čtvrtek 18. dubna 2019

Peter May - Muž z ostrova Lewis

První knížka od Petera Lewise, kterou jsem přečetla (Skála - viz tady), se mi líbila, takže po druhé jsem sáhla poměrně brzo - jen, co jsem přelouskala Světové krimi povídky.  A byla jsem zvědavá, jestli mne taky zaujme...




I v tomto příběhu je jedním z hlavních hrdinů Fin Macleod, který  skončení kariéry u policie a rozvodu zkouší znovu začít žít na rodném ostrově. Vrací se sem přesně ve chvíli, kdy se při těžbě rašeliny najde tělo neznámého mladíka, u kterého se prokáže, že byl zavražděn asi před půlstoletím a že je příbuzný s otcem Finovy dávné lásky Marsaili Macdonaldové, Tormodem. Fin se kvůli Marsaili pokouší zjistit, co se vlastně stalo. Pátrání mu komplikuje fakt, že Tormod  trpí demencí, takže od něj není jednoduché nějaké informace získat. Navíc záhy objevuje další záhada - Tormod vůbec není tím, za koho byl celý život považován. Proto je třeba pátrat v minulosti...


I tady je příběh vyprávěn ve dvou časových rovinách - první dějovou linkou je Finovo pátrání, druhou příběh  Marsailina otce Tormoda - především jeho kusé a postupně se vybavující střípky vzpomínek na dětství, které bylo více než složité.  A musím říci, že  příběh Tormoda, který je vlastně hodně krutý a smutný jak v minulosti, tak i v současnosti, je z mého pohledu hodně dobře napsaný a zcela rovnocenný detektivní dějové lince a z prosté detektivky dělá psychologický román. 
Pokud byste se do knížky chtěli pustit, doporučuji přečíst si nejprve kniku Skála - lépe pochopíte souvislosti.



Anotace
V rašeliništi na ostrově Lewis je nalezeno dokonale zachované tělo mladého muže, které nese stopy po několika strašných bodných a řezných ranách. Policie se zprvu domnívá, že se mladík stal obětí rituální vraždy před stovkami let, avšak vytetovaný obrázek Elvise na mladíkově pravé paži odhalí, že se vražda musela stát mnohem později, ve druhé polovině dvacátého století.
Bývalý detektivní inspektor Fin Macleod se mezitím vrací na svůj rodný ostrov. Rozešel se se svou manželkou, s životem v Edinburghu i s kariérou u policie a nyní se snaží obnovit staré vztahy a opravit zchátralý dům svých rodičů. Avšak poté, co testy DNA prokážou příbuzenský vztah těla z močálu a otce Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové, je Finovi jasné, že jeho návrat domů bude trochu rušnější, než čekal. Tormod Macdonald, dnes již starý muž trpící demencí, celý život tvrdil, že je jedináček a že nemá žádné blízké příbuzné. A Fin zjistí, že Tormod měl dobrý důvod, proč v tomto ohledu lhát.

Vydalo nakl. Host v r. 2014 

12 komentářů:

  1. Ahojky,
    zní to velmi dobře, určitě se po obou knihách podívám v knihovně:-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se jak Skála, tak Muž z ostrova Lewis moc líbily. Teď čtu Šachové figurky od stejného autora se stejným hlavním hrdinou, tak uvidím, jaké budou. Ale ty dvě zmíněné fakt doporučuji.

      Vymazat
  2. Stáni, vypadá to dobře, opět díky za recenzi. Měj pěkné sváteční dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Píšu si na seznam do knihovny!
    Měj hezké sváteční dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem to psala, knížky Petera Maye mám prostě ráda.
    Stáňo, měj hezké velikonoční dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, taky mne tento autor zaujal.Hezké Velikonoce i tobě

      Vymazat
  5. Já moc na ty detektivky nejsem:/ Ale každý má jiný vkus:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, zrovna tohle je nejen detektivka, ale i zajímavý příběh. Ale jasně - máš pravdu, každý má trochu jiný vkus (já třeba zas moc nejsem na romantické ženské romány nebo fantasy).

      Vymazat
  6. Super čtení, ale už jsem Ti to asi psala. Mně se asi od Petera Maye nejvíc líbili Šachové figurky. Třeba se na ně také dostaneš:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, už jsem se dostala ;-). Článek bude, musím ještě nafotit ilustrační foto - až bude někdy světlo (dneska jsem dorazila domů později a jak bylo zataženo, tak už to na focení nebylo)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)