pátek 12. června 2020

Valdštejnská zahrada

Valdštejnská zahrada patří půl roku neoddělitelně k mým cestám do práce a z práce. Znám ji na jaře rozkvétající, zelenou v létě i pomalu usínající s přicházejícím podzimem (jen její zimní tvář mi zůstává utajena). Letos byla ale v době mimořádných koronavirových opatření uzavřena déle než obvykle, takže jsem přišla o rozkvétající narcisky, bukové větve obalené něžně zelenými rašícími lísky i nádherné kvetoucí magnolie. 
Nicméně když minulý týden zahradu zase otevřeli, udělalo mi to radost a výrazně zpříjemnilo cestu do práce. A párkrát i polední pauzu... Takže jestli chcete, pojďte se tam na chvíli projít se mnou.


Tentokrát tu budou hlavně fotky - bohužel jen mobilovky, protože můj foťák se rozhodl stávkovat...



Umělá krápníková stěna

Tady bydlí výři - vidět bohužel moc nejsou




Ale aby tu nebyly jen fotky, tak i trochu vlastivědných informací
Valdštejnská zahrada na Malé Straně patří mezi stavby raného baroka a je jednou z nejrozlehlejších pražských zahrad. Její zakladatel, vévoda Albrecht z Valdštejna, pojal její podobu na svou dobu velkolepě. První práce začaly pravděpodobně před rokem 1634 a bylo stvořeno dílo s mnoha nevídanými prvky. Vznikla barokní zahrada ve stylu italského manýristického parku, přísně geometricky řešená. Ze západu, severu a východu je sevřena budovami Valdštejnského paláce (v součastnosti sídlo Senátu), z jihu pak vysokou ohradní zdí s oblouky. Rozděluje se do dvou geometricky rozdílných částí, větší a menší. V té větší se nalézá největší sala terrena v Praze, dále pak voliéra, umělá krápníková stěna a čtvercová mramorová kašna s bronzovou sochou Venuše. V menší části je velký bazén s ostrůvkem, nesoucím plastiku Herkula, skleník a jízdárna. Ve styku obou částí stojí pískovcová kašna s vodotryskem. V obou částech jsou volně rozmístěny kopie původních Vriesových soch (Adonis a Venuše, Appolon, Bakchus, Kráčející kůň a Kůň s hadem, Neptun, Laokoon a jeho synové, Zápasníci) a reliéfní vázy.
(Zdroj - webové stránky Senátu)

Sala Terrena...

... a její výzdoba






 

Pokud se budete někdy chtít do Valdštejnské zahrady podívat, tak  v letošním roce je odevřená denně od 7.30 do 17.30, a to až do konce října. Zavřeno může být při/po velkých deštích. O prázdninách se v zahradě konaly vždy ve čtvrtek odpoledne koncerty  (obvykle regionální soubory pod záštitou některého ze senátorů), jestli budou probíhat i letos, netuším.
Do zahrady se bez problémů dostanete od stanice metra Malostranská, další přístup je z Letenské ulice a pak přes areál Valdštejnského paláce, ve kterém sídlí Senát, tj. z Valdštejnského náměstí.


Když jsem k článku přidávala štítky, trochu jsem váhala, jestli přidat i štítek "Výlety", když je to pro mne cesta do práce. Ale pro někoho to může tip na výlet být, tak jsem článku nechala i tento štítek.

32 komentářů:

  1. Stáni, krásné místo k procházkám. A ten bílý páv... to je nádhera, toho bych chtěla jednou také vidět.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, bílého páva znám asi od mininka :) - pamatuju si, jak tu před časem běhalo několík bílým pávátek. Předpokládám, že tento je jeden z nich. Měla jsem štěstí, že měl jednou, když jsem šla z práce, "pózovací". Většinou buď někde spí nebo se prochází, ale se složeným ocasem.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  2. Myslím, že kdyby byla soutěž o to, kdo má jakou cestu do práce, rozhodně máš medaili! Ta tvé je nepochybně nejhezčí! Ani každodenní procházka tímhle místem neubere nic na té kráse.
    Stáňo, měj hezkou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mám tuhle cestu do práce fakt ráda a každoročně se těším, až mi ji zas 1.4. otevřou (na zimu je zahrada zavřená)
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  3. Stáni, díky za krásnou reportáž. Máš nádhernou cestu do práce. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já mám vůbec okolí práce pěkné - pracuju asi v nejatraktivnější části Prahy :). Ale tuhle cestu si užívám nejčastěji, protože tudy chodím skoro denně a ještě dvakrát. Teď je navíc klidnější - bez davů turistů
      Měj se pěkně

      Vymazat
  4. Marcela Nordic Passion13. června 2020 v 10:12

    Stáňo, skvěle, nádherná procházka, pro mě určitě i výlet, a zajímavé informace. M

    OdpovědětVymazat
  5. Tak se chodím moc ráda a bílého páva vždycky obdivuji)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, bílý páv se předvádí jen někdy, ale pak mám pocit, že si to vychutnává, že mu zájem turistů dělá dobře.

