pondělí 15. června 2020

E. Rey-Magnan, P. Fontanille – Avignonské proroctví

Do téhle knížky jsem se pustila na chalupě. Název mi přišel docela zajímavý, anotaci jsem si díky tomu, že knížka neměla papírový přebal, nemohla přečíst, tak to byl takový výběr na slepo a nevěděla jsem úplně, do čeho jdu.



Hlavní postavou je historička Estelle, která pracuje v papežském paláci. Její dědeček, který zasvětil celý život patrání po tzv. Avignonském proroctví náhle umírá a Estelle je postavena před otázku, zda byla jeho smrt přirozená či nikoliv a zda má v jeho patrání pokračovat. Přesvědčena dalšími událostmi, se do dalšího pátrání pustí.
Knížka asi  měla být pokus o příběh ve stylu Dana Browna, ale působila na mne podobným dojmem, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Dohromady je namíchána spousta ingrediencí - láska, zrada, intriky, osudová setkání, vraždy, magie, náboženská tajemství, hádanky s tajemnými znameními, tajné bratrstvo, ale výsledek není moc poživatelný ke čtení. Navíc mi z celého příběhu nebylo jasné, kdo vlastně se snaží proroctví uchránit a co se snažil Estellin dědeček i ona samotná vypátrat. A konec to podle mého dorazil. Tuhle knížku fakt nedoporučuji - já ji dočetla v postatě ze setrvačnosti.


Anotace
Příběh nás zavádí do nádherného papežského paláce v Avignonu, jehož hrdé a neprostupné zdi skrývají mnohá tajemství. Mezi nimi je jedno, pro které se už po celá staletí vraždí, rozvrací rodiny a ničí lidské osudy – Avignonské proroctví předpovídá budoucnost světa, a kdo zná budoucnost, má v rukou absolutní moc. Hrdinkou románu je mladá historička Estelle, asistentka kurátora papežského paláce, která pochází ze starobylého rodu Esperanzů, od pradávna osudově spojeného s palácem v Avignonu. Nemůže tušit, že právě vrcholí boj mezi skupinami, které se snaží za každou cenu získat tajemný dokument ... Děj románu je inspirován místní legendou, podle níž měl papež Jan XXII., zvolený v roce 1316, objevit dokument, považovaný původně za Nostradamovo proroctví, které předpovídá budoucnost lidstva až do roku 4000, a poté ho měl ukrýt údajně v papežském paláci v Avignonu.
Vydalo nakl. XYZ v r. 2009, překlad J. Žák
 

20 komentářů:

  1. Díky za recenzi...už vím, co nečíst)))) Dneska jsem si zakoupila pět knih na léto. Doufám,že jsem nešlápla vedle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, držím palce, aby se všechny knížky nakoupené na prázdniny dobře četly :). A když dáš na blog pak nějakou recenzi bude to fajn - ráda se nechám inspirovat (nebo varovat ;-)).

      Vymazat
  2. Ale no jo, po každý není posvícení, že.
    Spíš obdivuji disciplínu, že jsi dočetla.
    Když mi to nejde do hlavy, nepřemůžu se. Časem hodím druhou, záhy třetí šanci a pak jdu od toho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, když je to detektivka nebo příběh s tajemstvím, tak to obvykle dorazím - prostě jsem zvědavá na konec :)

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni,
    Dana Browna mám ráda a četla jsem od něj vše, takže bych klidně po této knize sáhla, ale po tvé recenzi to tedy neudělám. Je to škoda, někdy anotace vypadá lákavě, ale kniha pak za nic nestojí... Snad bude další lepší:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, pro mne to byla volba na slepo - jen podle názvu a holt jsem tentokrát sáhla vedle. Jak píše Simi v komentáří výše - není každý den posvícení...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Příběhy ala Brown mám ráda, ale když mě to nejede, prostě to nedočtu. Jsi dobrá, že jsi to dala.
    Krásný začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, ani ne tak dobrá, jako zvědavá, co vlastně to proroctví je a jak to dopadne. A přiznávám, že ke konci už jsem četla hodně povrchně...
      Měj se hezky

      Vymazat
  5. Stáňo, vzhledem k názvu a k tomu, že jsem v papežském paláci byla bych se asi nechala nachytat... Kupovat si tu knihu nebude, ale vzpomínky na Avignon mám moc krásné!
    Děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, vzpomínky na cestování jsou věc, která člověku zůstává navždy :). Tahle knížka si naopak podle mého názoru spíš zaslouží skončit v zapomenutí.
      Měj se hezky

      Vymazat
  6. Stáni, díky za recenzi a přitom ten název zní lákavě. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  7. Marcela Nordic Passion16. června 2020 v 13:00

    I tyhle informace jsou pro nás cenné, takže děkuji. M.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za článek. O knížce slyším poprvé, ale asi bych se nechala nalákat na název i anotaci. Tak teď už vím, že ji nečíst. :)
    Pěkné dny, S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já bych ji určitě nikomu nedoporučila, i když na Datábázi knih má i nějaká pozitivní hodnocení ;-).
      Měj se hezky

      Vymazat
  9. Z počátku mě to lákalo, ale jak píšeš dál, tak bych se asi do toho pěkně zamotala. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  10. Obdivuju Tě, že jsi ji zvládla počíst. Knížky, které mě moc nebaví mám rozečtené třeba půl roku, než se k ní zase vrátím :D Ale teda taky vždycky každou dočtu.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)