neděle 2. prosince 2018

První adventní

Je tady začátek Adventu. Každý rok mám pocit, že nějak přichází dřív po létě a je kratší... Asi čím jsem starší, tím mi čas rychleji mizí pod rukama. A navíc zatímco kdysi naši předkové měli zimní období volnější, protože v zimě se na poli pracovat moc nedá, tak v době moderní na konci roku termín stíhá termín a vytvořit poklidnou atmosféru se zdá nějaké komplikovanější. A to jsem už dávno, předávno opustila "tradici" předvánočního gruntování ...


Ale  jsou tradice, které si na Vánoce  nechci nechat vzít ani pracovně uspěchaným koncem roku. Mezi ně patří výroba adventního svícnu a pečení cukroví. Tuto neděli došlo na obě činnosti - pekla jsem perníčky a v dlouhými roky sehrané spolupráci s manželem i pracny.
A na adventním  svícnu  jsme dneska zapálili první svíčku. Opět jsem použila starou dobrou keramickou klasiku dozdobenou tújí a tisem - moje adventní svícny jsou každý rok téměr identické. Takže vlastně tradiční.



 

Kromě adventního svícnu jsem se pokusila ještě vytvořit svítící dekoraci se šišek a kamínků a zbytky větviček ze svícnu jsem dala do malé vázičky. 


A tím zatím končí jak adventní výzdoba u nás doma, tak tento článek. Ráda bych se s ním zároveň připojila k výzvě Simony z blogu U blondýny, která ji nazvala Spolu u první svíčky. Sice zadáním byl vánoční příběh, ale já nemám moc vyprávěčský dar ani dar poetického slova a vyrobit nějaké klišé si mi moc nechtělo. Na druhou stranu bych se ráda připojila k těm, co se tohoto malého blogového setkání účastní. Je to setkání se spoustou známých "tváří" i bude to nejspíš znamenat i poznání dalších zajímavých blogerek, tak jako tomu bylo předchozích výzvách, do kterých jsem se zapojila (třeba Týdeník pro Henrietu).
 

Tak krásný a klidný  Advent všem

24 komentářů:

  1. Správně, milá Veveruško,
    nešlo o to být obrovským básníkem, ani spisovatelem, stačila jedna fotografie, která dala všem znát, že i virtuální svět dokáže pohladit, vzpomenout na ostatní a dát uvěřit, že přeci jen není tak neosobní, jak se mu vyčítá.
    Děkuji ti a máš svatou pravdu, já tě před výzvami vůbec neznala.
    Krásný a klidný advent podle tradic a já osobně mám pracny s horkým čajem nejraději.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, děkuji. Jsem ráda, že v tvých očích má účast v tvé výzvě uspěla. Chtěla jsem dát najevo, že se mi virtuální potkávání líbí. A snad se mi to povedlo.

      Vymazat
  2. Stáňo, adventní věnec máš krásný, já mívám taky každý rok téměř identický 😊 Nějak nemám potřebu to měnit.
    A ten klid... stresu v práci asi neunikneme, ale doma, to už je jiná. Taky negruntuju, okna těsně před Štědrým dnem nemyju.... hlavně, že jsme v pohodě ;)
    Měj prima den, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, jsem trochu konzervativní, takže co funguje (líbí se), neměním. Jsem ráda, že se ti můj výtvor líbí.
      Hezké dny

      Vymazat
  3. Stáni, já myslím, že jsi se zapojila moc krásně. Věnec máš nádherný. Přeji ti co nejmíň pracovního stresu a klidný advent.

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, máš peknú výzdobu. Aj mne sa veru zdá, že ten čas beží nejako prirýchlo:-). Prajem Ti krásny a pohodový predvianočný čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, zpomalit čas by asi nebylo špatné, ale nejde to. Tak se musíme snažit si ten rychle utíkající využít co nejlépe, tak abychom z toho měli dobrý pocit.
      Hezké adventní dny

      Vymazat
  5. Tak zrovna adventní věnec nemáme :D Ale cukroví vytvářím pravidelně vždy s babičkou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko,každý má své předvánoční tradice. A nemusí být všude stejné. Hlavní je pohoda (a ta se u pečení cukroví většinou vytváří docela dobře). Užívej si adventní dny podle svého

      Vymazat
  6. Napsala jsi to Stáňo moc hezky. Naši předci více v zimě odpočívali, i když dříve asi byla práce také značná, ale přijde mi v posledních letech, že ten tlak je již neúměrný. Všichni jenom chvátají, nikdo na nic nemá čas a pak tráví tři či čtyři hodiny v nákupním centru :o)).
    Měj se i tak hezky a poklidně.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, pracovním termínům neuteču, tak se snažím si nevytvářet stres aspoň těmi domácímí. A v posledních letech si předvánoční atmosféru vylepšujeme výlety - předloni Mariánky, loni Znojmo. A letos - taky si vyjedeme ;-)
      Přeju ti krásné adventní dny

