sobota 21. března 2020

Srdeční záležitost aneb sbírka - nesbírka

Blogové výzvy bývají prima. Obvykle mne donutí se zastavit a zamyslet nebo se na věci podívat jinýma očima. A taky díky nim  narazím na další blogy, které mne zaujmou natolik,  se stanu i jejich pravidelnou čtenářkou.
Tentokrát výzvu vyhlásila Marta z blogu Vyzobaná slunečnice  a jejím tématem jsou sbírky - sbírky nahodilé, sbírky, které se staly srdeční záležitostí.
Já vám v této výzvě představím dvě své sbírky. Jedna je skutečně nahodilá a hodně neuspořádaná. Ta druhá sice nahodila vznikla, ale už dávno přerostla v pořádné hobby.



První, tou opravdu nahodilou, sbírkou jsou kameny. Při našich turistických výšlapech mi občas padne do oka nějaký kámen nebo kamínek (dost často to bývají kamínky z nějakého potoka či břehu řeky - ony ve vodě vypadají mnohem barevnější). Já pak neodolám a strčím ho do kapsy (nebo do batohu, protože ten největší úlovek by mi kapsu dozajista urval). Doma dávám kamínky do skleněné mísy, občas nějaké použiji při aranžování kytek nebo jiné výzdoby (a jeden se chystáme nainstalovat do obýváku na skříňku natrvalo).  Mám ve své sbírce - nesbírce kameny s krystaly augitu z Vlčí hory,  maxišutr odkudsi z  rakouských Alp, vápenec ze slovinských Dolomit,  omletý kamen z Vydry, plácák ze Střely, drobounké kamínky z chorvatského Hvaru  ... O některých už si ani nepamatuji kde jsem je sebrala. Ale patří ke mně stejně jako ty cesty s turistickými značkami, na kterých jsem je posbírala.





Největší šutr, co jsem kdy z výletu dotáhla (ale nesla jsem ho jen asi kilák)

Druhá sbírka je už skutečná regulérní sbírka, která je (snad aspoň trochu) systematicky uspořádaná, které věnuji i dost svého volného času a která zabírá i nějaké místo. Kdo můj blog čte dlouho, možná tuší, že mluvím o své sbírce čajových přebalů. Ale i vlastně tato sbírka vznikla náhodně - o sbírání čajových přebalů jsem se dočetla v nějakém příspěvku na netu a chtěla jsem jeho autorce poslat do sbírky pár přebalů z čajů, co jsem měla doma. Jenže když jsem je tak dala na hromádku, tak se mi ty čajové přebaly zalíbily -  jsou to vlastně v řadě případů taková malá výtvarná dílka. Takže jsem si koupila svůj první šanon a první folie na sběratelské kartičky... To bylo zhruba před 15 lety. Od té doby se má sbírka rozrostla na  asi 45 000 kousků (kolik je to šanonů, můžete vidět na úvodní fotce) a já díky sbírání čajových přebalů získala řadu nových kamarádů, se kterými se pravidelně setkáváme. 

Takové malé sáčky a taková velká knihovna 😀





52 komentářů:

  1. Marta vymyslela moc prima výzvu. Objevuji stále nové blogy a krásné sbírky vás ostatních. Kameny mám ráda od mládí a z výletů si občas také nějaký dovezu. Ovšem ne do sbírky, ale naší želvě do terárka. Obdivuji kámen na poslední fotce, to je pořádný "kousek". Sbírku čajových přebalů vidím poprvé, moc se mi líbí. Na sběratelství je prima i to, že člověk časem získá nové přátele se stejným koníčkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řůži, kddyž tady čtu komentáře, tak to vypadá, že sběr kamenů na výletech je celkem oblíbená kratochvíle :D
      Díký sbírání čajových přebalů jsem opravdu poznala řadu prima lidí, se kterými bych se jinak nepotkala. To je jako s výzvami - taky díky nim člověk dostane na blogy, které neznal a asi by je ani jinak nenašel.

