Všichni určitě znáte slogan "Jezte ryby, jsou zdravé!". Já si na něj vzpomněla, když jsem při nákupu na minulý víkend řešila otázku, co k sobotní večeři. A usoudili jsme, že dost bylo oblíbeného lososa a že vyzkoušíme nějakou jinou rybu. Volba padla na candáta - toho jsme ještě neměli. Úpravu jsme schválně zvolili poměrně jednoduchou, nicméně ji sem pro inspiraci přidám. I proto, že nám candát chutnal.
Suroviny (2 porce)
2 porce filetů z candáta (cca 300 až 400 g)
lžíce olivového oleje
lžíce másla
citron,
sůl, pepř
*
500 g brambor
lžíce olivového oleje
sůl, provensálské koření
*
vanička čerstvého baby špenátu
tenký plátek slaniny
stroužek česneku
sůl, pepř
Začneme bramborami. Oškrábeme je, nakrájíme na tenké plátky (asi 3 mm), propláchneme a necháme na cedníku důkladně okapat. V míse je promícháme s olejem, solí a kořením a pak rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 250°, dokud nejsou měkké.
Špenát spaříme horkou vodou a necháme na cedníku okapat, případně ještě vymačkáme přebytečnou vodu a špenát pokrájíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme na pánvi trochu vyškvařit. Přidáme na plátky nakrájený česnek, necháme malou chvilku orestovat (pozor, aby nezhořkl) a přidáme pokrájený špenát. Podusíme a dochutíme solí a pepřem.
Filety z candáta osušíme a jen na straně s kůží osolíme a opepříme. Opékáme na rozehřátém olivovém oleji, dokud není kůže křupavá. Pak filety otočíme, přidáme máslo a citronovou šťávu, stáhneme z "ohně" a necháme na pánvi chvíli dojít.
Pokud někdo nemáte zkušenosti s listovým špenátem, tak upozorňuji, že se po spaření hodně srazí a ze 130g vaničky jsou dvě prťavé porce
Stáňo, candáta máme celkem často, je to dobrá ryba a stačí tahle jednoduchá příprava a člověk si pochutná.
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci na víkend a přeji pohodové dny, Helena
My měli candáta doma poprvé a myslí, že jsem hi neměla nikdy ani v restauraci.
VymazatNo mňam, dala bych si hned.
OdpovědětVymazatKrásný pátek.
Ano, dobré to bylo. Hzeký víkend i tobě
VymazatStáni, candáta jsme taky ještě neměli. Vypadá to skvostně. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, bylo to moc dobré a filety vyhovovaly i manželovi, který nesnáší lovení kostiček.
VymazatCandáta jsem jedla jen jednou u známých. A chutnal mi.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
U nás měl taky úspěch. Určitě jsme ho neměli naposledy.
VymazatTo vypadá výborně! Ryby mám ráda, ale dělám hlavně obligátního lososa. Candáta už jsem měla, ale zatím jsem neobjevila žádný opravdu chutný způsob, jak jej okořenit. Varianta se špenátem se mi líbí, vyzkouším.
OdpovědětVymazatMy taky děláme lososa nebo pstruha a já si občas ještě dám kapra. Takže tohle byla novinka na repertoáru.
VymazatOpět se zde potvrdila stará pravda, že v jednoduchosti je síla.
OdpovědětVymazatMám ryby ráda a jejich skvostná chuť vynikne třeba jen s mořskou solí a pepřem.
Dobrou chuť, přidala bych se :-)
Sini, já ryby většinou dělám takhle jednoduše - chutná mi to tak.
VymazatStáni, vypadá to hodně lákavě a určitě večeře i skvěle chutnala. Candáta jsme také ještě neměli.
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. D.
Dášo, mnažel měl chuť experimentovat. A byl by hřích to nevyuužít, když on obecně má ryby v oblibě výrazně méně než já. Takže bez váhání candát skončil ve vozíku a bylo jasno o večeři.
VymazatPřesně jak píše Simča- nejlepsí věci na světě bývají většinou ty nejlepší.
OdpovědětVymazatDíky za tip.
Hani, my jsme jednoduchý recept volili právě z tohoto důvodu. A pak taky pragmaticky proto, že nákup candáta byl impulsivní a až doma jsme začali řešit jak ho uděláme, takže jsme byli trochu limitovaní výběrem surovin. A máslo a citron doma máme skoro vždycky.
VymazatStáni, candáta jsem ještě neměla - určitě vyzkouším. Děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazatTak doufám, že bude chutnat stejně, jako chutnal nám.
VymazatAhojky,
OdpovědětVymazatjá ryby vůbec nejím, ale naši ano a já často vařím i to, co nejím, takže toto je super inspirace... Jinak si myslím, že někdy je ta nejjednodušší úprava masa nejlepší:-)
hanka z ciculka.cz
Hanko, třeba rybám ještě přijdeš na chuť ;-). Manžel je nejedl vůbec a postupně si zvykl na lososa, pstruha a teď mu chutnal i ten candát. A já dřív vůbec nejedla ovesné vločky a teď mi chutná jak kaše, tak musli ;-)
VymazatVypadá to báječně, díky za super tip na recept :)
OdpovědětVymazatMyGoldenMind
Petro, rádo se stalo :-)
VymazatHmmmm, dala bych si.
OdpovědětVymazatVypadá to moc dobře a ještě je to zdravé.
Přeji hezký týden. Eva
Evo, dobře to vypadalo i chutnalo, určitě jsme tuhle rybku neměli naposledy
VymazatCandáta jsem tedy ještě nikdy nejedla, ale hned jsem začala být u čtení hladová a polykat na prázdno :D Taky ji někdy musím vyzkoušet!
OdpovědětVymazatMy jsme rybku koupili v Lidlu - mám s jejich masem a rybami převážně dobré zkušenosti a mívají tam větší výběr než třeba v Albertu.
VymazatCandát je moje nejoblíbenější ryba. A úplně nejvíc jí svědčí takhle jednoduchá příprava. Se špenátem jsem candáta ještě nedělala, takže zkusím, díky za tip, Stáňo.
OdpovědětVymazatJindra
Jindro, já mám všeobecně ráda ryby v jednoduché úpravě (výjimkou je snad jen smažený kapr - ale pouze na Vánoce)
VymazatTen špenát je strašně zrádný 😅 raději proto kupuju mražený. Rybička vypadá moc dobře! :) taky je vařím jenom takhke jednoduše :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já klasický špenát moc v oblibě nemám, preferuji tenhle listový s pěknou dávkou česneku....:-)
Vymazat