čtvrtek 6. prosince 2018

Třebíč židovská

Po malé pauze, kdy se na blogu objevovala jiná témata, je tu předposlední článek věnovaný našemu prodlouženému víkendu v Třebíči. 
Tentokrát vás prostřednictví fotek zavedu do židovské čtvrti. A asi vás v něm trochu zahltím fotkami - židovská čtvrť je velmi fogenická a já cvakala spouští víc než japonský turista...


Třebíčské židovské město je jedinou kompletně dochovanou židovskou čtvrtí v Evropě, díky čemuž byla prohlášena památkou UNESCO. Židovské osídlení se v Třebíči datuje někdy od 13. století, ale největší rozmach nastal o pár století později, kdy na území čtvrti, která se rozkládá ve svahu nad řekou Jihlavou, žilo téměř 1200 obyvatel.  A protože prostor židovské čtvrti byl omezený, vznikla tu spousta malých domečků, přístaveb a  křivolakých uliček... 
A je fajn, že židovská čtvrť není "mrtvá" - v opravených původních domech jsou hospůdky, penziony, kavárny a v některých se bydlí.

 






V židovské čtvrti jsou i dvě synagogy  - Přední synagoga (to je ta na první fotce) a Zadní synagoga (ze které jsou fotky ostatní, včetně fotky obrázků s tematikou židovské čtvrti, které jsou tu vystaveny a které se mi moc líbily). Přední synagogu jsme obhlédli jen zvenku, v té Zadní jsme stihli i prohlídku (v listopadu je otevřeno do 17 hodin a vstupné je 80 Kč na osobu). 







Zašli jsme i na židovský hřbitov, který je severně od židovské čtvrti (otevřený je v listopadu taky do 17 hodin, vstup je volný). Hřibitov je poměrně velký, náhrobky jsou tu ze všech časových období - od starých kamenných s téměř nečitelnými nápisy až po mramorové z 20. století. Ty novější dokumentují smutný osud židovské komunity za 2. světové války - je zde spousta  jmen těch, kteří zahynuli ve vyhlazovacích táborech.



A protože penzion, kde jsme bydleli (kuk tady), byl přímo na kraji židovské čtvrti, courali jsme křivolakými uličkami i po setmění, kdy ve světle lamp měly zase trochu jiné kouzlo. Moc podvečerních a večerních fotek se mi nepovedlo, ale aspoň nějaká na ukázku




A tady moje procházka židovskou čtvrtí končí.  Jestli vás někdy cesta zavede do Třebíče, tak do téhle její části určitě nezapomeňte zavítat.


23 komentářů:

  1. Ahoj,
    tento článek mi udělal velkou radost, protože se do Třebíče chystám příští rok se zájezdem. Myslím, že pojedeme někdy na jaře:-) Židovské čtvrti mají takové nečekané kouzlo. Ty křivolaké uličky, tajemné nápisy, je z toho cítit jiná atmosféra:-) Znám jen plzeňskou synagogu a pak ty v Praze, takže sem určitě také zajdu. Těším se na další článek:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, třebíčská žídovská čtvrť opravdu stojí za procházku a Zadní synagoga za návštěvu

      Vymazat
  2. Děkuju za možnost nahlédnout do "židovské čtvrti". byla jsem zde jen jednou,asi před čtyřmi lety. naprosto mě okouzlila atmosféra,která je úplně hmatatelná....a ty domečky,styl jakým jsou stavěny....naprosto fascinující. celá čtvrť je kouzelná a připomíná mně okamžik,když jsem byla poprvé v Telči. vstoupili jsme na náměstí a mně začala běžet v hlavě pohádka,úplný šok,nic takového jsem nečekala,okamžik pořádného překvapení....takže i Třebíč mě uchvátila svou židovskou čtvrtí,díky za fotečky a přeju požehnaný adventní čas,Helena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, židovská čtvrť má opravdu atmosféru. A moc pěkná je i bazilika sv. Prokopa, o které (snad někdy) bude můj poslední třebíčský článek.

