhnu ze zapomnění, tak si ho vždycky hrozně vychutnáme :).
VymazatHezký den
Stáňo, brambory vypadají a určitě jsou skvělé! Děkuji za inspiraci a přeji klidný pátek. Helena
OdpovědětVymazatHeleno, jsem ráda, že tě recept zaujal. Hezký víkend
VymazatStáňo, také je děláme a máme rádi. Už jsem dlouho nedělala, tak děkuji za připomenutí.
OdpovědětVymazatPěkný den. Jitka
Jitko, rádo se stalo. Pěkný víkend
VymazatÚplně jsem na tuto zapékanou úpravu brambor zapomněla. Takže díky za připomenutí !
OdpovědětVymazatHezký den, Stáni!
Hanka
Hanko, mně se stává taky, že na nějaké jídlo úplně zapomeneme a vůbec ho neděláme.
VymazatHezký víkend
Vypadají skvěle. Dělám něco podobného.
OdpovědětVymazatDěkuji. Hezký den
VymazatJóó, tak to vypadá lákavě. Mám ráda pokrmy z brambor, takže určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatStáni, přeji fajn víkend. D.
Dášo, vyzkoušej - u nás jsou dost oblíbené.
VymazatHezký víkend
Stáňo, mám to jako Alenka a Petra, taky jsem zapečené plněné brambory dlouho nedělala a úplně na to zapomněla. Musím to zas někdy napravit, díky. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lenko, asi to tak má ledaskdo. Aspoň si pak po pauze to jídlo zas pořádně vychutnáme.
VymazatSkvělá inspirace ! Moc děkuji za tip. :)
OdpovědětVymazatLenaČerge
Rádo se stalo.
VymazatMMCh - máš pěkný blog, škoda že nemáš možnost nastavení sledování (nebo jsem ji nanašla?)
Stáni, i já dělám na různé způsoby plněné brambory. Měj pěkný den. Zdraví vyzobaná slunečnice.
OdpovědětVymazatMarti, já mám obecně bramborová jídla ráda (teda většinou :-)).
VymazatMěj se hezky
Vypadá to úžasně, jen nemusím Nivu, ale možná by to bylo dobré i s jiným sýrem 8-)
OdpovědětVymazatEliss, určitě by to šlo s jiným sýrem - myslím, že třeba gouda neba feta by byly taky fajn.
VymazatTo je super tip na rychlé jídlo :) Určitě by mi to moc chutnalo, jen přítel nejí nivu :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, myslím, že nivu by určitě šlo nahradit jíným sýrem - třeba fetou, goudou nebo čedarem
VymazatMňam, dělala jsem podobný recept. Jen jsem brambory nakrojila a dala jsem do míst plátek slaniny a celou bramboru jsem posypala sýrem :-) tento recept určitě zkusím :-)
OdpovědětVymazatTo zní taky moc dobře :)
Vymazathmmm to vypadá zajímavě. Recept si opisuji.
OdpovědětVymazatTak ať chutná, jestli ho vyzkoušíš
VymazatTak to je super recept, určo ho vyzkouším.
OdpovědětVymazatTak ať se ti to povede a chutná.
VymazatAhoj, no wau, vypadá to na super inspiraci pro příští týden!!! Děkuji moc, vypadá to náramně!! ☺♥ Jen jsem si uvědomila, jak roztěkaná jsem, protož jsem četla "slaninu pomačkáme vidličkou - namísto vnitřku vydlabaných brambor...." 🙃💪
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že jsem poskytla inspiraci na vaření.
VymazatMěj se fajn
No to vypadá na báječné jídlo))) tyhle rychle recepty jsou vždycky nej )))
OdpovědětVymazatEvi, složitý recept to určitě není. Taky mám takové ráda.
VymazatStáňo, brambory vypadají báječně a určitě tak i chutnaly. 👍👍 Něco podobného dělávala moje kolegyně z práce, ale přesně nevím, co dávala do směsi na plnění.
OdpovědětVymazatSuper recept, určitě vyzkouším.
Já mám původní inspiraci taky od kamarádky a když jsem pak viděla trochu podobný recept v časopise Albert, tak jsem oba zkombinovala... :)
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatnatolik jsi mě inspirovala, že jsem to musela včera večer taky udělat. Použila jsem nakonec tedy klasickou vysokoprocentní šunku, protože na smaženou slaninu jsem úplně neměla chuť. Moc se to povedlo, určitě to budu dělat častěji:-) Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hanko, šunka je určitě adekvátní (a asi i lepší) varianta slaniny. Jsem ráda, že ti recept chutnal
VymazatZapecene brambory miluju snad na vsechny podoby:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, já mám v podstatě ráda všechna bramborová jídla (výjimka je brkaše a bramboračka ;-))
VymazatTo musím zkusit. Ta niva mi tam úplně sedí. Zase je to něco jiného :) Děkuji za super tip!
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Rádo se stalo - a ať chutná
Vymazat