pondělí 19. září 2022

Zřícenina hradu Rychleby

 Zřícenina hradu Rychleby se nachází nad údolím Račího potoka na ostrohu vrcholu Přilba. Jde o zříceninu s poněkud nejasnou historií. Není přesně znám ani její znik a zánik hradu, ani jeho  majitelé, ba dokonce ani původní název. Pravděpodobně vznikl na přelomu  14. a 15. století a zanikl zhruba o sto let později, zřejmě v důsledku přepadení a následného požáru.  Současný název získal podle pohoří Rychlebské hory, ve kterém se nachází. 
 


Výchozím bodem našeho výletu bylo město Javorník, odkud jsme vyrazili  po červené turistické značce vzhůru k zámku Jánský Vrch. Protože bylo pondělí, byl bohužel zavřený, takže jsme pokračovali dál kolem kaple sv. Antonína až k Čertovým kazatelnám (na vyhlídku na nich je třeba z červené TZ odbočit kousek po zelené) a dál až ke zřícenině hradu Rychleby.
 
Zámek Jánský vrch

Alej od Jánského vrchu

Kaple sv. Antonína

Čertovy kazatelny

Výhledy na Rychlebské hory

Zřícenina Rychleby - vstup

Zřícenina  Rychleby

Zřícenina Rychleby - věž

Výhled z věže zříceniny

A ještě jednou ze zříceniny

Od zříceniny červená TZ prudce prudce klesá dolů do Račího údolí k lesní silničce, po které  jsme se pak vraceli po modré turistické značce podél Račího potoka.  Za zmínku stojí objekt secesní Tančírny, který je asi v polovině Račího údolí. Tančírna  vznikla na počátku 20. století jako restaurace s tanečním sálem. Fungovala tak až do padesátých let minulého století, pak zůstala opuštěná a chátrala. Až v r. 2014 ji získala obec Bernartice a obnovila ji do původní krásy. Nyní už zase slouží jako místo kulturních a společnských akcí. Když jsme tudy procházeli před desetí lety, bylo nám chátrajícího objektu líto, takže nás teď pohled na obnovenou Tančírnu potěšil  (škoda, že jsme se nemohli podívat dovnitř - i tady byl v pondělí zavírací den). A modrá TZ nás pak od Tančírny dovedla až zpátky do Javorníku.
 
Račí potok

Skalní útvar Panna

Tančírna dnes a před deseti lety

Račí potok podruhé

Pramen u sv. Antonína - rak v Račím údolí - křížek před Javorníkem

Kostel Největější Trojice v Javorníku

Radnice v Javorníku, zámek Jánský Vrch v pozadí

 Celkem jsme ušli asi 10 km s převýšením kolem 220 výškových metrů a cesta nám trvala něco přes dvě a půl hodiny.

 


A praktické postřehy na závěr? V Javorníku jsme bez problémů zaparkovali pod zámkem u městského úřadu. Cesta veda střídavě po lesních a polních cestách a silničce, hodně kamenitý je kus stoupání od sv. Antonína a klesání od zříceniny do Račího údolí (tam to místy není moc ani na kolo ani na kočárek). Možnosti občerstvení  je v Tančírně (aktuálně měli ale otevřeno jen od středy do neděle) a v penzionu Račí údolí o kousek níž (tam ale teď bylo zavřeno a otvírací doby jsme se nedopátrali). Asi nějaké možnosti občerstvení budou v Javorníku, ale my jsme se po nich nepídili - byli jsme rádi, že jsme se před deštěm schovali v autě.



25 komentářů:

  1. Stáňo, Krásná místa. Vím o nich, ale ještě jsem tam nebyla a ráda bych. ten u Tančírny prý ano, ale byla jsem tak malá, že si to nepamatuji.
    Přeji hezké dny bez deště!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Tančírna se tenkrát nejspíš rozpadala - my ji viděli před deseti lety a moc bych na to, že nespadne, nevsadila. Jsem ráda, že její příběh měl dobrý konec a dneska vypadá, jak vypadá.
      Hezký den
      P.S. Pršelo i dneska

      Vymazat
  2. Ahoj Stáňo, tak to jste měli moc hezký výlet a i počasí vyšlo. Zaujala mě tančírna, to je dobře, že znovu ožila. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, počasí vyšlo tak tak. Zajížděli jsme ještě přes hranici do Polska (nákup čajů v nejbližším supermarketu) a tam už lilo jak z konve. Z Tančírny jsem měla taky radost - věděla jsem, že se orpavuje, ale pohled "naživo" vždycky lepší.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Prima výšlap. O tančírně jsem něco jen tak okrajově věděla, ale nikdy jsem tam nebyla. Je dobře, že ožila.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, do Rychlebských hor jezdily děti na tábor. Bylo to v Travné a moc se jim tam líbilo. Kousek tohoto zastrčeného kousku republiky znám a je tam krásně.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Travná už je od Javorníku kousek, ale tam už jsme nebyli. Ale máš pravdu, že je to moc hezký kout.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Hezký výlet. I mě zaujala Tančírna. J.

    OdpovědětVymazat
  6. záhadný hrad, ale jako zřícenina to má své kouzlo :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zříceniny mám moc ráda a tady to vypadá i na moc pěknou procházku :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, výlet to byl moc pěkný. Zřícenina je moc pěkná a okolí taky.

      Vymazat
  8. Nádherné zábery, takéto výlety mám veľmi rada :)
    What a fancy world

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, my máme taky výlety na různé zříceniny v oblibě.

      Vymazat
  9. Moc pěkná místa, všechno mě moc zujalo :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáni,
    moc se mi líbí všechny fotky - zřícenina, pohled na zámek, alej, tančírna... Věřím, že to byl skvělý výlet, i když pršelo...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí nám cestou spadlo jen pár kapek, ale stihli jsme to k autu akorát. A v Polsku, kde jsem si v první supermarkteru za hranicemi byla koupit nějaké čaje, nás chytil pěkný liják. Ale výlet to byl moc pěkný.

      Vymazat
  11. Javorník se mi moc líbil, i zámek je krásný - měla jsem štěstí, že jsem se dostala na prohlídku. Vůbec jsem ale netušila, že Račí údolí je takový kousek odsud! Tehdy bylo hodně deštivo, tak jsme místo chození po okolí z Javorníku zamířili rovnou do Jeskyní na Pomezí. Do Račího údolí bych se ale ráda vrátila, chtěla bych vidět krásnou tančírnu a zřícenina hradu Rychleby je skvělý tipem, jak výlet prodloužit. Pěkný tip na výlet, jen škoda toho počasí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)