      Vymazat
  2. Stáni, to je nádhera. O obalech vím a některé jsou fakt skvosty. Překvapilo mě, kolik jich máš. To už je pořádná sbírka. S těmi kameny jsi mi připomněla, že já dělám totéž. Také mám takovou nahodilou sbírku kamenů a mušlí, některé jsem sama nasbírala, některé dostala a přiznávám, že to se mi taky nechce vyhodit. Měj zdravou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ty kameny a mušle si orpavdu vozí z dovolených hodně lidí.
      Krásný den a ještě jednou díky za výzvu

      Vymazat
  3. Hezké kameny si občas také od někud dovezu, ale většinou skončí u některé venkovní kytky :-).
    Teda ta sbírka čajových obalů !!! Ta si tedy je !
    Klidnou neděli ve zdraví!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, sbírka čajových obalů je fakt můj docela velký kůň...

      Vymazat
  4. Stáňo, vlastně mi teď došlo, že ty taková sběratelka a tvůj příspěvek k výzvě jsem neviděla... Tak sláva! Tohle je tedy skutečně parádní sbírka, moc hezký koníček.
    A to kamení - v té lahvi vypadá moc hezky. Taky si většinou nějaký ten kamínek přináším...
    Měj hezkou, odpočinkovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tu lahvičku jse vyhrabala při úklidu starého sklepa už snad před 30 lety. Kamínky, které jsou v ní, jsou z jedné malé pláže na Hvaru a jsou asi tak stejně staré. Nějak se náhodou u mne sešly tyhle dvě věci ve stejný čas - a sluší jim to spolu...

      Vymazat
  5. Já mám taky spousty kamínků z dovolených, ani nevím, že je to sbírka...ale asi ano :-)
    A tvoje čajové sáčky máš krásně uspořádané.
    Já asi sbírám.....knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, určitě je to taková sbírka - nesbírka :). Jinak - krásně upořádané mám ty sáčky, co jsem vám vyfotila, pak ještě mám šanony, kde je to zastrkané různě za sebe a potřebovalo by to porovnat a rozdělit. Ale pořádn nebyl čas koupit nové šanony...

      Vymazat
  6. Mám ráda dotýkat se kamenů, já nesbírám z cest, ale z kamenolomů veliké solitéry.
    Tvá sbírka čajových přebalů je úctyhodná a v tomto množství si nejedná o nahodilé či rozmařilé pojednaní. Klobouk dolů a obrovská gratulace.
    Příjemnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, solitéry nejspíš dáváš na zahrádku do skalky, ne?
      Hezký den

      Vymazat
  7. Ty kamínky jsou moc milá sbírka :) A teda ty pytlíčky?! To je bomba! Už se Ti jich podařilo sesbírat opravdu hodně :) Už chápu, proč zkoušíš tolik nových čajů :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, jasně - sbírání čajových přebalů je příčinou toho, máme doma čaje všude a že pořád střídám...

      Vymazat
  8. Kamínky a mušle i já))))
    Ale ta tvoje čajová sbírka......nemám slov. Láska)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, čajová sbírka je orpavdu mé velké hobby.
      Hezký den

      Vymazat
  9. My sbíráme písek z každé země kam jezdíme k moři, je to milá vzpomínka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janino, to je zajímavé - s takovou sbírkou jsem se ještě nesetkala. Trochu k ní ale má blízko ta lahvička s kamínky. Ty jsou z jedné malé pláže na Hvaru.

