středa 24. června 2020

Klášter Kladruby

Když na dovolené začne pršet, je čas buď zalézt chaty s knížkou nebo vyrazit na nějakou kulturní památku (která má střechu). My jsme jeden propršený den volili variantu druhou a vypravili se do kláštera Kladruby, který je  od naší chaty není daleko.


Kladrubský klášter je bývalý benediktinský klášter, který byl založen knížetem Vladislavem I. na začátku 12. stol. nedaleko tzv. Norimberské obchodní stezky, která vedla dále přes Prahu až k Baltu. V době husitských válek byl klášter pobořen, na začátku 16. století znovu obnoven. K největšímu rozkvětu kláštera došlo  v 18. století, kdy byl rozsáhle přestavěn zejména kostel. Ovšem již na konci. 18. století byl klášter zrušen v rámci tzv. josefínských reforem.  V průběhu 19. a 20. století klášter postupně sloužil jako kasárna, nemocnice, pivovar, kanceláře i byty. Od osmdesátých let 20. stol. začal být klášter postupně opravován a byl posléze prohlášen za národní kulturní památku. 





Dominantou kláštera je chrám Nanebevzetí Panny Marie, sv. Wolfganga a sv.  Benedikta, kterýbyl původně postaven v románském slohu, posléze goticky přestavěn. K jeho zásadní přestavbě ve stylu barokní gotiky pak došlo na začátku 18. století. Autorem této přestavby je Jan Blažej Santini Aichel, jeden z nejvýznamnějších architektů té doby. Po přestavbě se chrám stal třetím největším v českých zemích - délka chrámové lodi je 87 m, kupole zakončená zlacenou mariánskou korunou dosahuje výšky 46 m.
A tady je pár fotek jeho interiéru.














A praktické informace? Klášter se nachází kousek za stejnojmenným městečkem, parkoviště je přímo proti klášteru (parkovné se tu v době naší návštěvy nevybíralo). V klášteře je momentálně dostupná jen jedna prohlídková trasa, a to právě kostel Nanebevzetí Panny Marie. (délka asi 40 min.). Vstupné činí  120 Kč pro dospělého. V pokladně mají i turistickou známku kláštera. Přímo v klášteře je restaurace (nezkoušeli jsme), další možnosti občerstvení budou přímo v městečku.



30 komentářů:

  1. Stáňo, když jsem tam byla poprvé, stále jsem bez dechu a budu stát po každé. Prostě můj obdiv a láska k Santiniho stavbám si tady přišla na své.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Stáni, to je nádhera, moc krásný klášter. Díky, že jsem mohla s "tebou". Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Fotky jsou parádní, ale být přímo tam, tak člověk musí být unešený.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, máš pravdu, že ta monumentálnost stavby vynikne nejlépe v reálu, fotky jsou málo...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Swetlo, déšť nám ani moc nevadil (jen se hůř přebíhalo přes trávník, když jsem hledala při focení nejlepší záběr :)).

      Vymazat
  5. Super! Chystáme se na dovolenou do Čech a Kladruby jsou v plánu ;)
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, Kladruby za návštěvu určitě stojí. Kam přesně se chystáte?

      Vymazat
  6. Ahoj, klášter = zámek se mi velice líbí a vždy mě zaujme původní arch. styl a následná jeho přestavba či dostavba. S Kladruby mám spojené hřebčíny ☺♥. Moc krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, máš pravdu, že kostel vypadá skoro jako zámek. Kladrub je v Čechách několik - ty s hřebčínem jsou "nad Labem", pak jsou další, kde je rehabilitační ústav. Tyhle jsou v západních Čechách.

      Vymazat
  7. Vypadá nádherně, taky by se mi taková prohlídka líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, prohlídka byla fajn - i proto, že nás bylo jen 5 (my, naši dva kamarádi a jedna další turistka), takže byla taková komorní

      Vymazat
  8. Tenhle klášter jsem měla na blogu v rámci soutěže o nej sakrální stavbu, posílal mi ty fotky tenkrát můj skorobrácha který nemá blog, ale chtěl se zúčastnit. Ten kostel je opravdu monumentální a krásný...

    OdpovědětVymazat
  9. Když na dovolené prší, také se uchylujeme hlavně k zámkům a hradům :D Je škoda, že mají na výběr pouze jeden okruh, ale chápu, že tam toho asi není tolik k vidění :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, další okruh v Kladrubech je klášterem, ale tam teď probíhá rekonstrukce (fotky s lešením jsem na blog nedávala :)), takže je přístupný jen kostel

      Vymazat
  10. Jeeee, moje milované Kladruby. Byla jsem tam několikrát jako turista s ještě vícekrát jako trhovkyne. Jen skoda, ze teď není otevřeno více okruhu. Mimochodem v restauraci dřív varili moc dobře. Teď už jsem tam nebyla, co se narodila dcera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, my nakonec přejeli na oběd do Stříbra, potřebovali jsme ještě nakoupit, tak jsme to vzali při jednom. Tak třeba ji testneme někdy příště.

      Vymazat
  11. Krásné místo. Atmosféra v těchto budovách je specifická a jedinečna. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, kostel je to opravdu monumentální a atmosféru nepochybně má. Moc je mi tam líbilo.

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    do Kladrub se chci podívat už dlouho, tak snad mi to letos v létě vyjde:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, západní Čechy - okolí Stříbra doporučuji - samo Stříbro je docela pěkné, je tu Hornický skanzen, krásná radnice, nedaleko je zřícenina hradu Gutštejn, která je taky pěkně malebná...
      Měj se hezky

      Vymazat
  13. Myslím, že v tomto klášteře jsem nikdy nebyla ale vypadá moc hezky, celkově hezký plán i přes ne úplně perfektní počasí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc pěkná stavba a počasí ani nevadilo - vždycky jsme rychle přeběhli - z parkoviště k pokladně a pak od pokladny ke kostelu. A na prohlídku se naštěsí dalo čekat v průjezdu.

      Vymazat
  14. Stáni, nikdy jsem tam nebyla, ale podle fotek vidím, jak je tam krásně. Klášter určitě stojí za prohlídku, tak třeba se tam jednou podívám.
    Jo, to deštivé počasí nás také provázelo, ... a také jsem se stavěli na jedné Santiniho stavbě a to v Mariánské Týnici.
    Přeji fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, na fotky z Mariánského týdne jsem koukala (a líbily se mi).
      Hezký nadcházející týden

      Vymazat
  15. Naprosto souhlasím, že když prší, je tohle báječná alternativa prožití příjemného dne.
    Zadařilo se a prostředí je víc než boží, do slova, do písmene. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, byla to příjemná změna - den před tím, jsme si uťapali nohy v údolí Kosího potoka, tohle bylo výrazně méně náročné :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)