neděle 6. října 2019

Samuel Bjørk - V lese visí anděl

 Na tuhle knížku jsem náhodně narazila na FB v nabídce na výměnu knížek. A protože už jsem od téhož autora četla titul Clona, tak mne nabídka zaujala a nakonec  jsem tento titul vyměnila za knížku, kterou jsem měla už přečtenou. Moje první zkušenost s autorem byla tak napůl, tak mi swap přišel jako dobrý způsob, jak vyzkoušet jeho prvotinu.



 Kdo vraždí malé holčičky, které pak věší v lese? Kolik takových případů ještě bude? Vedou stopy případu do minulosti nebo je to jen falešný směr? Odhalit vraha - to je úkol pro Holgera Muncha,  Miu Krügerovou a ostatní členy speciálně zřízené pátrací skupiny...
V ději se objevuje i vedlejší linie -  příběh chlapce Tobiase a motiv náboženské sekty, které se se základním příběhem protnou jen trochu a nejsou podle mne dotažené do konce, což mi přišlo trochu škoda. Poměrně hodně prostoru je taky věnováno soukromí Mii i Holgera, které ovšem s pátráním určitým způsobem souvisí.  Knížka se docela pomalu rozbíhala - začátek je věnován hodně Mie a jejím úvahám o sebevraždě, takže mi dělalo trochu problém se začíst. Později ale příběh nabralvětší spád a četl se mi docela dobře. Za senzaci, jak je citována nějaká kritika na obalu, bych knížku neoznačila, ale špatná taky není. Taková klasická severská krimi...


Anotace
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.
Vydalo nakl. Plus v r. 2015, překlad Eva Dohnálková 

22 komentářů:

  1. Ani jsem nevěděla, že tyhle swapy takhle existují, to je super nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tuhle swapovací skupinu našla víceméně náhodou na FB (je regionální - pro Prahu, aby bylo možné osobní předávání, pošta by to prodražila) a občas tam kouknu, jestli mne něco z nabídky nezaujme

      Vymazat
  2. Taky mi prijde hodne zajimave, ze jde takto menit knizky, super napad. Severske detektivky ja muzu. Zdravim. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ty můžeš všechno severské, že? Takže proč by měly být detektivky výjimkou ;-)

      Vymazat
  3. Ani mě zatím severské detektivky nenudí. Děkuji za typ. Že i knihy občas měníš jsem zaznamenala, je to u beletrie rozhodně super nápad.
    Stáňo, přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já severské detektivky nepreferuji, ale taky ani neodmítám... Ta výměna knížek mi přijde taky fajn - nafukovací knihovnu doma nemáme, tak je třeba občas uvolnit místo. A do sběru se knížky nehází, že... Co nevyměním, nosím do knihovny - u nás je tam bedna "Čtenáři čtenářům"

      Vymazat
  4. Stáni, kniha má přitažlivý název. Ani jsem nevěděla, že existuje výměna knih. To je skvělý nápad. Měj pěkný začátek nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já taky dlouho ne. Skupinu na výměnu knih jsem našla náhodně na FB. Je to samozřejmě lokální záležitost... Ale hodí se - ono třeba k thrillerů a detektivkám se člověk moc nevrací...

      Vymazat
  5. To fakt dobrý nápad. Název knížky si píšu, poptám se v knihovně.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, taky mne tahle swapovací skupina zaujala a občas tam kouknu nebo naopak něco nabídnu.

      Vymazat
  6. Už jsem ji četla před nějakou dobou a líbila se mi neckutečně. Tak snad brzy zkusím i další knihy od autora. .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty, já četla ještě Clonu a asi si půjčím i Sovu, abych měla serii přečtenou komplet.

      Vymazat
  7. Knihu vůbec neznám, ale ty výměny knih mi přijdou super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona teď vychází spousta knížek, takže se nedají přečíst všechny. A výměna je nízkonákladový způsob, jak si zaopatřit nové čtení.

      Vymazat
  8. Tohle bych asi nedal. Ale ono teda obecně jsem na detektivky špatný čtenář. A popravdě, mě tyto brutální severské detektivky ani nelákají.

    No, a obecně čtu tak hrozně málo a když už vezmu knížku do ruky, tak se jmenuje například "Základy statistiky".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, tak základy statistiky bych nedala zas já (měli jsme jí semestr na VŠ a nešla mi moc do hlavy). Já v práci beru do ruky Ústavu, rozpočtová pravidla, jednací řád Poslanecké sněmovny, občanský zákoník a podobné, takže trocha večerní brutality je vítaným zpestřením :-D

      Vymazat
  9. Ten začátek by mě asi taky nebavil, ale jinak zní kniha docela zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, rozjezd knížky byl opravdu slabší, resp. na mne trochu zdlouhavý, ale jinak se příběh nečet špatně

      Vymazat
  10. Detektivka není můj šálek, asi jsem bojácná holka 😊,ale moc děkuji za typ pro mého mužíčka.
    Stáni krásné podzimní dny ti přeji.Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, tohle je detektivka trochu říznutá thillerem. Já mám detektivky docela ráda, beru je jako takové pohádky pro dospělé...

      Vymazat
  11. Také o výměně přečtených knížek slyším poprvé a určitě je to super způsob, jak se zbavit starých a přečíst si nové :) Knížka má zajímavý i když dost děsivý námět.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výměna knížek je opravdu fajn, protože se mi jaksi příčí házet knížky do sběru. Ale nemůžu si doma nechat všechny, co dostanu (sama si kupuju hodně málo, spíš půjčuju v knihovně). Tak hlavně detektivky, ke kterým se člověk nevrací, ráda pošlu někam dál.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)