pondělí 22. června 2020

Jefferry Deaver - Sběratel kostí

 Moje první setkání s J. Deaverem (Hra na nikdy) mne navnadilo na to, abych vyzkoušela i nějaké jeho další knízky. Jednu z nich se mi povedlo půjčit si v knihovně a byla první, kterou jsem si z hromádky knih určených na dovolenou vybrala. 


Lincoln Rhyme - bývalý exceletní kriminalista s encyklopedickými znalostmi New Yorku i forenzní analýzy, nyní v podstatě  ochrnutý od nohou až ke krku, kterého žádost o pomoc při pátrání vyrušila z plánování sebevraždy. A  Amélie Sachsová - policejní  pochůzkářka, která by měla nastoupit na ředitelství policie do odboru pro styk s veřejností,a k případu se dostala díky tomu, že objevila první oběť. Ti dva tvoří poněkud nesourodou dvojici detektivvů, která by měla za pomoci dalších  specialistů  vypátrat sériové vraha, který pro své oběti plánuje bestiální způsoby smrti. Zároveň u nich nechává vodítka,  kde a kdy zemře další. Pro Rhyma a Sachsovou tak nastává "závod s časem", aby vodítka vyluštili dřív než další oběť zemře. Rhyme se především snaží vžít se do myšlenek vraha, zatímco Sachsová pátrá na místě činu. Jejich úkol je o to těžší, že vrah podle všeho zná policjení postupy a stopy po sobě důkladně likviduje.

Tenhle detektivní thriller má myslím všechno, co by měl mít - sympatickou dvojici detektivů, napětí,  překvapivou zápletku, je  akční a udržel mne v napětí až do samého (překvapivého) konce. Dějová linie se věnuje především pátrání, ale místo tu dostává pohled do minulosti a soukromí obou kriminalistů. Mrazivé jsou popisy míst jednotlivých činů a především pak  myšlenkových postupů vraha, včetně jeho inspirace dávnými případy takzvaného Sběratele kostí. 
Milovníkům thillerů a detektivek bych Sběratele kostí určitě doporučila. A já se v knihovně příště podívám po dalším příběhu s Lincolnem Rhynem


Anotace
Lincoln Rhyme býval brilantním kriminalistou, géniem na poli forenzní analýzy. Pak přišel nešťastný úraz, po kterém je Rhyme zcela nepohyblivý a emocionálně na dně. Schopnost bravurního úsudku a dedukce mu naštěstí zůstala, a tak může policii pomáhat při pátrání po sériovém vrahovi, který děsí celý New York. Pachatel se zjevně rozhodl hrát s vyšetřovateli zvrácenou hru na kočku a myš: záměrně nechává na místě činu drobné stopy a pohřbívá své oběti typicky morbidním způsobem. Jako by byl přesvědčen o vlastní nepolapitelnosti; jako by pro něj byly spáchané vraždy prostředkem k souboji s vyšetřovateli. Vlastně jen s jedním z nich... Lincoln Rhyme je sice ochrnutý, ale géniem zůstal. S pomocí špičkové laboratorní techniky a hlavně s přispěním začínající policistky Amélie Sachsové postupně prochází labyrintem stop a vodítek, které mu Sběratel kostí předložil. Rhyme se bude muset ponořit hodně hluboko do temnot šílencovy mysli, aby zachránil před krutou smrtí další nevinné oběti...
Vydalo nakl. Domino v r. 1999, překlad J. Kobělka 

18 komentářů:

  1. Ahoj Stáňo,
    úplně jsi mě uvrhla do vln nostalgie, toto byla totiž moje první kniha od Deavera. Taky se mi moc líbila a říkám si, že bych si od něj zase mohla něco přečíst. Taky jsem byla v knihovně pro nějaké detektivky - vzala jsem si Petera Maye a Angelu Marsons. Už se moc těším na víkend, kdy konečně bude více času a skončí blázinec kolem konce roku, a já si budu moci zase v klidu něco přečíst:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si chci postupně půjčit celou řadu s Rhymem. Taky se ještě před prázdninami chystám do knihovny.

      Vymazat
  2. Tak tady mohu říct, že knihu jsem před lety četla a mám ráda film podle ní. Mladička Angelina Jolie a hlavně Denzel Washington.
    Stáňo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, film jsem neviděla. A pro mne je Deaver letošní objev :)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Stáni, tak já nečetla, nicméně děkuji za další recenzi. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Jefrey Daver je můj oblíbený spisovatel krimi. Jak mají něco v knihovně nového, hned si to půjčím. Takže jsem četla i tohle, navíc i viděla jako film s Danzelem Washingtonem v hlavní roli Rhyma...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem první knihu od tohoto autora četla teprve letos :) - zmiňovanou Hra na nikdy. A protože mne docela zaujala, sáhla jsem v knihovně po další.

      Vymazat
  5. Jefferry Deaver. Vypadla mi písmenka

    OdpovědětVymazat
  6. Jak to, že mě tento autor úplně minul? Díky za tip :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne do nedávna míjel taky... A příjemně překvapil

      Vymazat
  7. Kniha vypadá zajímavě. Už jsem taky přemýšlela, že začnu chodit do knihovny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, pro mne je knihovna nutnost - jinak bychom se do bytu přes samé knihy nevešli :). A třeba thillery nebo detektivky člověk přečte a už se k nim nevrátí...

      Vymazat
  8. Ahoj, nedávno jsem se k této knize "vrátila" po letech. Je to snad už taková až klasika, ještě mám Hodináře, Prázdné křeslo...., no četla jsem jich celkem hodně a stále mě baví a líbí se mi styl psaní. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, já Deavera pro sebe objevila až letos :-o, takže plánuju půjčit si i jeho další knížky

      Vymazat
  9. Anotace se mi teda dost líbí! :) Teď mám teda nakoupené romantiky, ale po nich zase kouknu po nějakém thrileru :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám opačně - čtu hlavně detektivky a thrillery a občas to proložím romantikou :)

      Vymazat
  10. Jeeee, můj nejoblíbenější spisovatel výborných krimi :-) Tuto knihu jsem četla před cca 10 lety a díky ní jsem Jeaveryho objevila a zamilovala si ho. I když je pravda, že v posledních dvou letech jsem ho poradně zanedbávala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)