      Vymazat
  10. S kameny jsme na tom stejně, když si vezmu ty moje, tak nejhezčí přírodní jsou z Novohradska od kamaráda z chaty. Ačkoli nejsou z řeky, nejsou omleté, i tak jsou některé skoro kulaté. A jelikož to jsou křemeny, jsou i některé průsvitné. Nejzajímavější pro mne jsou nasbírané pazourky ze břehu jezírka v parku zámku Kromlau, nejmilejší i když koupený, je kamínek neznámého minerálu který mi dovezl někdo, kdo byl mému srdci hodně blízký. Je zvláštní protože na dotek je teplý. Pokud chceš mít kamínky jak vytažené z vody, přestříkej je bezbarvým lakem ve spreji nebo natři lakem na nehty. Vypadají jak právě vytažené z vody i s těmi krásnými barvami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v těch mých určitě taky nějaký novohradský bude - byli jsme tam s mužem dvakrát. Ale je už to spoustu let, tak si nepamatuju, které to jsou

      Vymazat
  11. Pěkná sbírka. kamenů máme taky fůru, dokonce i uhlí :D
    Krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, vy jste velcí výletníci, tak se nedivím - ty kameny, které člověk potká cestou k tomu je sebrat prostě svádějí.

      Vymazat
    2. Ilonko, před lety jsme dva kousky uhlí s kovovými žilkami ( nějaký kyz ) dala před knížky do knihovny a po čase jsem zjistila, že mám dřevěnou polici spálenou!Jako kdyby ta deska doutnala, tak jsem je vyhodila!
      Jiřina z N.
      Kameny jsou krásné.

      Vymazat
  12. Stáňo, kamínky jsou úžasné, je příjemné je mít v ruce a cítit jejich struktury i napohled jsou krásné, každý jiný. Tvojí sbírka čajových přebalů - to nemám slov - . Přeji ti krásné, pohodové odpoledne.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, děkuji. Mám obě své sbírky nesbírky ráda.
      Hezký den

      Vymazat
  13. Stano, sbirka poradna, ale ja obdivuji zejmena tu systematicnnost a duslednost v trideni.Klbouk dolů. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, mám v tom rezervy - chybí dost času ...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  14. Stáni, kamínky i kameny si vozím z cest také a moc ráda. Ale sbírka čajových přebalů je opravdu výjimečná. Koukám, co jich máš. Zajímalo by mne, jestli se ti stane, že můžeš mít nějaký přebal třeba 2x? V takovém množství nevím, jestli se dá zapamatovat, co už máš.
    Tato sbírka bude asi nejpočetnější, ze všech sbírek, které jsem zatím viděla.
    Přeji fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ve sbírce bych neměla mít žádný přebal dvakrát - třídím podle značek a pak podle sérií ... I když systém není úplně dokonalý, resp. do něj některé druhy drze nezapadají, takže občas objevím, že mám stejně přebal ještě o dva listy dál, ale stává se to málokdy. Jinak doma mám stejných přebalů mraky, protože je vyměňuji s jiným sběrateli (bez toho by má sbírka nebyla tak velká).
      Pokud jde o velikost, pohybuje se moje sbírka v Čechách ve druhé půlce první desítky (kamarádka, co má největší sbírku, má čajových přebalů kolem 60 tis.)

      Vymazat
  15. No pane jo. To je tedy sbírka. A těch vypitých čajíků :-)
    Kamínky taky ráda sbírám, ale musí mě nějaký fakt zaujmout.
    Pěkný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ne všechny čajíky ve sbírce jsem vypila - řadu přebalů jsem vyměnila. A taky mi s pitím zdatně pomáhá celé okolí - manžel, maminka, kolegyně v práci...

      Vymazat
  16. Ahoj Stáňo,
    tak to je parádní sbírka, doteď jsem si neuvědomovala, že jsi až takový nadšenec do čaje, to se mi moc líbí. Zkusím tento týden taky něco nafotit, dokonce vím i co:-) Kameny mám taky moc ráda, občas si je vozím z cest a mám je na knihovně jako dekoraci. Nějaké jsem si dala i do fontánky, kerou mívám přes léto v obýváku:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jak jsem psala - začalo to nevinně a nějak mne to pohltilo :)

