sobota 26. října 2019

Dana Rusková - Mlžná tvrz

Při návštěvě knihovny jsem opět sáhla po jedné zelené vazbě, kterou se vyznačuje edice MOBA vydávající původní české detektivky. Kdo čte můj blog pravidlenějí, tak asi tuší, že to bude tak trochu krok do neznáma - detektivky z této edice mívají různou úroveň. Některé se čtou líp, některé hůř a už jsem narazila i na takovou, která ke čtení skoro nebyla. Tentokrát jsem sáhla pro titul s romantickým název Mlžná tvrz.


Majitelka restituovaného  zámečku,  její neteř, ošetřovatelka, starý zahradník, hádavá kuchařka a jednoduchá služebná - to jsou hlavní protagonisté detektivního příběhu, který se trochu snaží vzbuzovat dojem staré Anglie nebo alespoň první republiky. Příběh má sice určité nelogičnosti a ne úplně potřebné odbočky, ale nečte se špatně. Motiv i vrah se dají tak ve dvou třetinách knihy odhadntout, takže to není detektivka, kterou budete hltat jedním dechem, ale spíš nenáročné odpočinkové čtení.


Anotace
Mladá ošetřovatelka Petra pečuje v rodinném sídle Mlžná tvrz o starou dámu, která se sem vrátila po padesátiletém exilu. Avšak ani hra na prvorepublikové časy nebo vyjížďky na koních nenechávají Petru zapomenout na podivné změny nálad staré paní. Atmosféra houstne i mezi zaměstnanci, zhoršují se vztahy s lidmi z okolí. Jedné noci je majitelka domu nalezena zavražděná ve vstupní hale. První podezření padá na Petru. Jen Mlžná tvrz ví, kdo je skutečný vrah a komu ještě hrozí smrtelné nebezpečí. Proto Petra nenechává vyšetřování jen na policii a sama pátrá v současnosti i dávné minulosti. Ale vrah zabíjí dál a také Petře jde o život.
Vydalo nakl. MOBA v r. 2012 

10 komentářů:

  1. Nejsem si jistá, zda by mě kniha zaujala, ale odpočinkové čtení bych potřebovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, žádný trhák to není, ale jako nenáročné čtení to ujde.

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za za další recenzi a přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, hezký zbytek prodlouženého víkendu i tobě

      Vymazat
  3. Stáni, moc díky za další recenzi. Měj pěknou a pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,
    já jsem zrovna s mamkou v lázních na krátkém wellness, ale po návratu domů se chystám do knihovny, tak musím tuto edici od Moby pořádně prozkoumat a něco si taky už konečně půjčit. Vzala jsem si sem tři tlusté knihy a chtěla bych všechny přečíst, protože mám doma hrodmádku recenzních výtisků, svje nákupy, nějaké dárky od kolegyně a pak taky věci z knihovny, takže bych řekla, že na blogu teď bude asi spousta knižních recenzí:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já čtu výrazně míň než ty, ale i tak mám ještě jednu knížku na blogu nenapsanou. Na tvé recenze se těším.

      Vymazat
  5. Anotace nezní zle. Když o tom přemýšlím, je už to strašná doba, kdy jsem byla naposledy v knihovně. Moc nečtu, tak preferuju, když si knížku můžu koupit :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si knížky skoro nekupuju - jen je dostávám jako dárky (u nás se narozeniny, svátky ani Vánoce bez knížky neobejdou). I tak pořád přibývají...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)