      Vymazat
  6. Stáňo, Valdštejnská zahrada je opravdu krásná - tvoji cestu do práce ti malinko závidím .
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, však já se vždycky těším, až ji na jaře otevřou a budu moci začít do práce chodit tudy.

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    předně bych ti chtěla popřát vše nejlepší k narozeninám. Přeji hodně štěstí, zdraví, úspěchů a lásky, mnoho úžasných výletů, povedených receptů a nezapomenutelných knih:-) Tímto článkem jsi mě úplně dostala, já Valdštejnskou zahradu vůbec neznám a nikdy jsem tam nebyla (jsem ostuda). Řekla jsem si, že letošní léto to musím napravit:-)
    Krásné dny,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji za přání.
      A Valdštejnská zahrada určitě za procházku stojí.
      Měj se hezky

      Vymazat
  8. To máš fakt hodně zkrášlenou cest do práce. V této zahradě jsem nikdy nebyla a Tvoje fotky se mi moc líbí. A taky jsem snad ještě neviděla na živo zcela bílého páva. To je taky krása!
    Hezkou neděli, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem ráda, že jsem ti ukázala kousek Prahy, který neznáš.
      A hezké dny i tobě

      Vymazat
  9. Milá Stáňo, moc krásné fotky. My se výhledově chytáme do Vrtbovské zahrady. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, tak ve Vrtbovské zahradě jsem ještě nebyla já. Což je docela ostuda, vzhledem k tomu, že to tam mám kousek...

      Vymazat
  10. Stáňo, to je pěkná cesta do práce, párkrát jsem v zahradě byla a musím se podívat do starých fotek, jestli tam byl ten krásný, bílý páv. Ale nepamatuji si ho.
    Díky za všechny ty informace. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, ten bílý páv tam není moc dlouho, takže jsi možná zažila zahradu ještě v době, kdy tam byli jen pávi "normální". Což mi připomíná, že už jsem myslím letos v zahradě neviděla právě jen, ale jen toho bílého.
      Hezký den

      Vymazat
  11. Minulý rok jsem tam, já ostuda, byla poprvé a díky tvým fotkám doufám, že naposledy.
    Příjemný týden a maličko závidím jako cestu do práce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, cesta do práce právě tudy je fajn, zvlášť, když kvetou magnolie, dovede to rozsvítit ráno...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  12. Stání moc děkuji za tak nádhernou procházku. Už mnoho let se chystáme a tak doufám , že to letos vyjde. Měj se moc krásně. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, máte do října čas, takže třeba to letos fakt vyjde.
      Krásné dny

      Vymazat
  13. Stáni, super. My se furt každé jaro chystáme a zatím to nevyšlo.
    Tak aspoň virtuálně.
    Krásný začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tak zkuste výlet v létě nebo v časném podzimu - letos je v Praha prázdnější, takže myslím jako cíl výletu docela fajn.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  14. Stáňo, to je nádherná cesta do práce, tu ti tedy závidím. Do Valdštejnské zahrady jsme o víkendu jen lehce nakoukli. Vidím, že to budu muset prozkoumat podrobněji.
    Krásné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Valdštejnská zahrada určitě za projití stojí. Dá se tam i příjemně odpočinout při procházce Prahou - před Sallou Terenou je spousta laviček...
      Hezký den

      Vymazat
  15. Moc krásné místo, dokážu si tam představit nějakou odpolední procházku :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V normálních dobách tam byla příjemnější ranní procházka (to tudy většinou prochází jen úředníci do práce), přes den tam byly mraky turistů. Letos je to docela fajn i přes den.

      Vymazat
  16. Jéé tady jsme s přítelem byli na naší návštěvě Prahy! Zavedla nás tam hra Skryté příběhy :) Bylo tam moc krásně! Vůbec jsme o ní nevěděli, dokuď nás tam nenavedlo jedno stanoviště :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hru Skryté příběhy neznám. Ale vypadá to, že umí zavést na pěkná místa

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)