pátek 19. dubna 2019

Zámecký park v Telči

V posledním článku z Telče (dala jsem si s ním trochu na čas) vás už jen vezmu na procházku do zámeckého parku a na konec na malou sladkou tečku.
 

 Zámecký park v Telči se nachází severozápadně od zámku na břehu Úlického rybníka. Najdeme zde řadu staletých stromů, včetně tzv. Zachariášovy lípy, kterou údajně vysadil majitel panství při narození syna (pokud je to pravda, její stáří je úctyhodné). Parkvznikl už v 16. století  a jeho rozloha se postupně zvětšovala. V 19. století pak byl přebudován na park v anglickému stylu. Jeho severní části dominuje klasicistní skleník, té již pak Ulický rybník, z jehož břehů jsou pěkné pohledy na město a zámek.




 


 



 No a protože při procházkách parkem i městem se hodí i nějaké to občerstvení, zakotvili jsme i ve dvou kavárnách. Tu první jsem už virtuálně znala díky blogu Duhové Katky, která do kavárno-cukrárny Haas , která se nachází v areálu bývalé jezutiské koleje, vzala své čtenáře v jednom ze svých posledních článků (kde jsou lepší fotky, než se povedlo nafotit  mně). Tu druhou jsme s kolegyněmi objevily malý kousek za náměstím  v Hotelu Telč. Má moc přijemné posezení v dvorku se skleněným zastřešením a správnou kavárenskou atmosféru (a zdejší mrkový dort byl fakt úžasný).
 



 
A sladká tečka přece jen nebude úplná tečka. Vzdělávací  středisko, ve kterém naše školení probíhalo, se nachází v bývalém jezuitském Konviktu svatých andělů, který kdysi sloužil jako hudební a pěvecká škola. Takže se úplně na konec pochlubím fotkou pokoje, kde  jsem byla ubytovaná.  Spát v pokoji se zbytky zachovalých maleb na klenutém stropě - to se člověku úplně běžně nepoštěstí.


 

28 komentářů:

  1. Ahoj,
    ten jejich park jim fakt závidím, moc se mi líbí. Cukrárnu v jezuitské koleji taky znám, s mamkou jsme ji navštívily a oběma se nám tam moc líbilo:-) A samozřejmě i chutnalo:-) Těším se na další články:-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, pakr byl pěkný i ještě ne úplně olistěný, v létě tam musí být ještě víc pěkně. Cukrárna Haas byla taková milá.

      Vymazat
  2. Moc pěkné fotky!:) To Telče bych se moc ráda podívala, vypadá to parádně!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, Telč za výlet určitě stojí a pokud je to v tvých možnostech, naplánovala bych si ho před sezónou a ve všední dny. A určitě se vyplatí zajet tam na víc dní - okolem jsou ještě další zajímavosti (rozhledna, hrad Roštejn, rybníky...)

      Vymazat
  3. Prima fotky! Park musí být nádherný, když už mají stromy a keře svůj šat. A nocovat v takovém pokoji, to člověka určitě potěší :-)-
    Krásné Velikonoce, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, máš pravdu - teď už bude park mnohem zelenější, před těmi 14 začaly stromy teprve nesměle vystrkovat lístečky.

      Vymazat
  4. Super reportáž. Kavárny neznám, my vždycky vymetáme spíš hospody :D
    Krásné Velikonoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, když výletuju s manželem, tak se taky častěji zastavíme "na jedno točené" než na dortík. Tentokrát jsem byla s kolegy z práce a pěkně jsme si to rozdělili - pánové se vydali prověřit, jaké točí pivo, dámská část skončla u kafe nebo čaje :-)

      Vymazat
  5. Stáni, krásná reportáž. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda Stano, v Telci jsem sice byla, ale tolik sjem toho nevidela a koukam, ze bych se tam mela vratit! Fakt krasa! Pekne dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já už v Telčí byla poněkolikáté a pořád je na co koukat (třeba ten obnovený skleník jsme při poslední návštěvěurčitě neviděli)

      Vymazat
  7. Stáni, ty si teda umíš vybrat zaměstnavatele, že můžeš spát takto ;-)...
    Krásná místa, Telč ale zklamat snad ani nemůže na žádném místě.
    Díky moc za výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to školící středisko není přímo mého zaměstavatele, ale jedné naší podřízené organizace, která nám ho občas v zájmu dobrých vztahů půjčí. Pokoj jsem měla protekční, protože jsem odjížděla se slušnou rýmou a hrozně jsem chrápala:-D, takže jsem prosila o zajištění "samotky". No a vyšla na mne takováhle luxusní ;-)

      Vymazat
  8. Stáni, máš hezké fotky z Telče. Je tam nádherně. Jezdím sem pravidelně pracovně, ale nikdy jsem tu nespala. Ty máš krásný zážitek i z ubytování. Super.
    Přeji pohodové Velikonoce. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já teď na školení v Telčí spala poprvé. Jinak jsme tu byli několikrát na výletě z chalupy, kterou máme jen asi 30 km odtud.

      Vymazat
  9. Stáni moc děkuji za nádherné fotky..je tam opravdu moc krásně. Krásné Velikonoce ti přeji.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, rádo se stalo. Krásné Velikonoční pondělí i tobě

      Vymazat
  10. To bylo prostě z těch lepších školení :o) Rozhodně tedy na moc krásném místě. Děkuji za procházku i typy na kavárny!
    Stáňo, přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, školení bylo taky fajn a ten prostor pro procházkybxl bezva bonus.

      Vymazat
  11. Stáňo, to jste tedy měli školení v nádherném prostředí. A turistů snad tady ještě nebylo tolik, viď.... My Telč zažili o letních prázdninách a to byl mazec 😁 Díky za krásné fotky.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, turistů bylo opravdu ještě málo - i díky tomu, že jsme tam byli ve všední dni. Na prohlídce zámku nás bylo asi 15 (a z toho 10 lidí byli účastníci z našeho školení). V létě tam bývá mnohem větší šrumec.

      Vymazat
  12. Telč je krasna,alespon dle fotek, :) uz dlouho se tam chci jet podivat, ale musim to naplanovat :) ja jsem z Kutne Hory a nemam to nejbliz ale urco tam nekdy zajedu, a KH na navstevu taky doporucuju :) rozhodne :))) povinna zastavka nekdy :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, Kutnou Horu mám už dlouho v plánu, ale nakonec vždycky dostala přednosti jiná destinace (naposled Třebíč). Ale určitě se tam chci někdy podívat.

      Vymazat
  13. Stání, obě volby kaváren byly trefou do černého. Je super, že jste si to užily.
    Měj se prima
    Katka

    OdpovědětVymazat
  14. Katko, i pokud jde o kavárny, tak jsem litovala, že jsme tam nebyli déle. A taky toho, že se člověk nemůže pořád cpát dorty :-). Ještě jsme měli v plánu jednu (v Hotelu Celerin v levém horním rohu náměstí, ale tu už jsme nestihli)

    OdpovědětVymazat
  15. Krásné :) Příroda tam byla moc hezká. To jsi měla spíš jako dovolenou než školení, ne? :D Mě teda podle fotky zaujal spíš čokoládový koláč se zmrzlinou, ale i mrkváč mám moc ráda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čokoládový dort se zmrzlinou nebyl taky špatný, ale byl hodně hutný a dost sladký. Ten mrkváč mi chutnal víc - byl takový lehčí.
      Na tom školení nás nebylo moc a měli jsme to plánované i trochu jako teambulding, takže jsme přednášky naplánovali na dopolene a podvečer a přes den vyšel čas na procházky i ty kavárny

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)