Když jsem před časem na blogu Obyčejné radosti života viděla recept na roládu, která se peče najednou s náplní, tak hned věděla, že tohle chci zkusit. A nedávno, když jsem v obchodě narazila na levnější jablka, která mi nebylo líto použít na pečení, jsem to konečně zrealizovala.
A protože blog používám tak trochu místo zápisníčku s recepty, tak doufám, že se na mne Petra nebude zlobit, když se recept z jejiho blogu objeví i u mne.
Suroviny (na velký plech)
5 vajec
350 g na hrubo nastrouhaných jablek
180 g cukru (krupice)
10 lžic polohrubé mouky
cukr a skořice na jablka
Vejce s cukrem jsem ve šlehači vyšlehala do téměř bílé pěny (hmota by měla hodně nabýt). Do té jsem pak postupně zlehka zašlehala mouku. Na plech jsem dala pečicí papír a na něj rozprostřela na hrubo nastrouhaná jablka, která jsem trochu osladila a posypala skořicí. Na jablka jsem nalila těsto a uhladila. Pekla jsem na 170° asi 25 minut.
Ještě teplou roládu jsem překryla namočenou, hodně vyždímanou čistou utěrkou a pomocí druhého plechu převrátila tak, že pečicí papír se ocitl nahoře. Opatrně jsem ho stáhla a roládu pomocí utěrky zarolovala.
Kombinace piškotového těsta a jablečné náplně je chuťově zajímavá. Jen příště dám možná o něco méně cukru - těsto se mi zdálo poměrně dost sladké. Ale měla jsem kyselejší jablka, která jsme moc neosladila, takže se to vykompenzovalo.
Petře moc děkuji za recept, určitě na podzim v jablečné sezóně přijde
vhod jako další způsob zpracování jablek (pokud se nám tedy nějaká
jablka urodí).
Taky se mi u Petry líbila, jablka jsem už spotřebovala, tak počkám na vyzkoušení až začnou padat :o)
OdpovědětVymazatStáňo, měj hezký den, Helena
Heleno, já taky myslela, že roládu vyzkouším až na podzim, ale když jsem narazila na jablka za asi 12 Kč kilo, tak jsem si řekla, že to zkusím hned ;-)
VymazatJj, taky mě ta roláda zaujala. Snad si na podzim vzpomenu a vyzkouším ;)
OdpovědětVymazatHezký pátek, Ilona
Ilono, mne ponoukla ta levnější jablka, jinak u nás jablečné moučníky jedou taky v podstatě jen na podzim.
VymazatRecept od Petry jsem už taky využila- myslím, že hned ten den, co jsem ho na blogu u ní objevila.
OdpovědětVymazatA určitě se k němu budu vracet. Roláda zmizela raz dva.
Klidný den, Stáni!
Hanka
Hanko, u nás zmizela roláda taky docela rychle. A taky plánuju se k ní vracet - proto jsem si ji dala i na blog, který používám tak trochu jako externí paměť ;-)
VymazatAhojky,
OdpovědětVymazatrecept vypadá moc dobře, hned ho posílám mamce, jestli ho nevyzkoušíme:-) Mimochodem, řekla bych, že u našich máme stejné šálky a podšálky:-)
Hanka z ciculka.cz
Hanko, myslíš ten čínský porcelán? To je myslím poslední kompletní hrneček a podšálkem ze sady, kterou jsem si kupovala jako první do samostatného bydlení... Talířek, na kterém je roláda je po manželových rodičích...
VymazatTaky jsem ji dělala :-)
OdpovědětVymazatMíšo, je vidět, že Petra "nakazila" kde koho :-)
VymazatStáni, taky jsem ten recept četla, ale ještě nezkoušela. Roláda vypadá dobře. Měj pěkný večer.
OdpovědětVymazatMarti, je dobrá a jak mám z rolád dost respekt, tak mi šla i překvapivě dobře srolovat.
VymazatPecenou roladu primo s naplni neznam, takze dekuji za dalsi tip. Hezky vikend, Stano. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, dík patří hlavně Petře z blogu Obyčejné radosti života, podle které jsem roládu pekla.
VymazatStáni, jsem ráda že chutnala :) A není na přípravu složitá, i když se to tak zdá, viď ?!
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, mělas pravdu, šla mi udělat líp, než jsem čekala.
VymazatJá sice na sladké moc nejsem, ale vypadá výborně.
OdpovědětVymazatMartino, já si sladké dám docela ráda, i když většinu rolády tedy zkonzumoval manžel, já se přece jen snažím kvůli váze trochu krotit.
VymazatTak to musím vyzkoušet! :O
OdpovědětVymazatTerko, určitě vyzkoušej, jde to docela dobře.
VymazatStáni, roláda vypadá báječně, jen jsem ji ještě nevyzkoušela. Ale ke kávě by mi teď bodla. .o)
OdpovědětVymazatPřeji krásnou sobotu. D.
Dášo, za vyzkoušení ten recept určitě stojí.
VymazatZrovna teď by mi taková roláda bodla ke kafíčku :)
OdpovědětVymazatBohužel už není :-)
VymazatIdeální recept, všechno na jeden plech, včetně náplně v jednom .
OdpovědětVymazatTohle musela vymyslet ženská, co byla moje krevní skupina :o).
Hani, jj, je to fajn recept.
VymazatI já jsem recept od Péti vyzkoušela a doma má roláda své příznivce. Takže ji peču pravidelně.
OdpovědětVymazatMěj se moc krásně.Z🖤
Zdeni, taky si myslím, že jsem ji nepekla naposledy. její čas přijde na podzím, až budeme mít (snad) vlastní jablka.
VymazatStáni, roláda vypadá k nakousnutí a je to rychlý recept, určitě také vyzkouším. Hana
OdpovědětVymazatHanko, za vyzkoušení určitě stojí :-)
VymazatJá jsem roládu pekla snad jen jednou v životě. No, možná dvakrát. Tahle mi připadá jednoduchá a s těmi jablky i nevšední. Možná ji vyzkouším.
OdpovědětVymazatJindra
Jindro, já mám z rolád velký respekt (podpořený jedním nevydařeným pokusem, kdy jsem upečené těsto z papíru seškrabovala lžící a místo rolády z toho nakonec byly prokládané poháry ;-)). Ale tahle mi šla srolovat překvapivě dobře. Jeslti ji budeš zkoušet, tak možná malinko uber na cukru (na mne byla hodně sladká)
VymazatTo je ale bezva nápad! Nikdy mě nenapadlo péct roládu zároveň s náplní. Rolády mám moc ráda, ale dělám je jen zřídka, přece jenom tam padne dost vajíček :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já rolády dělám taky jen zřídka - hlavně proto, že se vždycky bojím, že se mi nepovede srolovat ;-)
Vymazat