čtvrtek 22. srpna 2019

Pavel Brycz - Střídavá péče pro kukačku

Tahle knížka je jedna z těch, které jsem si na léto půjčila v knihovně. Zaujal mne titul - říkala jsem si, že by literární ztvárnění tématu střídavé péče, které je poněkud kontroverzní, mohlo být zajímavé. Pustila jsem se do ní, když jsem byla doma na neschopence. Pokud vás zajímá, nakolik se moje očekávání naplnilo, můžete číst dál.


A já vás nebudu dlouho napínat - tahle knížka mne zklamala na celé čáře. Trochu si za to možná mohu sama, protože jsem přehlédla označení na hřebetu knihy, že jde o humoristickou literaturu, takže jsem čekala něco dost jiného. Překousala jsem prvních pár kapitol  a nepřišlo mi to ani vtipné (spíš takové divně absurdní) ani zajímavé. Po dlouhé době knížka, kterou jsem odložila nedočtenou.
 

Anotace
Rozvod. Manželé svádějí bitvu o svou šestnáctiletou dceru. Oba chtějí dítě jen pro sebe. Ale soudkyně prosazuje střídavou péči. Matka však prohlásí, že manžel není biologický otec, a nevidí důvod, proč by měl uplatňovat nárok na dceru. Je ochotná po tomto pozdním přiznání nést následky, nepotřebuje jeho alimenty. Šok pro manžela! Následují testy paternity. A skutečně potvrdí, že dcera není jeho a vychovával kukaččí mládě. Ale jaký šok, když neuspěje v testech maternity, které si formálně vymohl právník poškozené strany, ani matka! Tři lidé, kteří k sobě patřili, jsou náhle postaveni do naprosto nové situace. Vlastně i čtvrtý člověk, tajemný muž, úlet ženy před 17 lety, ten, který zpovzdálí sledoval své dítě, ztratí svou jistotu.
Vydalo nakl. Mladá fronta v r. 2016 

 

20 komentářů:

  1. Ne každá knížka splní člověku jeho očekávání. Já si někdy z knihovny přinesu knížku, že při čtení si říkám, že to vůbec nestálo za překlad. :-)
    Já jsem teď dočetla Trhlinu a ta za přečtení stála.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, o knížce Trhlina jsem neslyšela, musela jsem si najít anotaci. A protože v pohoří Tríbeč jsme kdysi byli v rámci dovolené, tak mne to zaujalo dvojnásob. Podívám se po ní v knihovně. Díky za tip.

      Vymazat
  2. Anotace zní zajímavě, podle ní bych si knížku taky půjčila.
    Škoda, že to nevyšlo, to se mě taky stává.
    Jak se po pár stránkách nezačtu, je to ztráta času ;)
    Hezký pátek, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já se většinou u detektivek prokoušu na konec, i když nejsou nic moc, protože jsem zvědavá, kdo je vrah. U beletrie to občas vzdám...

      Vymazat
  3. Občas také mívám problém,zda číst dál, nebo ne.😊 Nejčastěji dávám šanci a pak jsem zklamaná.Tak honem na jinou 😊.
    Krásný víkend ti přeji.Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, já dost často šanci dávám, ale tentokrát mne to nebavilo fakt hodně.

      Vymazat
  4. No vždycky to nevyjde. Moc děkuji, že si nás varovala :o)
    Stáňo, měj hezký víkend,m Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, můj pohled je samozřejmě subjektivní, ale určitým varováním k opatrnosti asi může být ;-)

      Vymazat
  5. Stáni, i já jsem čekala něco jiného. No, vždy to není, tak jak se zdá. Díky opět za recenzi a měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já právě čekala nějaký reálný příběh, střídavka mne zajímá, nemám na ni úplně vyhraněný názor, tak jsem byla zvědavá na beletristické zpracování. Ale tohle právě o střídavce v podstatě není...

      Vymazat
  6. Hmmm, tak to muselo byt zklamani, kazdopadne nemy smysl plytvat energii a casem nad necim, co za to nestoji. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt mi na to přišlo škoda času - i na neschopence ;-)

      Vymazat
  7. A to zní anotace celkem dobře :D Nojo, člověk knížku neodhadne :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak byla z knihovny. Kdybych si ji koupila, tak by to mrzelo víc.

      Vymazat
  8. Taky se mi už stalo, že jsem knihu musela odložit, protože mě vůbec nezaujala. Ale anotace zní docela fajn, tak škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně právě zaujalo téma střídavé péče, ale ono to o ní vlastně ani nebylo ...

      Vymazat
  9. Ahojky,
    já moc humoristickou literaturu nevyhledávám. Výjimku tvoří asi jen Povídky Šimka a Grossmanna a můj milovaný Saturnin. Já mám z knihovny doma knihy dvě - Petera Maye a jeho Muže z ostrova Lewis (protože jsi to doporučila, kniha je skvělá) a Nočního lovce od Chrise Cartera (taky dost povedená detektivka). Konečně jsem překonala nějaký čtenářský blok ze začátku srpna a rozčetla jsem se tak, že už mám svých 13 knih za měsíc přečtených:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Muž z ostrova Lewis se mi z té série líbil asi nejvíc. A Carterovy thillery se čtou jedním dechem. Já se tedy na 13 knih nedostanu ani v teď v srpnu, kdy jsem četla díky neschopence trochu víc než běžně.

      Vymazat
  10. Mám rozectenou knihu od Lauren Grahamové ( Lorelain z Gilmorek), na kterou jsem se míč těšila. Ni a je to taková nuda jako už dlouho ne.... Někdy člověk šlápne vedle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu - někdy výběr nevyjde. Detektivky většinou dočtu, protože chic vědět pachatele, tady se mi pokračovat ve čtení fakt nechtělo

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)