středa 10. června 2020

Alexandra Oliva - Poslední

Když jsem šla manželovi koupit knížku k narozeninám, sáhla jsem zrovna po jedné z těch, které byly zařazeny do  akce 1 + 2 zdarma. Možnost vybrat si ještě další dvě knihy z těch, které byly do akce zařazeny, jsem samozřejmě využila. Volila jsem thriller, který patří mezi mé oblíbené žánry, a pak knížku s tématem označovaným jako postapo, tedy post apokalyptický příběh, což je naopak žánr, ze kterého jsem toho moc nepřečetla. A protože thriller jsem přidala manželovi k narozeninám, pustila jsem se nejdříve právě do postapo příběhu.


 Ústřední postavou příběhu je Sam alias ZOO, což je její přezdívka v reality show, do které se přihlásila.  Show nejprve probíhá tak, jak se dalo očekávát - před účastníky štáb postupně staví týmové i samostatné úkoly odpovídající zaměření show - přežití v přírodě. Ale poslední úkol, zdá se, trvá nějak dlouho a je extrémně realistický. Nebo to není úkol, ale opravdu realita? ZOO, která na začátku úkolu přišla o brýle, bez nichž vidí poněkud  rozmazaně, je dlouho přesvědčená, že všechno je jen kašírované s cílem vyděsit účastníky a  přimět je soutěž vzdát...
Příběh se odehrává ve dvou rovinách, které se pravidelně střídají. První je psána jako vyprávění Sam a začíná v  podstatě ve chvíli, kdy na své cestě při posledním úkolu přišla o brýle. Druhá rovina je popis průběhu reality show od jejiho samotného začátku. Orientaci v ději trochu ztěžuje fakt, že ve svém vyprávění ZOO označuje ostatní účastníky reality show jmény, zatímco popis reality show pracuje s přezdívkami, které  účastníci dostali pro  účel soutěž. Jinak mi ale střídání dějových linek nevadilo, přišlo mi docela zajímavé, ale bohužel ne úplně využité.  Čtenář díky anotaci i titulku na obálce totiž ví, to co ZOO ne a přichází tak o moment překvapení.
Pokud nečekáte mimořádný čtenářský zážitek, tak to podle mne to není úplně špatné čtení (třeba na dovolenou), byť děj někdy trochu skřípe v logice a uvěřitelnosti. Ale jde o debut autorky a lze tedy asi něco odpustit... A motiv neobyčejně rychle se šířícího viru vyvolávající nemoc, které  v řadě případů končí fatálně, je z dnešního pohledu takový trochu mrazivě prorocký...



Anotace
Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde… Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému...
Vydal Knižní klub v r. 2017, překlad L. Faltejsková 

20 komentářů:

  1. Wow, tak podle popisu knížka vypadá hodně zajímavě! Tyhle tajemné příběhy mě vždycky bavily! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tajemné mi to úplně nepřišlo, ale námět marný nebyl.

      Vymazat
  2. Když knížku někdy potkám, určitě ji otevřu a přečtu.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak jestli na ni narazíš, dej vědět, jestli se líbila :)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Viděla jsem film na trochu podobné téma - skupinka lidí testovala virtuální realitu a když někdo umřel ve hře, umřel i v reálním životě. Zajímavé to bylo. Musím říct, že mě námět fakt zaujal :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět není špatný, pro mne to bylo nakouknutí do trochu jiného žánru, než obvykle čtu.

      Vymazat
  4. Zní to docela zajímavě. Třeba na knihu někde narazím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to taková oddychovka. Ale je trochu škoda, že anotace trochu prozradila pointu.

      Vymazat
  5. Stáni, děkuji za další recenzi a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, moc děkuji za zajímavou recenzi. 👍
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Četla jsem a na blogu mám ( myslím) taky článek. S tvým hodnocením naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš - vyhledavač pomohl. Dokonce jsem zjistila, že jsem pod ním reagovala :) (což už si tedy dávno nepamatuji).

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    s tímto typem literatury nemám moc zkušeností, četla jsem něco na vysoké a do práce, ale sama si to jen tak nevyberu. Zkusím to ale omrknout v knihovně, ty mi dáváš vždy dobré tipy na knihy:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, není to nic, co bych doporučila zcela bezvýhradně, ale propadák to z mého pohledu taky není. Jestli si ji půjčíš, tak jsem zvědavá, co jí budeš říkat.

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Špatná nebyla, jen mi vadila občasná nelogičnost. A co je podle mne nedomyšlené totálně, je ten nápis na obálce, který dost prozrazuje pointu (ale za to možná může nakladatel a ne autorka)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)