      Vymazat
  17. Sbírka čajových přebalů je úctyhodná. :-) Máš můj hluboký obdiv.
    S kameny to mám stejné, vozím a nosím je odevšad. První jsou omleté pazourky z Rujany, které mě zaujaly natolik, že jsem si dva vybrala a přivezla je domů. Z oblázkových pláží Hvaru jsem přivezla spousty oblázků a z nich vytvářela rámečky pro fotky. Kameny dávám v létě mezi květináče na zahradu. Každý z těch větších má svůj příběh.
    Hezký den A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čajová sbírka už je opravdu docela pořádný "kůň" :). A pokud jde o kamínky, tak podle komentářů jich bude po domácnostech spousta :D
      Měj se pěkně

      Vymazat
  18. Kamínky a kameny mám ráda, vozím i nosím je domů z cest. Ovšem tvá sbírka čajových přebalů je velkolepá, a že jich teda máš. To je vášeň jako hrom.
    Klidné dny měj. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, čajová sbírka se opravdu stala mým velkým hobby, které mne zatím drží.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  19. Obě sbírky se mi moc líbí. Navíc s těmi kamínky to dělám stejně. Taky mám doma spoustu všelijakých kamínků z různých míst a ani já si nepamatuju, kde jsem který sebrala. Ze zahraničí mám většinou maličké úlovky, ale od nás jich mám doset i velkých. Největší mám asi kus lipnické žuly ve skalce, který jsem si loni dovezla :) A tvou čajovou sbírku obdivuji. To by bylo na hodiny a hodiny prohlížení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já se sbírkou taky ráda probírám. U některých kousků si pamatuji, kde jsem ty čaje koupila, tak to i přivolává vzpomínky...

      Vymazat
  20. Stáni jak tak koukám první sbírku- nesbírku mám podobnou. Nosím nádherné kamínky domů téměř z každé procházky či výletu a máme je snad na každé poličce 😊.. a tvá druhá sbírka je úžasná.. dokonalá. Páni to bylo čajů 😊.,
    Pokud možno pohodové dny ti přeji. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, hezké dny i tobě. A jsem ráda, že se má sbírka líbí.

      Vymazat
  21. Stáňo, parádní sbírka. Tomu říkám sbírka. To máš jeden pokoj vyčleněný na čajové přebaly:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, sbírku mám v obýváku (mám tolerantního manžela :)), ale dubly na výměnu v šupleti v ložnici. A rozpité krabičky čajů skoro všude :D

      Vymazat
  22. Ta sbírka kamenů se mi moc líbí. Já zase sbírám pohlednice koní a magnetky z cest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, magnetek máme pár na lednici. Většinou ne z našich cest (kupujeme turistické známky - vida, to je sbírka, kterou jsem se nepochlubila), ale občas nám je vozí ze svých výletů syn.

      Vymazat
  23. Čajíky! Také své sbírce čajů chci věnovat článek, ale aktuálně mi čeká hromada čajů na protřídění, takže až časem, až to budu mít všechno zorganizované. Já jsem tedy oproti tobě hubkař, protože sbírám už jenom svépomocí + mi nosí čaje rodina a kamarádi. Klasické výměny a "odkládání" již nevedu. Sbírka sice roste pomaleji, ale zase si aspoň každý čaj opravdu užiju.

    Kameny si vozí z výletů mamka, já jen občas propašuji nějaké mušle od moře, které pak aranžuji ke kytkám do květináčů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na článek o tvé sbírce se těším :). Já už teď sbírám taky míň intenzivně, než před nějakými pěti, šesti lety - není tolik času. Ale měním a chodím na burzy pořád. I kvůli setkávání s ostatními sběrateli.

      Vymazat
  24. V kamíncích se asi sejdeme, už je tedy nějaký rok nesbírám, ale dříve ano, nicméně jsem spíš kupovala, nebo hledala na polích různé krystaly, slídy, křemeny :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já beru, co mne zaujme - někdy tvarem, někdy barvou...

      Vymazat
  25. Tak něco takového (sbírku čajových sáčků) jsem ještě neviděla!

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)