      Vymazat
    2. bazilika byla k naší smůle zavřená a tak jsme nakukovali,kudy to šlo. taky k bylinkové zahradě jsme "přivoněli" . a oběd v restauraci poblíž taky stál za to,takže snad zase někdy....Helena.

      Vymazat
  3. Z fotek vypadá moc pěkně, slyšela jsem, že je na památkách UNESCO v rámci židovských památek:) jednou bych se tam ráda podívala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, je to tam pěkné i v reálu. A v podvečer, když se setmělo tak uličky měly zase jino, specifickou atmosféru. A ano - židovská čtvrť je památkou UNESCO.

      Vymazat
  4. Jj, vzpomínám na naší letní návštěvu Třebíče, stále ještě podle tvých fotek poznávám ona místa, přesně vím, kde byla. Jen ta hvězda na chodníku, ta mi nějak tehdy unikla. Kde byla, Stáni?
    Měj se moc hezky a díky za připomenutí nádherného místa. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, však tvůj letní článek o Třebíči byl jedním z impulsů, který mne k výběru místa podzimního prodlouženého víkendu přivedl. A hvězda na chodníku byla před vchodem do hřibtova (fotila jsem ji už s myšlenkou, že bych ji mohla použít na blogu jako tečku za článkem ;-))

      Vymazat
  5. Stáni, v Třebíči jsem byla kdysi jen na skok, takže takhle jsem ho neviděla. Děkuji za krásnou reportáž.
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, úžasné místo, které vůbec neznám. Moc děkuji za procházku s Tebou a za hezké fotky.
    Přeji příjemný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, jsem ráda, že jsem ti mohla oplatit - taky s tebou ráda nahlížím do míst, kam jsem se zatím nedostala (a možná ani nikdy nedostanu).

      Vymazat
  7. Stáni, děkuji za možnost se zase vrátit do tohoto města kousek od nás. I já tam na podzim byla, měla jsem jen štěstí na slunce.Fotky máme podobné, ale to je tím, že si o ně tyhle místa prostě řeknou. Bazilika s.Prokopavbude klenot nakonec.
    Děkuji moc za pohlazení místa, které mám ráda. Měj se hezky v tomto předvánočním čase.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nám se v Třebíči moc líbilo. Nakonec ani to počasí nebylo špatné, i když prostě v listopadu už se toli sluníčka čekat nedá. A v podvečer bylydomečky židovské čtvrti taky krásně romantické.

      Vymazat
  8. Stáňo, už jsi viděla japonského turistu v Českém Krumlově? Ten si pro samé focení tu atmosféru ani nemůže užít:-). Ale Ty sis Třebíč určitě užila. Byla jsem tam jednou, ale do této části jsem nezabloudila a díky Tobě zjišťuji, že je to velká škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, užili jsme si to parádně. A o fotících turistech japonského, čínského a korejského původu vím své - pracoviště na Malé Straně mi setkání s nimi dopřává v míře poměrně vrchovaté ;-).

      Vymazat
  9. Stáňo, byla jsem tady už několikrát a kdykoli se ráda vrátím. Židovská Třebíč má naprosto neopakovatelné kouzlo. Díky za nádherné fotky!
    Hezký adventní večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, židovská čtvrť je opravdu moc pěkná - láká k takovému pozvolnému toulání a v létě určitě i posedávání na zahrádkách kaváren. My v zimě zapadli do hospůduky (a degustovali rum ;-))

      Vymazat
  10. Stáňo, děkuji za nakouknutí do adventní Třebíče. Má zase jinou atmosféru než když jsem tam byla v létě já.
    Krásné dny
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, nakouknutí bylo listopadové, ale zastihl nás tam i sníh, takže už trochu zimní nálada. A židovská čtvrť má myslím atmosféru vždycky. Ty křivolaké uličky přímo vybízení k tomu, aby se tam člověk jen tak toulal..

      Vymazat
  11. Třebíč je nádherné město, jako malá jsem do Třebíče jezdila k tetě na prázdniny. Asi mé nejoblíbenější město v Čr :-) krásné fotky.
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se do Třebíče chtěla podívat už dávno a letos na podzim nám to konečně vyšlo. A líbilo se nám tam moc.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)