pátek 24. července 2020

Jan Bauer - Mrtvola v brnění

Historické detektivky jsou v poslední době docela oblíbený žánr.  Nejznámější a nejpopulárnější současný autor je asi Vladimír Vodnruška a jeho královský prokurátor Oldřich z Chlumu.  Já jsem ale tentokrát v knihovně zalovila v regálu označeném písmenem B a přinesla si domů jednu detektivku od Jana Bauera, kterého označují za jednoho z nejplodnějších českých autorů (věnuje se zejména detektivním románům a literatuře faktu).


Kniha ze série Případy královského soudce Melichara nás zavádí do středověké Prahy  na rytířský turnaj   na počest korunovace Rudolfa Habsburského. A ten  nezačal zrovna šťastně - hned první souboj skončil smrtí. A navíc smrtí podivnou - Hartmann z Kueringu spadl ze sedla, aniž by se ho jeho protivník, Čeněk z Lipé dotkl dřevcem.  Čeněk z Lipé byl v zápětí obviněn, že zavinil jeho smrt.  Na žádost Čeňkova bratra - Jindřicha z Lipé, který je královským podkomořím, se vyšetřování smrti ujímá královský soudce Melichar se svým pomocníkem Božetěchem. Potýká se s nepříliš velkou ochotou Hartmanova otce napomáhat vyšetřování, které mu navíc komplikují i další vraždy.
Kniha má podobný "půdorys" jako Vondruškovy detektivky s Oldřichem  z Chlumu - soudce z neurozeného rodu, který si své postavení vybudoval svými schopnostmi, a jeho pomocník, který není úplně vzorem všech ctností a otočí se za každou sukní...  Úplně špatně se to nečetlo, soudce Melichar je sympatická postava,  ale detektivní příběh je docela slabý a celá záhada se vyřeší tak trochu "sama". Váhám, zda dám Melicharovi ještě šanci...

Anotace
Je říjen roku 1306. Na oslavu zvolení nového českého krále Rudolfa Habsburského se na rynku Většího Města pražského koná rytířský turnaj. Jako první se mají utkat přítel a oblíbenec nového krále, pěvec rytířských písní Hartmann z Kuenringu s českým šlechticem Čeňkem z Lipé. K všeobecnému překvapení se Čeněk soupeře ani nedotkne ale ten padá ze sedla do prachu kolbiště., aby Hartmann spadl ze sedla do prachu kolbiště. K údivu všech přivolaný ranhojič zjišťuje, že je dočista mrtvý. Někdo ho předem zabil a do klání poslal na koni mrtvolu v brnění.
Vydalo nakl. Brána v r. 2016 

22 komentářů:

  1. Ty nás zásobuješ, Stáňo!
    Děkuji za další recenzi, historické detektivky mám docela ráda.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, nějak jsem v poslední době četla docela hodně a pořád jsem ještě 3 knihy ve skluzu :)
      Hezkou sobotu

      Vymazat
  2. Já se nějak nemůžu donutit tento typ knih číst. Přitom dříve jsem historické četla, ale teď.....no, třeba jednou....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, každý má oblíbený žánr a nesedne mu všechno...

      Vymazat
  3. Zase si píšu na seznam. Historické detektivky mohu, takže když v knihovně najdu, přečtu si ji.
    Hezkou sobotu, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Dostala jsem jednu historickou kriminálku pod stromek a pořád se do ní nemohu zakousnout.
    Dám jí zase časem šanci, třeba mám jen období na jiný knížky.
    Pěkný víkend, jsi čtenář na 1*.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, někdy to tak bývá, že má člověk období na jiné knížky. A nebo je to tou knížkou... Já jsem poslední měsíc četla víc, než je obvyklé, tak je to znát i tady...
      Hezký víkend

      Vymazat
  5. Týjo, tolik knížek v tak krátké době. To já stíhám číst akorát materiály ke státnicím a nic jiného už nemám energii :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO, když mámš na krku státnice, tak se nedivím, že čteš něco úplně jiného. Já zas docela málo četla v době koronavirových opatření - byla jsem zavalená prací a už jsem neměla na čtení chuť ani sílu.

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    znáš mě, já na ty historické romány úplně nejsem, i když mě zápletka docela zaujala:-) Teď zrovna čtu knihu Spolubydlící, o které jsi tu psala:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že se ti Spolubydlící líbí :)

      Vymazat
  7. Tak to není čtení pro mě. Vše historické mi nějak uniká)))
    Ale i tak díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem detektivková a tak skousnu i historické kulisy :)

      Vymazat
  8. Stáni, díky za další recenzi. Díky tobě mám přehled. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  9. Od Bauera jsem četla jen literaturu faktu z oblasti historie, to se mi líbilo. On těch historických románů napsal hodně, ale zatím jsem nic nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já od Bauera četla kdysi nějakou knížku z rudolfinské Prahy (něco mezi dobrodružným příběhem a detektivkou) a moc mne to nenadchlo (to je mi tahle detektivka líbila víc, i když mne taky úplně nenadchla). Ale on toho napsal tolik, že dost logicky mezi tím musí být slabší i lepší kousky.

      Vymazat
  10. Momentálne na detektívkach vážne letím, takže ďakujem za inšpiráciu. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Od tohoto autora jsem ještě nic nečetla. Škoda, že je tahle kniha taková slabší. Nevím, jestli by mě bavila. Příští týden jdu do knihovny, tak si už pomalu značím, co si chci půjčit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, to budu muset začít dělat taky - značit si, co si chci půjčit (vždycky když čtu zajímavou recenzi, tak si říkám "to si budu pamatovat"; no a nepamatuju...)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)