      Vymazat
  7. Ahoj
    Vystihla jsi to přesně,je to tak.Čím dál tím větší shon a proto letos opravdu přibrzďuji.
    Ve volnu koukám na pohádky,nebo pohlídám vnoučátka....teď tento víkend jsme se sešli a bylo veselo.
    V práci je to horší,na poslední chvíli hromada školení...tak jako každý rok.
    Měj se moc hezky a užívej si v poklidu adventní dny Marťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťulo, i já se snažím zvolnit. V práci se to moc nevede (tam 80 % věcí neovlivním), ale doma se pokouším... ;-)
      Užívej si adeventní dny

      Vymazat
  8. Stáňo, je pravda, že už pár let tvrdím, že konec roku nastává už v září. Všechno se nějak zrychluje...
    Musím ti pochválit i svícen i svítící vázu - začínáš zdobit, všimla sis :o)
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pokud jde o zdobení, mají na tom trochu zásluhy blogy, po kterých brouzdám (i ten tvůj). Kupodivu se některé mé zdobení líbí i manželovi (třeba ty světýlka prý mám koupit ještě jedna ;-)
      Hezké adventní dny

      Vymazat
  9. Stáni, také mám pocit, že ten čas letí čím dál rychleji, ale o to víc se snažím si vše užívat. A tak si užívám i přípravy na Vánoce. Perníčky jsem pekla v sobotu a v neděli zdobila, pracny jsem nepekla léta, ale letos o nich zrovna přemýšlím. No a věnec, já mám také už dlouho stejný, umělý. Ale když tu vidím ty vaše krásné výtvory, už přemýšlím o jiném. Ten tvůj je povedený.
    Přeji Ti krásné adventní dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já perníčky ještě ozdobené nemám. Pracny jsou neoblíbenější cukroví mého muže, takže ty rozhodně musí být. Já mívala taky umělý věnec (v paneláku smrkové větvičky rychle opadají), ale pak mi padl na trzích do oka keramický svícen a od té doby zdobím ten. Větvičky používám z tisu a túje, déle vydrží (a když ne, není problém je třeba po 14 dnech vyměnit).
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  10. A já letos poprvé perníčky nepeču...Vždycky jsem jimi vánoční pečení zahajovala, ale když vidím, že o ně nikdo moc nestojí a snědí se až úplně nakonec, když jiné cukroví už není, je mi piplačky se zdobením nějak líto. Takže u nás jako první vonělo linecké:-).
    Jsem ráda Stáňo, že jsi součástí této výzvy, je to super, když se vzájemně alespoň těmi příspěvky propojíme.
    Přeji Ti klidný advent.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  11. Jindro, perníčky jsou jeden z "top" výběru našeho mladýho, takže pokus vypustit je z repertoáru se nesetkal s úspěchem :-D.
    Žádný vánoční příběh mne o víkendu nenapadl, ale zapojit jsem se chtěla - tak to prostě vyšlo takhle.
    Hezké adventní dny

    OdpovědětVymazat
  12. Marcela - Nordic Passion6. prosince 2018 v 18:57

    Je fajn, Stáno, že v tom hekticnu si dokážeš vychutnat si caj a zastavit se. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, o zvolnění se snažím, ale trochu mi to hatí práce - je toho před koncem roku hodně. A ještě mne dostihlo nějaké nachlazení, takže jsem spíš zpomalená než výkonná...

      Vymazat
  13. Také jsem díky výzvám poznala nové blogy a jejich autorky. Jsem už dva roky v důchodu, ale také mi připadá, že čas letí čím dál víc rychleji. Už dávno se nehoním, aby bylo vygruntováno a letos jsem si nechala poprvé cukroví napéct. Jen udělám linecké a vanilkové rohlíčky, aby to u nás zavonělo. A nesmím zapomenout manželovy oblíbené švestky v čokoládě.
    Moc se mi líbí Tvůj keramický adventní věnec. A přeji hezké a klidné adventní dny. Růža

    OdpovědětVymazat
  14. Růženko, pocit s časem sdílím - čím jsem starší, tím rychleji mi letí. Grutnování už jsem dávno vzdala - běžný pořádek se snažím udržovat průběžně a velký úklid dělám po kouskách, když je čas a nálada.
    Díky za pochvalu svícnu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)