neděle 12. července 2020

Helena Hardenová - Příliš mnoho vítězů

 K mému dovolenkovému čtení pravidelně patří nějaký kousek z edice Původní česká detektivka, které poznáte hned podle typické zelené obálky. Tyhle detektivky si půjčuji zásadně v knihovně, jejich úroveň bývá poměrně kolísavá  a občas se tam najde nějaká, která je k nečtení.
A jaká byla tahle?


Hlavní postavou je Polynena Berková -  poslední potomek šlechtického rodu Berků z Ronova. Když zjistí, že její  její muž nevěrný, rozhodne se vyměnit na čas Vídeň, kde dosud žila, za pobyt na rodovém zámku v Ronově nad Bělou.  Otec ji přesvědčí, aby vzala do svých rukou organizaci pravidlené přehlídky automobilových veteránů. A tu zkomplikuje fakt, že jeden z účastníků - výherce první ceny je nalezen ve svém veteránovi mrtvý. Polyxena postupně zjišťuje, že mrtvý byl nesympatický nejen jí, ale že si svým bezskrupolózním chováním nadělal spoustu nepřátel. 
Pátrání po vrahovi mi v knížce přišlo tak nějak na vedlejší koleji. Mnohem více místa je  věnováno  historii rodu Berků, zámku a jeho restutici (zámek i rod Berků jsou fiktivní, ale myslím, že problematiku zestátnění a restitucí majetku šlechty příběh docela postihuje) i problémům hlavní hrdinky. Celkově se  mi knížka nakonec nečetla špatně, jako dovolenkkové čtení to šlo. Ale jako detektivku bych ji neoznačila - ta detektivní  linka mi tam přišla taková trochu násilně naroubovaná a odbytá.


Anotace
Polyxena Berková by ráda žila obyčejný život šťastně vdané a dětmi obklopené mladé ženy. V osobním životě se jí však nedaří, po dětech touží marně a obyčejný život jí zřejmě není souzen už proto, že pochází ze starého a bohatého šlechtického rodu Berků z Ronova. A co teprve, když na zámku Ronov je při soutěži automobilových veteránů nalezena mrtvola muže, který tři hodiny před smrtí vyhrál první cenu...
Vydalo nakl. MOBA v r. 2016 
 

18 komentářů:

  1. Kniha by mě asi moc nebavila, ale nevadí. Taky jsem se konečně přihlásila do knihovny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, pro mne je knihovna nutnost - čtu hodně detektivky a thrillery, což jsou věci, ke kterým se člověk moc nevrací, takže se vyplatí je spíš půjčit než koupit.

      Vymazat
  2. No vidíš, musím zas do knihovny. Po covidu jsem tam byla jen jednou, bylo omezené půjčování, musím zkontrolovat, jestli je to OK.
    Nevím, jestli by mě knížka bavila, asi ano, záleží, jak je psaná.
    Krásný začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tohle je z mé první pocovidové knižní várky. Půjčovala jsem si hromádku knížek na dovolenou na chatě. Takže přečteno v červnu, články smolím se zpožděním...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Stáňo, při své návštěvě knihovny (cca 1 x měsíčně) si přibírám vždy něco z původní české detektivky. Mohu říci, že některé nestojí ani za psí štěk, ale jiné jsou čtivé jako např. autor Pavel Jansa. Knih si beru více, takže se mi do aktovky nevlezou. Manžel také čte, ale pomaleji, takže vybírám i s ohledem na něj. Nekoukáme na telku, čteme. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, přesně tak - některé původní české detektivky pro mne byly velkým zklamáním, některé jsou docela čtivé. Tahle patřila k průměru

      Vymazat
  4. Stáňo, děkuji za recenzi a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Stáni, ano tahle zelená edice mě provázela celé moje dospívání a část dospělosti, páč taťka měl opravdu velkou sbírku. Díky za další recenzi. Měj pěkný vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já po nich jako po oddychovce docela ráda sáhnu i dnes

      Vymazat
  6. Veverko, děkuji za recenzi. Zelenou edici si píšu do seznamu knih, které si půjčím, až se přihlásím do knihovny. Zatím jsem si to zakázala :-) .... píšu závěrečnou práci do školy a čekají mě závěrečné zkoušky. Krásné léto přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, zelené detektivky bývají různé - lepší i horší. Proto si je půjčuji - u půjčené knížky sáhnutí vedle nemrzí.
      Držím palce na zkoušky

      Vymazat
  7. Ahoj, mě by to asi bavilo 😊 dneska se také chystám do knihovny, čekají tam na mě hned tři detektivky 😊. Měj se krásně! Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, nečetlo se to špatně, ale bylo to spíš takové vyprávění než detektivka.

      Vymazat
  8. Co mi covid dal ?
    Vrátila se mi vášeň ke čtení.
    Tedy díky bohu a covidu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, čtení je prima. A člověk si u něj odpočine. Což ty po práci na zahrádce určitě potřebuješ. Takže čtení a knihám zdar :)

      Vymazat
  9. No a mne ten tvuj popis znel tak dobre, skoda, ze nenaplnil tve ocekavani. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já vyloženě zklamaná nebyla - četlo se to dobře, ale detektivku si představuju jinak.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)