čtvrtek 10. října 2019

Candát na másle se špenátem a bylinkové brambory

Všichni určitě znáte slogan "Jezte ryby, jsou zdravé!".  Já si na něj vzpomněla, když jsem při nákupu na minulý víkend řešila otázku, co k sobotní večeři. A usoudili jsme, že dost bylo oblíbeného lososa a že vyzkoušíme nějakou jinou rybu. Volba padla na candáta - toho jsme ještě neměli. Úpravu jsme schválně zvolili poměrně jednoduchou, nicméně ji sem pro inspiraci přidám. I proto, že nám candát chutnal.


Suroviny (2 porce)
 2 porce filetů z candáta (cca 300 až 400 g)
 lžíce olivového oleje
 lžíce másla
citron,
sůl, pepř
*
500 g brambor
lžíce olivového oleje
sůl, provensálské koření
*
vanička čerstvého baby špenátu
tenký plátek slaniny
stroužek česneku
sůl, pepř


Začneme bramborami. Oškrábeme je, nakrájíme na tenké plátky (asi 3 mm), propláchneme a necháme na cedníku důkladně okapat. V míse je promícháme s olejem, solí a kořením a pak rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 250°, dokud nejsou měkké.
Špenát spaříme horkou vodou a necháme na cedníku okapat, případně  ještě vymačkáme přebytečnou vodu a špenát pokrájíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme na pánvi trochu vyškvařit. Přidáme na plátky nakrájený česnek, necháme malou chvilku orestovat (pozor, aby nezhořkl) a přidáme pokrájený špenát. Podusíme a dochutíme solí a pepřem.
Filety z candáta osušíme a jen na straně s kůží osolíme a opepříme. Opékáme na rozehřátém olivovém oleji, dokud není kůže křupavá. Pak filety otočíme, přidáme máslo a citronovou šťávu, stáhneme z "ohně" a necháme na pánvi chvíli dojít.


Pokud někdo nemáte zkušenosti s listovým špenátem, tak upozorňuji, že se po spaření hodně srazí a ze  130g vaničky jsou dvě prťavé porce

30 komentářů:

  1. Stáňo, candáta máme celkem často, je to dobrá ryba a stačí tahle jednoduchá příprava a člověk si pochutná.
    Děkuji za inspiraci na víkend a přeji pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My měli candáta doma poprvé a myslí, že jsem hi neměla nikdy ani v restauraci.

      Vymazat
  2. No mňam, dala bych si hned.
    Krásný pátek.

    OdpovědětVymazat
  3. Stáni, candáta jsme taky ještě neměli. Vypadá to skvostně. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, bylo to moc dobré a filety vyhovovaly i manželovi, který nesnáší lovení kostiček.

      Vymazat
  4. Candáta jsem jedla jen jednou u známých. A chutnal mi.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás měl taky úspěch. Určitě jsme ho neměli naposledy.

      Vymazat
  5. To vypadá výborně! Ryby mám ráda, ale dělám hlavně obligátního lososa. Candáta už jsem měla, ale zatím jsem neobjevila žádný opravdu chutný způsob, jak jej okořenit. Varianta se špenátem se mi líbí, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My taky děláme lososa nebo pstruha a já si občas ještě dám kapra. Takže tohle byla novinka na repertoáru.

      Vymazat
  6. Opět se zde potvrdila stará pravda, že v jednoduchosti je síla.
    Mám ryby ráda a jejich skvostná chuť vynikne třeba jen s mořskou solí a pepřem.
    Dobrou chuť, přidala bych se :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sini, já ryby většinou dělám takhle jednoduše - chutná mi to tak.

      Vymazat
  7. Stáni, vypadá to hodně lákavě a určitě večeře i skvěle chutnala. Candáta jsme také ještě neměli.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mnažel měl chuť experimentovat. A byl by hřích to nevyuužít, když on obecně má ryby v oblibě výrazně méně než já. Takže bez váhání candát skončil ve vozíku a bylo jasno o večeři.

      Vymazat
  8. Přesně jak píše Simča- nejlepsí věci na světě bývají většinou ty nejlepší.
    Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my jsme jednoduchý recept volili právě z tohoto důvodu. A pak taky pragmaticky proto, že nákup candáta byl impulsivní a až doma jsme začali řešit jak ho uděláme, takže jsme byli trochu limitovaní výběrem surovin. A máslo a citron doma máme skoro vždycky.

      Vymazat
  9. Stáni, candáta jsem ještě neměla - určitě vyzkouším. Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že bude chutnat stejně, jako chutnal nám.

      Vymazat
  10. Ahojky,
    já ryby vůbec nejím, ale naši ano a já často vařím i to, co nejím, takže toto je super inspirace... Jinak si myslím, že někdy je ta nejjednodušší úprava masa nejlepší:-)
    hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, třeba rybám ještě přijdeš na chuť ;-). Manžel je nejedl vůbec a postupně si zvykl na lososa, pstruha a teď mu chutnal i ten candát. A já dřív vůbec nejedla ovesné vločky a teď mi chutná jak kaše, tak musli ;-)

      Vymazat
  11. Vypadá to báječně, díky za super tip na recept :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  12. Hmmmm, dala bych si.
    Vypadá to moc dobře a ještě je to zdravé.
    Přeji hezký týden. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, dobře to vypadalo i chutnalo, určitě jsme tuhle rybku neměli naposledy

      Vymazat
  13. Candáta jsem tedy ještě nikdy nejedla, ale hned jsem začala být u čtení hladová a polykat na prázdno :D Taky ji někdy musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme rybku koupili v Lidlu - mám s jejich masem a rybami převážně dobré zkušenosti a mívají tam větší výběr než třeba v Albertu.

      Vymazat
  14. Candát je moje nejoblíbenější ryba. A úplně nejvíc jí svědčí takhle jednoduchá příprava. Se špenátem jsem candáta ještě nedělala, takže zkusím, díky za tip, Stáňo.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, já mám všeobecně ráda ryby v jednoduché úpravě (výjimkou je snad jen smažený kapr - ale pouze na Vánoce)

      Vymazat
  15. Ten špenát je strašně zrádný 😅 raději proto kupuju mražený. Rybička vypadá moc dobře! :) taky je vařím jenom takhke jednoduše :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já klasický špenát moc v oblibě nemám, preferuji tenhle listový s pěknou dávkou česneku....:-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)