pátek 29. května 2020

Deborah Rodriguezová - Návrat do kavárničky v Kábulu

Knížka Návrat do kavárničky v Kábulu je, jak už ostatně napovídá název, pokračováním knížky Kavárnička v Kábulu, které jsem psala tu nedávno. I toto pokračování jsem si v době uzavřených knihoven i knihkupectví půjčila od mámy, když jsem neměla co číst.


Sunny spolu se svým přítelem Jackem opustila Kábul a vrátila se do Států, kde se spolu snaží začít novou etapu života. Jackova smrt ji nakonec přivedla na ostrov Twimbly, kde se se pokouší realizovat Jackův sen - pěstovat víno. U Sunny tráví zbytek svého amerického pobytu Jasmínina sestra Lajla a osud jí přivede do cesty i afgánskou přístěhovaleckou dívku Kat. Kavárničku v Kábulu převzal Ahmed a Jasmína  spolu s Ahmedovou matkou Haladžan. Děj se tedy střídavě odehrává v USA a v Afgánistánu a vstupují do něj i nové postavy se svými osudy - kromě Laily a Kat i Sky a Joe, kteří pomáhají Sunny na vinici,  afgánská dívka Zara, které hrozí domluvený sňatek se starším mužem, a její přítel Omar
Pokračování "Kavárničky" mi přišlo díky tomu, že se střídavě odehrávalo ve dvou prostředích čtivější. A byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne jak s kavárničkou, jak skončí příběh Zary i na to, jestli Sunny nakonec zakotví na ostrově u  vína...


Anotace
V malé kavárně ve válkou rozervaném Kábulu svedl osud dohromady pět žen z jediného důvodu: aby pomáhaly – jedna druhé i všem ostatním. Volné pokračování Kavárničky v Kábulu přivádí na scénu staré známé postavy i nové tváře. Zakladatelka kavárny Sunny se po návratu do Spojených států snaží marně zapadnout do běžného života a nepřestává snít o návratu do milovaného Afghánistánu. Shea se naopak na své afghánské kořeny po prožitém traumatu usilovně snaží zapomenout. Jasmína, které teď kavárna patří, se snaží pomáhat dívkám a ženám, kterým hrozí stejný osud, jemuž ona jen o vlásek unikla. Zara, zaslíbená násilníkovi, jehož v životě neviděla, přichází do kavárny, aby zde našla útočiště. A Háladžán, babička, která dál porušuje všechna pravidla, se potají učí řídit… Nechte se znovu pohltit silou přátelství a oddanosti, lásky a ztráty na místech, která jsou od sebe tak vzdálená a přece k sobě mají blíž, než byste čekali.
Vydalo nakl. Argo v r. 2016, překlad V. Jeníková 

18 komentářů:

  1. Děkuji za recenzi. Druhý díl Kavárničky jsem nečetla, ale chci si ho koupit, abych měla obojí. A koukám, že mě asi bude bavit ještě víc. :)
    Pěkný víkend! Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, přišlo mi, že v pokračování je víc věcí, kde je člověk zvědavý, jak to nakonec dopadne. Tak ať se ti líbí, jestli si ji koupíš.
      Měj pěkně

      Vymazat
  2. Vypadá to na pohodové čtení, ale nejsem si jistá, zda by mě kniha bavila. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    jsem zvědavá, jestli seženu první díl u nás v knihovně. Podle toho, jak se mi bude líbit, bych si půjčila i ten druhý.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jestli tě to zaujme - pokud to u vá budouv knihovne mít.

      Vymazat
  4. Tak ono to má i pokračování! Docela si mě nalákala, Stáňo!
    Měj hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pokud nalákám opravdu, tak doufám, že nebudeš litovat...
      Hezkou neděli

      Vymazat
  5. Stáni, díky za další recenzi. Knížka má zajímavý obal, krása je v jednoduchosti. A zajímavé téma. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, přebal je na té druhé fotce (té dělené) - máma mi knihu půjčila bez přebalu. To, co je na první titulní fotce, je vazba. Ale taky mi ji ten jakoby krajkový vzor líbil.
      Měj se hezky

      Vymazat
  6. Napsala jsem tři komentáře ... kde jsou ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by mi tu řádil nějaký šotek :-o ?

      Každopádně se měj pěkně, Simi

      Vymazat
  7. Marcela Nordic Passion30. května 2020 v 16:06

    Ideální je, že člověk má kam pro ty knížky zajít. Za mě zajímavé. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si kupodivu od mámy půjčuju docela málo (většinou to, co jí sama koupím), asi častěji chodím do knihovny. Ale tentokrát se mámina knihovnička hodila.

      Vymazat
  8. Já teď dočetla pořádnou krimi, takže mám chuť na něco klidnějšího.....i když jak tak koukám do mé knihovničky na knihy, které mě tam čekají, nic klidného tam nemám :-)
    Mimochodem - od včera jsem babička :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak to je velká událost. Gratuluju.
      Já teď dočetla Avignonské proroctví a čtu thiller Poslední.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)