neděle 28. června 2020

Čajové okénko 5

A je tu další čajové okénko. Ani tentokrát si tu nejpřijdou na své ti, ktetří  dávají přednost ovocným čajům. Manžel si dál pije své oblíbené Teekanne, které sice mají nové "košilky", ale jinak jsou na trhu už strašně dlouho a určitě je všichni znáte. A já preferuju čaje zelené a černé, takže si kupuju především ty.



Firmu Teekanne a její čaje nepochybně všichni znáte, její čaje mají (byť v různé bohatém sortimentu) v každém supermarketu a patří k běžným konzumním čajům.   Ale občas se v její nabídce objeví i nějaká novinka. A já vám tu dvě poslední stručně představím. Prodávájí se v krabičce s 20 sáčky, běžně stojí kolem 45 Kč, v akci jsem jeden z nich ale pořídila za  30 Kč.

 Green tea Ginger-Mango  (Teekanne) 

Složení: zelený čaj (75%), zázvor (15%), aroma citrónu (6%), aroma manga (3%), mango (0,5%), citrónová kůra (0,5%)
Jako každý zelený čaj jsem ho zalévala mírně ochladlou vodou (asi 80°) a nechala louhovat tak 2 - 3 minut. Má světležlutý nálev s nádechem do zelena,  voní po mangu, v chuti je cítit jak zázvor, tak mango, které převažuje. tZ jednoho sáčku jsem udělala velký hrnek čaje.

White tea Apple-Elderflower (Teekanne)

Složení: bílý čaj (87%), aroma černého bezu (6,5%), aroma jablka, jablko (2%), černý bez (0,5%).
Bílý čaj s příchutí jablek a květu černého bezu. Protože základem je bílý čaj,  zalévá se také  mírně ochladlou vodou a nechává louhovat tak 2 minuty. Barva nálevu  je žlutohnědá  a čaj chutná i voni spíše po jablkách. Sáček vyjde tak na malou konvičku. Tuto příchuť bílého čaje v supermarketech skoro nevídám, jde asi o nepříliš rozšířenou variantu bílého čaje.

 Další čaje, které jsem tentokrát vybrala jsou čaje od firmy Birchall, což je britská rodinná čajová společnost se sídlem v Londýně, existující již více než 140 let. U nás její čaje prodává mj. supermarket Delmart, kde jsem je koupila i já. Krabička s 25 sáčky stojí  zhruba  na 100 Kč, což je poměrně dost, nicméně sáčky obsahují 2,5 g čaje (resp. tedy čajových zlomků), takže každý vyjde na téměř plnou větší konvičku čaje. Z jejich sortimentu jsem si vybrala tři druhy (mají ještě dalších asi 6 druhů - ovocný, bylinkové)

Green tea estate grown (Birchall)

Složení: zelený čaj (fair trade) 
Obsahuje zelený čaj z Číny, zalévá se vodou o teplotě 80° a nechává se louhovat zhruba 3 minuty. Nálev má světlou žlutozelenou barvu. Má jemnou  nasládlou chuť, pokud ho ale necháte louhovat příliš dlouho, bude mít trpký dozvuk.

Jasmine green tea (Birchall)

Složení: zelený čaj, jasmín
Zelený čaj pochází z čísnké provincie Fujian a je doplněn květy jasmínu. Zalévá se vodou o teplotě 80° a nechává se louhovat zhruba 3 minuty.  Nálev je světle žlutý s nádechem do zelena, chuť je lehce násládlá s jasmínovými tóny a po jasmínu i hezky voní (ale asi to není pro každého - jedna moje kamarádka říká, že jasmínový čaj v ní vyvolává pocit, že pije mýdlo).  

English breakfast teaa estate grown (Birchall)

 Složení: černý čaj (fair trade)
Tento čaje se zalévá vroucí vodou a louhovat jsem ho nechávala tak 2 až 3 minuty. Po této době vytvoří tak akorát silný nálev, který má příjemnou čajovou, ale ne trpkou, chuť a zlatavě hnědou barvu.


Tak a to je pro tentokrát všechno. Zaujal vás nějaký čaj? Vybrali byste si?
Pro mne je favoritem English breakfast od Birchallu, prostě proto, že černé čaje mám nejraději, a následuje ho zelený od stejné firmy. Nejméně mne asi zaujal bílý čaj s příchutí jablka a černého bezu (já jablečné příchutě v čajích moc v oblibě nemám).


