středa 7. srpna 2019

Smoothie Polárka


Je léto, období nanuků a dalších zmrzlin. Pro mne je objevem letošního léta zmrzlina Smoothie od Polárky. Značku "Polárka" pamatuju z dětství - v hlavě mi zůstal jejich slogan "Dort z Polárky - dárek nad dárky" 😉 (a pamatuju si ten dort v zelené papírové krabici). Značka se teď na trh vrátila a kromě retro řady poslala na trh i nějaké novinky (zmrzliny Zorba a Hogo fogo jste tu už mohli vidět v předchozích článcích). Ovšem zatím mne nejvíc zaujala  řada ovocných zmrzlin a tak jsem vyzkoušela všechny tři druhy.



Nejdřív informace kus po kuse, pokud jde o složení a energetickou hodnotu, hodnocení bude společné, žádné velké rozdíly mezi nimi nejsou

Jahoda - banán

Složení : voda, cukr, 11,1% jahodové pyré, 10,4% jahodová šťáva z koncentrátu, 9,6% banánové pyré, 7,4% banánová šťáva z koncentrátu, glukózový sirup, šťáva z červené řepy z koncentrátu, 1,1% citronová šťáva z koncentrátu, dextróza, stabilizátory: karubin, methylcelulóza, karagenan, pektiny; emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin, regulator kyselosti: kyselina citronová, barviva: annatto, kurkumin; aroma.
Nutriční  hodnoty (na 100 g) - 483 kJ, tuky - 0,3 g, sacharidy - 27 g, bílkoviny - 0,3 g.


Malina

Složení : voda, 30,6% malinová šťáva z koncentrátu, cukr, glukózový sirup, dextróza, fruktóza, šťáva z černého rybízu z koncentrátu, šťáva z červené řepy z koncentrátu, stabilizátory: karubin, methylcelulóza, karagenan, pektiny; regulátor kyselosti: kyselina citronová, aroma, emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin.
Nutriční  hodnoty (na 100 g) - 499 kJ, tuky - 0,3 g, sacharidy - 28 g, bílkoviny - 0 g.

Mango

Složení: voda, 31,6% mango pyré, cukr, glukózový sirup, dextróza, fruktóza, stabilizátory: karubin, methylcelulóza, karagenan, pektiny; emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, barviva: karoteny, annatto; aroma.
Nutriční  hodnoty (na 100 g) - 468 kJ, tuky - 0,3 g, sacharidy - 26 g, bílkoviny - 0,18 g.


 Koupeno - Billa. Balení - 55 ml. Cena - 11,90 Kč

Jak je patrné z údajů o složení, jde o ovocné zmrzliny na dřívku, které neobsahují mléko, ale jen ovocnou složku (které je ve všech variantách kolem 30 %), vodu a samozřejmě cukr.  A taky bohužel glukózový sirup a docela slušné množství stabilizátorů. A musím říci, že trochu nemilým  překvapením pro mne bylo, že se tyto zmrzliny nesoucí českou tradiční značku vyrábí ve Slovinsku.
Na druhou stranu mi vyhovuje  přiměřená velikost porce a především to, že zmrzlina  je krémovitá, dá se krásně ukousnout, není to žádný kompaktní kus ledu. Chuťově jsou všechny moc dobré, mají opravdu chuť ovoce, jehož název nesou. Pro mne je tedy jedničkou mango následované malinou a jahodou  s banánem, ale to je spíše o osobních chuťových preferencích.
Vzdor drobným výhradám tahle zmrzlina se asi zařadí mezi mé oblíbence.

9/10

Všechny zmrliny jsem si koupila sama, nejde o spolupráci se značkou.











 

20 komentářů:

  1. Tak na ně jsem ještě nikde nenarazila. Je fakt, že máme ve městě Lidl a Penny, tam to určitě nemají :o)). Ovocné nanuky má rád můj muž, tak mu to musím sdělit ať se někde podívá.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já na ně zatím narazila v té zmiňované Bille a pak v jednom venkovském krámku a u nás v kantýně.

      Vymazat
  2. Stáni, také jsem je ještě neviděla, ale reklamu v rádiu tu slýchám. Až je uvidím, ráda ochutnám. Díky za tip.
    Měj krásné dny. D:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, rádo se stalo, doufám, že nebudeš zklamaná.

      Vymazat
  3. Stáni, tak tyhle nanuky jsem ani já ještě neviděla. A asi je ani nekoupím. Dělám teď pro děti nanuky sama. Po třešňových, které už se snědly a všem dětem moc chutnaly teď jahodové. Je tam tak skoro 90% ovoce, část voda a cukr. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jasně - domácí jsou domácí. Ostatně já to sem nedávám jako reklamu, ale fakt jako tip. Já si je ostatně domů nekupuju taky. Nanuky na dřívku si kupuju hlavně když dostanu chuť na zmrzku během nákupu a teď, co je mají i u nás v kantýně, tak občas jako moučník po obědě ;-). Když si kupuju zmrzlinu domů, tak to bývá něco v kelímku nebo vaničce.

      Vymazat
  4. Stáňi, děkuji za info, neměla jsem ani jednu a ani si nejsem jistá, zda jsem na ně někde narazila... To Slovinsko, to je tedy bomba...
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to Slovinsko mne taky překvapilo - nepříjemně kvůli ekostopě. Vozit zmrzliny přes půl Evropy mi trochu kazí jejich chuť.

      Vymazat
  5. Měla jsem mango a byla boží:D Ostatní příchutě bych taky ráda zkusila:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně mango chutná taky nejvíc, ale dobré jsou všechny

      Vymazat
  6. Tyhle zmrzliny jsem už zaregistrovala, ale bohužel já ovocný zmrzliny vůbec nemám ráda :/ Vždycky u mě vyhrají ty vanilkové/karamelové/pistáciové, i když vím, že nejsou úplně nejzdravější :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, nemyslím si, že ve "zdravosti" zmrzlin bude nějaký zásadní rozdíl. Ty ovocné obsahují hodně cukru (ať už přidaného nebo z ovoce), takže rozhazují trochu glykemickou křivku, ty mléčné zas mívají víc tuku. Z výživového hlediska jsou asi nejvhodnější tvarovhové (aneb ať žije Míša a Mrož :-D)

      Vymazat
  7. Zatím jsem je nikde neviděla, ale vím s jistotou, že bych si dala mango! :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    to tedy vůbec neznám, ale dost mě to zaujalo. Zítra se chystám na velké nákupy do Billy a do Kauflandu, takže to tam prozkoumám. Doufám, že to budou mít, protože mě to dost láká:-) Díky za skvělý tip!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, za vyzkoušení určitě tojí, zvlášť jestli máš ráda ovocné zmrzliny.

      Vymazat
  9. Složení není žádná sláva, ale u těch průmyslově zpracovaných věcí s tím člověk prostě musí počítat. Hlavně, že jsou dobré! Já ty ovocné moc nemusím, ale přítel by si určitě pochutnal :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já normálně o takové ty vodové nanuky taky moc nestojím, ale tyhle mi fakt chutnají.

      Vymazat
  10. Měla jsem nedávno malinovou verzi a určitě někdy vyzkouším i některou další. Na složení jsem vůbec nekoukala a prostě si jenom v horkém dni pochutnala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej to mango, to mi chutnalo úplně nejvíc. Já při prvním nákupu taky složení neřešila, ale když už se rozhodnu o tom napsat článek, tak na složení mrknu ;-), aby to bylo komplexní.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)