sobota 18. července 2020

Kamínková výzva

Autorkou kamínkové výzvy je Marta z blogu Vyzobaná slunečnice a vyhlásila ji už někdy v červnu. Já jsem focení tak dlouho odkládala, až jsem si ho nechala na tento týden. Ten jsem měla ovšem pracovně tak nabitý, že jsem nakonec kamínky fotila ve čtvrtek v podvečer v mizerném světle. Navíc se pořád ještě sžívám s novým foťákem, který jsem dostala v červnu k narozeninám. A tak mi fotky nevyšly úplně nejlíp. 
Pokud by vám některé  fotky připadaly trochu povědomé, tak kamínky jsem vám představila i v článku Srdeční záležitost aneb sbírka-nesbírka (kterou mimochodem vyhlásila taky Marta). Do tohoto článku jsem nafotila tedy fotky nové, ale v některých případech se stejnými kameny :)



Tenhle kámen jsme si přivezli už asi před pátnácti lety z dovolené v Alpách. Líbil se mi natolik, že jsem byla ochotná ho vléct několik kilometrů v batohu k autu. Letos jsme mu konečně pořídili podkladové prkénko a zůstal natrvalo umístěný na skříňce v obýváku (aneb k čemu taky může být výzva dobrá).


Další tři kameny jsou z Vlčí hory (tady) a jsou v nich viditelné drobné krytaly augitu, které mne na nich zaujaly.


Bílý kámen je vápenec z Julských Alp, který  jsme si dovezli taky z dovolené, kterou jsme strávili u Bohinjského jezera ve Slovinsku.


Hromádka placáků je vylovená postupně z řeky Střely, kam jsem kdysi jezdívala jako vedoucí na s turistickým oddílem na letní tábory.


Smetanově bílé, mizerně vyfocené kameny jsou  krystaly sádrovce, které jsem si dovezla  z Egypta - z výletu do dílny, kde vyráběli alabastrové figurky. 


Kameny z téhle fotky nemají společný původ. Posbírala jsem je porůznu na výletech, protože mne zaujaly tím, jak jsou krásně zaoblené.


A nakonec jeden trochu neobvyklé "kamínky". Ty dva kameny kdysi u nás na chalupě kryly studnu. Když jsme ji, už před řadou let, dávali vyčistit, tak studnařská firma kameny odstranila a studnu zakončila (poněkud nudnou) betonovou skruží. Ty dvě kamenné desky nám ale bylo líto nechat zlikvidovat, takže nakonec jsme je umístíli na zahradě a udělali mezi nimi záhonek. 


Snad vás i ty rychle nafocené kameny aspoň trochu zaujaly.

26 komentářů:

  1. Stáni, krásně jsi výzvu pojala a fotky jsou pěkné. Ty dva obrovské jsou úžasné. Pobavilo mě, k čemu je výzva ještě dobrá :-) Měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji. A tvé minulé výzvě orpavdu kámen z Alp vděčí za dřevěnou podložku a konečné umístění :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Vidím, že i s tebou jsme se prošli Evropou a skončili na chalupě - ten záhon vypadá skutečně moc hezky!
    Stáňo, měj pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak většina mých kamenů a kamínků je z cest. A říkala jsem si, že ty studnové z chalupy budou zajímavým oživením. Ještě tu máme kamenné zápraží, ale to už jsem nefotila (nemáme moc uklizeno :)).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáni, pěkná sbírka kamenů i kamínků. Koukám, jak jsem na tom všechny stejně, každý krásný kámen musíme mít doma. :o) Moc se mi líbí krystaly sádrovce z Egypta a i ty malé zaoblené. Ty také často sbírám.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ty krystaly sádrovce mi dal místní (asi dělník z té dílny) jako dík za to, že jsem mu dala propisky. Poptávali tam po turistech tužky a já tahám v batohu vždycky několik propisek, tak jsem i nechala jednu a asi další jsem mu dala...
      Zaoblený kámen (pokud nnení moc velký), pak vždycky chvíli tahám v kapse - je takový příjemný do ruky (něco, jako když člověk na podzim nosí v kapse pár spadlých kaštanů).
      Hezký zbytek dne

      Vymazat
  4. Jé, krásně jste kameny co zakrývaly studnu využili :) Musím říct, že pro mě jsou favorité kamínky z Egyptu. Jinak taky mám nejradši, když jsou krásně hladké :) Ale vždycky mě štve, že když nějaký vylovím z vody, tak po uschnutí má trošku jinou barvu :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, mám zkušenost, že většina kamínků vylovených z vody po uschnutí už není tak hezká - barvy jsou míň výrazné. Ale většinou si je nechám i tak :)

      Vymazat
  5. Musím se pochlapit, já mám šutrů a velikých plnou zahradu, jen mě nenapadlo, že bych mohla použít i je.
    Tvá sbírka je srdeční a kouzelná, i když ty venku jsou neskutečné ..
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, šutry na zahrádce určitě patří mezi srdeční záležitosti - vždyť to tam kolem nich s láskou opečováváš.

      Vymazat
  6. Sbírka k obdivu))) Taky si vozím z dovolené památky v podobě kamínků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nějaký ten kamínek si z cest asi přiveze skoro každý...

      Vymazat
  7. Krásna zbierka. My od kedy máme deti sme na dovolenke neboli nikde :D

    SÚ LACLÁČE MUSH HAVE TEHULIEK?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když byl syn úplně malý, tak jsme dovolené trávili na chalupě u rodičů (a občas jsme mladýho svěřili jim a vyrazili na výlet jen ve dvou :)).

      Vymazat
  8. Stano, mas nadherne ulovky, kameny mam moc rada. Ale jeste vic se mi libi ty ze studny:-). Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, nám se líbily taky - proto jsme je po úpravách studny nevyvezli někam na kraj lesa, ale nechali si je na zahradě.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    moc pěkná sbírka. Líbí se mi, jak jste využili kameny ze studny. Já jsem si taky něco přivezla z cest - z první návštěvy Norska a taky z Izraele mám doma jeden kousek:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, myslím, že nějaký kamínek z cest se najde skoro v každé domácnosti :)

      Vymazat
  10. Moc hezká sbírka, připomíná krásná místa.
    Přeji krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růže, ano, kamínky jsou i připomínkou hezkých chvil na výletech.

      Vymazat
  11. Nevadí, že některé fotky nejsou úplně zaostřené. I tak mají kamínky kouzlo. Ten z Alp mi připomněl jeden můj, na kterém jsem dřív v těch škvírách mívala takové ty rostlinky, co rostou bez hlíny. Už nevím, jak se jmenují, ani kde ten kámen je. Krásná sbírka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Kámen s rostlinkami musel vypadt moc pěkně, to by se mi taky líbilo.

      Vymazat
  12. Hezká sbírka. Mamka taky sbírá zajímavé kameny. Mezi nejzajímavější úlovky řadím malé kamínky z chorvatské pláže, ve kterých jsou zkamenělé mrňavé prehistorické medúzy, a pak kameny s krystaly ametystů z Květnice. Já si z dovolených zase vozím mušle a ty pak dávám ke kytkám do květináčů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamínky s krystaly ametystů zní zajímavě. Ty by se mi taky líbilo najít...

      Vymazat
  13. Já dříve sbírala kamínky kolem chalupy a dokonce jsem se v nich i vyznala a polepovala si je, teď je sice doma mám, ale už sběratelství moc neholduji... akorát vozí z dovolených kamarádce.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dobrá, jestli jsi kameny uměla určit. Já poznám tak akorát křemen, vápenec a břidlici :).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)