Všechny čaje jsem si koupila za běžné ceny, nejedná se o spolupráci

26 komentářů:

  1. Ahoj,
    tak u mě je to jasné, rozhodně mě zaujal bílý čaj. Bílé čaje jsem si docela často dávala v čajovnách v ČB, kam jsme docela chodili na vysoké. Budu se po něm muset mrknout:-)
    Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ovšem bílý čaj v čajovně a bílý čaj z pytlíku Teekanne bude dost jiná liga :). A tahle příchuť mne navíc zrovna nezaujala (ale dělají i čístý)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Já na ty čaje moc nejsem, ale kdysi jsem pila hodně ovocné od Teekanne, ale i bylinkový od nich. :) Černý ani zelený moc nemusím. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, já to mám přesně naopak :). Ovocné od Teekanne pije můj manžel a je s nimi docela spokojen. Bylinkovým u nás neholduje nikdo

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za další přehlídku - Teekanne bílý čaj jsem měla, opravdu žádné nadšení. Velmi (až moc) jemný, bez výrazu.
    Značku Birchall neznám, tak děkuji za info.
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Teekanne obecně nemá špatné čaje, ale prostě sypaný čaj to nikdy nebude. Pro kvalitní bílý čaj musí člověk do speciálky nebo do čajovny.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  4. Stáni, já bych si rozhodně vybrala ten poslední. Díky za tvoje čajové recenze. Měj pěkný vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to jsme se chuťově hezky shodly - já taky preferuju černé čaje.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  5. Zelený čaj nemusím a taky nejsem žádný čajový znalec. Ale z Tvého nabízeného bych klidně zkusila vše.
    Bez újmy na zdraví ':-).
    Měj se hezky, klidné dny, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já naopak mám zelený čaj ráda, nejvíc ten bez příchuti. Já se taky za znalce nepovažuju (to bych nepila čaj z pytlíku ;-)) - piju, co zrovna přebalí nebo co se objeví jako novinka. Ale třeba moje informace někoho zaujmou a zkusí pro změnu něco jiného.

      Vymazat
  6. Já mám tedy ráda čaje všeho druhu! Dříve jsem přímo nesnášela všechny bylinkové, ale časem jsem jim přišla na chuť. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, já s bylinkami pořád ještě bojuju - většina z nich mi moc nejede.

      Vymazat
  7. Marcela Nordic Passion29. června 2020 v 13:25

    Tak já bych jednoznačně sáhla po zeleném jasminovem, jasná volba! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, myslím, že špatná volba by to nebyla, mně docela chutnal.

      Vymazat
  8. Já mám ráda jasmínové čaje. Chutnají mi, ale tenhle jsem tuším ještě neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já mám taky jasmínové čaje ráda, a to spíš v kombinaci se zeleným čajem než s černým

      Vymazat
  9. Z té edice zelených čajů zbožňuji ten s opuncií.
    Jinak, já bych si v chutích čajových moc rozuměla s tvým panem manželem !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, tak ten opunciový mne zrovna tak moc nebere (mám ho teď ale rozdělanou krabičku taky, protože mají nové přebaly :D)

      Vymazat
  10. Stáňo, zelený čaj mám moc ráda, kupuji si s příchutí opuncií. Ten mám nejradši.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, koukám, že opuncie má řadu příznivců (viz příspěvek nad tebou :)).

      Vymazat
  11. Tak u nás vede taky bílý, zelený a černý.....ovocné ne.
    Byli jsme se podívat na Azorských ostrovech na čajových plantážích. Vše ručně, bez chemie. To byla chuť a vůně.Od té doby kupujeme jen černý a zelený azorský.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, sypaný čaj je skoro vždycky kvalitnější než sáčky. Ale já se musím propíjet tím, co jsem nakoupila kvůli přebalům do sbírky :D. Takže sypané jen občas

      Vymazat
  12. Milá Stáňo, mangový čaj mě hodně zaujal, bílý čaj mám moc ráda a v létě se snažím trochu ochlazovat těmi zelenými.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, já mám všeobecně moc ráda mango a věci s mangovou příchutí, takže tenhle čaj jsem pila taky ráda.

      Vymazat
  13. Nemám ráda, když zapomenu, že si dělám čaj a pozdě vyndám sáček, ty bylinkové čaje jsou pak hrozně trpké. Mě nejvíce zaujal bílý čaj, protože ho vůbec neznám :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je trpký i zelený a černý čaj, pokud se přešvihne doba louhování. Bílé čaje bývají dobré, jsou takové jemné. Ale lepší jsou samozřejmě sypané než pytlíky

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)