neděle 19. května 2019

Evie Wyld - Zpívá, zpívá každý pták

Když jsem kupovala v knihkupectví Dobrovky mámě knížku jako dárek k narozeninám, měli zrovna akci 1+1 zdarma - tedy k jedné zakoupené knížce bylo možné si vzít jednu další bez placení. Samozřejmě to mělo malý háček - nebylo možné si vzít libovolnou knížku, ale jen některý titul z vymezeného výběru. Já sáhla po této...


Příběh  se odvíjí ve dvou dějových rovinách. Ta současná se odehrává v Anglii, kde Jake žije osamělý život na své ovčí farmě a řeší, kdo napadá a trhá její ovce. Je to zvíře nebo zlomyslný člověk? Druhá dějová linie se odehrává v Austrálii - sleduje minulost Jake, která se živila jako uklízečka, prostitutka i střihačka ovci. Minulost, která nebyla rozhodně jednoduchá, minulost, ve které Jake několikrát utíkala a ze které si  přinesla šrámy na těle i na duši.


Do této knížky jsem se  nemohla začíst, dokonce jsem uvažovala o tom, že ji odložím nedočtenou. Ze začátku jsem se vůbec neorientovala v ději. Posléze jsem tedy pochopila, že  obě dějovévé linky  se týkají stejné osoby a   ta jedna se navíc  odvíjí obráceně (postupuje směrem od minulosti do minulosti ještě dávnější). Ale musím říci, že  ač jde o knihu ověnčenou několika cenami, tak mne moc nezaujala - ani stylem psaní ani dějem, kde  podle mne zůstalo příliš mnoho nezodpovězených otázek v obou liniích příběhu i v jejich propojeních.


Anotace:
Jake Whyte je jedinou obyvatelkou starého statku na nejmenovaném britském ostrově, v místě neutuchajících dešťů a silných větrů. Je to jen ona, divoký pes a stádo ovcí. Přesně tohle si přála. Ale něco každých pár dnů přichází a trhá ovce... Může to být cokoliv. Les je plný lišek a žije v něm také podivný člověk, který vypráví legendu o podivném, obrovském zvířeti.
Jake utíká před temnou minulostí, příběhem, který se odehrál před mnoha lety tisíce mil odsud, na druhém konci světa. Památkou jsou jizvy a šrámy na jejích zádech...
Vydalo nakl.  Omege v r. 2017
Překlad: Marek Čtrnáct

20 komentářů:

  1. No, ne každá kniha je na Puliczera, že.
    Stáňo, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak zrovna tahle knížka nějaké ceny dostala, ale mne prostě nezaujala.

      Vymazat
  2. Stáni, díky za anotaci, i když tě kniha nenadchla. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, ne vždy se výběr povede a kniha sedne. Já když se nezačtu na prvních cca 10 stránkách, tak ji většinou odložím a už nečtu. Neumím se přinutit :o)
    Třeba bude další knížka lepší!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já knížky odkládám málokdy, většinou se jim snažím dát šanci déle než první kapitolu. Dívala jsem se pak na Databázi knih (kopíruju odtud většinou anotace, abych je nemusela opisovat ze záložky - na Databázi knih je totožná verze) a ta knížka měla i pozitivní recenze. Mně se pak ta druhá půlka, když jsem pochopila systém, četla líp, ale na můj vkus tam zůstalo moc otevřených, nejasných věcí...

      Vymazat
  4. Ahojky,
    o knize jsem nikdy nečetla, což je docela překvapující, snažím se hlídat si všechny novinky. Přiznám se, že mě to taky moc nezaujalo a asi to číst nebudu (musela bych ji leda od někoho dostat). Já se teď snažím prokousat Sekyrou od Vaculíka a vůbec mi to nejde. Nechápu, že se mi na vysoké líbila...
    krásný den!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já bych si ji sama nekoupila, ale když byla jako dárek k nákupu, tak jsem si řekla, že ji zkusím :-)

      Vymazat
  5. Víš Stáňo, já bych ani nečekala, že ve výběru knih zdarma bude nějaká, od které se nebude dát odtrhnout...Ale jsi dobrá, žes ji dočetla do konce:-). Já mám vždycky problém se rozhodnout, protože nerada knížky odkládám nedočtené, ale zároveň s těmi, co za to nestojí nechci marnit čas.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, a to mě tahle podle anotace na záložce zaujala nejvíc :-). Ale je možné, že jsem měla jen špatný odhad. A nebo jsme si s knížkou prostě jen nesedly (jak jsem psala - měla na Databázi knih hodnocení půl na půl)

      Vymazat
  6. Tak aspoň jsi ji měla zadarmo, když moc nezaujala. Já bych se asi k dočtení nedonutila a odložila ji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já byla vlastně zvědavá, jak se ten příběh bude rozvíjet a kde a jak se dějové roviny spojí (k čemuž zrovna moc nedošlo)

      Vymazat
  7. Já mám zemědělské období, při první stránce usnu. Prostě začala sezóna a za nejsem schopná se začíst, trošku ti závidím a doufám, že se tento stav změní, nezůstane trvalý a zlepší se to.
    Můj intelekt by zamrzl a šel prudce dolů :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já se zas většinou nejsem schopná s nadšením ponořít do zahradních prací ...

      Vymazat
  8. Stáni občas se také neumím začíst do knihy, bohužel i takové jsou také knihy.
    Tak snad příští bude lepší. Měj se moc krásně.Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, někdy se prostě člověk s kniho nesejde na stejné vlně. Tahle asi nebyla pro mne...

      Vymazat
  9. Hm, tak nevim tedy, zda bych se nechala ke koupi zlakat. Ale to je taky dobry vedet:-). Hezky den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já bych si ji sama taky nevybrala, ale když byla jako dárek k nákupu, tak jsem si řekla, že ji zkusím. Pošlu ji někam dál do světa - třeba se ještě bude někomu líbit (měla i kladné recenze)

      Vymazat
  10. Z toho jak jsi to popsala bych teda byla taky úplně mimo. 2 dějové linie ve stylu minulost a současnost mám ráda, ale ještě minulost do větší minulosti? Hodně bych byla ztracená :D Obdivuji Tě, že jsi ji vůbec dočetla! Já bych ji nejspíš odložila :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já odkládám knížky hodně nerada, takže jsem ji nakonec dočetla. Ale asi bych hodně váhala ji někomu doporučit (přestože na netu měla i pozitivní recenze)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)