čtvrtek 5. března 2020

Alena Mornštajnová - Slepá mapa

Prvním titulem, který jsem od Aleny Mornštajnové četla, byla Hana . Líbila se mi, takže když máma dostala k Vánocům další knížku od této autorky, ráda jsem využila příležitosti a půjčila si ji. Slepá mapa je autorčinou prvotinou,  byla jsem proto zvědavá, jestli mne zaujme taky, protože Hana nasadila laťku hodně vysoko.


Bezprostřední Anna, pragmatická Alžběta a nerozhodná a se životem nesrovnaná Anežka. Babička, matka, dcera - tři generace žen. Jejich životní příběhy se odehrávají na pozadí událostí téměř celého dvacátého století. Událostí,  které v různé míře zasahují do jejich života a někdy přinášejí nečekané zvraty. Annin život ovlivnila první světová válka i hospodářská krize, Alžbětin okupace i druhá světová válka a osud Anežky především život v době normalizace. Celý příběh vypráví nejmladší z žen Anežka, která nejprve líčí osudy své babičky a matky a poté i vlastní život.
Autorka podle mého názoru umí hezky popisovat osudy běžných lidí i to, jak je mohou ovlivnit jak drobné náhody, tak dějinné události. Její postavy nejsou charakterově ploché, mají své kladné i záporné stránky (i když musím říci, že v mých očích měla vypravečka Anežka měla spíš ty záporné a trochu mi lezla na nervy i svým postojem k životu). Děj přirozeně plyne, takže se knížka dobře čte. Jen konec mi přišel takový hodně zvláštní a vlastně jsem nepochopila, proč se knížka jmenuje zrovna Slepá mapa. Nicméně  ani tentokrát autorka nezklamala. 


Anotace
Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. 
Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv. Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky.
Vydalo nakl. Host v r. 2018 (2. vydání)

 

32 komentářů:

  1. Stáni, opět pěkná recenze na zajímavou knížku. Děkuji za osvětu a měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  2. Příběh má spád, dobře se čte a celkově se mi knížka líbila. Od Mornštajnové mám teď na čtení nachystané Tiché roky, tak jsem sama zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Tiché roky se taky chystám - až mi někde padnou do ruky (nebo je dostanu jako dárek ;-))

      Vymazat
  3. Od autorky jsem četla zatím jenom Hanu, kterou mi půjčila sestra a musím říct, že jsem ji zhltla a zanechala ve mne stopy, hodně jsem přemýšlela po dočtení.
    Určitě bych si ráda přečetla od ní knížky další, takže díky za recenzi.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, Slepá mapa se četla taky dobře a není to přece jen tak těžké téma jako Hana.

      Vymazat
  4. Veverko, děkuji za recenzi. Hana se mi moc líbila a Slepou mapu mám na seznamu knih, které chci přečíst .... jen co v létě (snad) dostuduju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, jsem ráda, že tě zas vidím :). Držím palce na konec studia.

      Vymazat
  5. Zdravím z lázní a tuhle knihu právě čtu. Před ní jsem četla Tiché roky. Doporučuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Tiché roky mám taky v plánu.
      Užívej si lázně

      Vymazat
  6. Stáňo, děkuji za další recenzi a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Přinesla jsem s teď z knihovny HANU. Tento titul si píšu! Díky za recenzi.
    Prima víkend, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Četla jsem všechny vydané knihy od Mornštajnové. Každá kniha je jiná, ale každá je velmi čtivá a každá stojí za zamyšlení se. Mnohdy o nás všech rozhodují drobné a v tuto chvíli málem nepodstatné věci, které se pak ukázaly jako životně důležité. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, taky mne v obou knížkách motiv drobností, co v konečném důsledku mohou zásadně ovlivnit život, zaujal.

      Vymazat
  9. Dostala jsem od Ježíška, čeká na přečtení ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, knížka se čte opravdu dobře, umí vtáhnout do děje.

      Vymazat
  10. Hanu jsem jednou darovala a chystam se se ji precist, mozna dojde i na tuto knizku od Mornstajnove. Jen na to musim naladu, pro me to neni lehke tema. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, z těch dvou knížek, co jsem četla, je Hana určitě těžší téma. Ale četly se obě dobře.

      Vymazat
  11. Já mám od Morštajnové přečteno skoro všechno, viz blog, a žádná kniha mě nezklamala. Umi krásné vykreslit postavy, z každé udělá hlavní a všechno spolu souvisí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, mně se jejíc knížky taky líbily a určitě časem dojde i na další.

      Vymazat
  12. Takové knihy mám ráda, i když nejraději čtu thrillery. Akorát plánuji se přihlásit do městské knihovny a chodit si knihy půjčovat. Je to skvělý relax.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky milovnice thrillerů a detektivek, ale sem tam sáhnu i po něčem jiném.

      Vymazat
  13. Ahoj,
    na mě knihy Aleny Mornštajnové ještě doma čekají, všechny je má mamka. Já mám někdy problém s autory, kolem kterých je velký boom, dlouho mi trvá, než si k nim najdu cestu. každopádně si myslím, že si něco přečtu asi v létě, až budu mít pořádnou dovolenou.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já obě knížky měla taky od mámy - Hanu jsem jí koupila já k narozeninám a Slepou mapu dostala k Vánocům od někoho z bráchovy rodiny.

      Vymazat
  14. Mám doma Hanu, ale ještě jsem se k ní nedostala. Slepou mapu si chci také přečíst, ale není čas, doma mám tolik knih na čtení :-D že nevím, kterou dřív číst :-D
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky čtu míň, než bych si představovala a než bych chtěla... Větší porce bude zas nejpíš až o prádzninách.

      Vymazat
  15. O obou knížkách jsem slyšela, ale zatím jsem od ní nic nečetla. Není to úplně to téma, které mě baví, ale třeba se k ní časem dostanu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, je jasné, že každý má své preference a spíš sáhne po tématu, které je mu blízké. Já takhle hodně čtu detektivky a thrillery...

      Vymazat
  16. Jsem sice trochu na jiné žánry, ale pro mě jako oddechovka by to nemuselo být špatné :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to četlo dobře, ale každý má trochu jiné preference.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)