úterý 28. května 2019

Lysá hora

Předpověď strašila, že nám část naší dovolené v Beskydech proprší, takže když pondělní počasí ráno nabídlo alespoň kousek modrého nebe, rozhodli jsme se  pokořit nejvyšší vrchol Beskyd, Lysou horu s nadmořskou výškou 1323 m. n. m., rovnou prvním výletem.


Na vrcholek Lysé hory se dá vystoupat několik cestami z různých stran. My jsme  si pro cestu nahoru vybrali žlutou TZ. Auto jsme zaparkovali na rozcestí Mazák kousek za Ostravicí a k přiblížení ke žluté TZ jsme využili místní značení (červeného medvídka) a pak už jsme jen stoupali a stoupali - přes sedlo Čupelu (kde byl jediný krátký rovinatý, až mírně klesající úsek) a  Kobylanku. I poslední úsek byl pěkný stoupák - kamenitá pěšinka  vedoucí cik-cak svahem a posledních pár metrů po silničce.






Na vrcholu  jsme vydechli asi po třech a půl hodinách stoupání. Z Lysé hory jsou krásné výhledy na  okolní kopce i do údolí Ostravice a na přehradní nádrž Šance. Kromě telekomunikační věže, která je dominantou Lysé hory, a meterologické stanice jsou tu i dvě chaty - Chata Emil Zátopek a Bezručova bouda, kde se lze občerstvit.






Zpátky dolů z  Lysé hory jsme se vydali po červené značce, která je většinou hodně kamenitá (byla jsem ráda za kotníkové trekové boty) a vede kolem Památníku obětem Lysé hory  přes rozcestí Lukšinec k Butořance. Tam jsme červenou opustili a  k rozcestí Mazák pokračovali po modré turistické značce, která vedla většinu cesty už po lesní asfaltce kolem Suchého potoka a potoka Mazák, který je jedním z přítoků Ostravice.






Celkem jsme ušli asi 17 km s převýšením kolem 960 výškových metrů.



20 komentářů:

  1. Tož Lysá je Lysá ❤ Lysaři mají třeba 300 výstupů za rok, jeden měl tuším 1000, chodil několikrát denně 😉 Tak snad se v Beskydech líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mně stačilo jednou a funěla jsem, jak když jde divočák z bukvic :-). Ale možná by to mé kondičce neškodilo...

      Vymazat
  2. Mám ráda takové výhledy. Na Lysé hoře jsem nebyla. Ale také jsem minulý týden šlapala trošičku po horách- po těch, co nemám daleko-Krkonoších.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Hani, v Krkonoších už jsem nebyla spoustu let. Doufám, že sis to užila

      Vymazat
  3. To teda bylo slušné převýšení! Já vás tak obdivuju, že takhle chodíte :) Taky toho svýho muže budu muset vytáhnout na nějaký výšlap :D Jemu se asi nebude moc chtít, ale bude mu to za to stát, když mě unaví. Jinak jsem pořád hrozně akční :D A ta TZ ve tvaru medvídka je hrozně roztomilá :) Hrozně ráda čtu Tvé články z pochodů :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, převýšení to tedy bylo fakt výživné. Ale vždycky mám dobrý pocit, když se hecnu a dáme to. Pokud jde o chození, tak se s mužem shodneme - baví nás to oba. S TZ bylo vtipné, když jsem ve svém poněkud pokročilém věku na manžela pokřikovala "Vidím medvídka" :-), když jsme na rozcestí řešili, kudy vyrazit.

      Vymazat
  4. Stáni, v Beskydech jsem už nebyla léta. Díky za přiblížení. Krásné fotky. A vy jste teda horolezci, to obdivuju. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pro nás jsou Beskydy premiéra. Já tu tedy byla někdy, když mi bylo asi 8, takže už je to půl století, manžel ještě nikdy. Škoda, že nás tentokrát trochu vyšplouchlo počasí.

      Vymazat
  5. To jste si, Stano, pekne makli teda! Beskdy jsou od nas bohuzel moc daleko a po blbe ceste plne aut, ale urcite stoji za to! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, pro nás nejsou Beskydy taky úplně nejblíž, takže jsme tu spolu poprvé (já byla v Beskydech kdysi jako malá holka). Lysá nám vyšla s počasím, další dny už to bylo slabší.

      Vymazat
  6. Stáni, to je zase nádherný výšlap..., a ta panoramata. Kochám se. Super fotečky.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, v pondělí jsme měli ještě štěstí na počasí :-). Aspoň tedy na chození, na focení to ideální nebylo, i když třeba ta fotka s tmavými hřebeny hor nakonec vypadá docela zajímavě.

      Vymazat
  7. Tři a půl hodiny do kopce? Stáňo, to klobouk dolů. To převýšení je fakt mazec. Ale ty výhledy...božské.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, stoupák to byl slušný a přivedl mne k myšlence, jestli bych neměla shdit aspoň 5 kilo. Nějaké kopce slézt ještě hodlám a tanat na ně o pět kilo míň by mohlo být docela milé (a asi by to omezilo funění při výstupu ;-))

      Vymazat
  8. Stáňo, na Lysé hoře jsem byla jako holka, docela bych se tam ještě podávala, jestli bych to tedy vyfuněla :o)
    Děkuji za krásné fotky a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, myslí, že vyfunšla. S mou kondičkou to taky není nic extra a došla jsem :-).

      Vymazat
  9. Dali jste si hezky do těla ;-) Já na Lysé nikdy nebyla, a to jsem bydlela kousek. Měla bych to napravit, je to ostuda... H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, z Lysé jsou krásné výhledy. Stálo to za to propocené triko :-)

      Vymazat
  10. Mám spoustu kamarádů, kteří jsou na Lysé hoře snad pořád :) Mě samotné se o něco více líbí beskydská dvojka - hora Smrk. Velkou výhodou je i to, že na Smrk nechodí takové procesí lidí jako na Lysou.

    OdpovědětVymazat
  11. Teď na té Lysé moc lidí ještě nebylo - přece jen všechní den, začátek sezóny. Ale podle kapacity obou reastaurací a stolů před nimi to tam v sezóně musí být mnohem frekventovanější. Smrk už jsme nestihly - přece jen nám to počasí malinko zkomplikovalo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)