pátek 23. září 2022

Zlatokopecký skanzen Údolí ztracených škol

 Protože ani další den dovolené počasí nevypadalo, že by nám bylo výrazně nakloněné, místo výšlapu do kopců, kolem jejichž vrcholků se hodnily dešťové mraky a válely chuchvalce mlhy, jsme naplánovali prohlídku míst, kde nepřízeň počasí tolik nevadí. Jedním z nich byl i Zlatokopecký skanzen nedaleko městečka Zlaté Hory.
 
 
 

 Zlatokopecký skanzen leží na řece Olešnici v místech, kde se ve středověku dolovalo zlato. Jeho součástí je jednak Hornická osada, jejíž hlavní součástí je replika zvoničky a  především dřevěného hornického srubu, který tvořil uzavřený objekt i s kovárnou. Poblíž je i prostor se soutěžními klajmy, kde se pravidelně pořádá soutěž v rýžování zlata a také pokladna s občerstvením. Druhou částí skanzenu jsou Zlatorudné mlýny, kde kromě repliky samotných zlatorudných mlýnů postavených podle dobových nákresů i replika tavící pece. Tady si je možné i vyzkoušet rýžování  zlata (mně to moc nešlo, ale nakonec se mi povedlo dosáhnout toho, že jsem v rýžovací pánvi měla jen zbytky písku, ve kterém se třpitily droboulinké zlatinky).  Ta horní část s mlýny nám přišla rozhodně zajímavější - i díky příjemnému průvodci, který nám poskytl výklad a zpřístupnil mlýny, i když jsme byli jen dva.
Skanzen je součástí naučné stezky Údolí ztracených štol, která má délku 2,5 km (my jsme jí díky počasí prošli bohužel jen polovinu.

 
Skanzen - pokladna

Replika zlatokopeckého srubu se zvoničkou

Replika zlatokopeckého srubu - interiér

Klajmy na soutěžní rýžování zlata

Říčka Olešnice

Zlatorudné mlýny

Tavicí pec

Stroj na roztloukání zlatonosné rudy

Zlatorudný mlýn - vnitřek

Rýžuji

Koryto na plavení zlatonosného písku

Zlatorudné mlýny

Náhon k hornickým mlýnům



Praktické postřehy na konec... U skanzenu je poměrně rozsáhlé neplacené parkoviště (u silnice mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami). Do skanzenu platí vstupné 100 Kč a vstupenku je třeba si koupit v dolní části skazenu - Hornické osadě (což se mi  zdálo nepraktické, pokud někdo přijde do skanzenu z jiného směru než od parkoviště). V ceně  vstupné je prohlídka Hornické osady a Zlatorudných mlýnů s výkladdem. Každá část má svého průvodce a mezi částmi (jsou od sebe asi 400 m)  návštěvníci přechází  samostatně. Na naučnou stezku se vstupné neplatí, ale prohlídka mlýnů a možnost vyzkoušet si rýžování za zakoupení vstupenky stála. Možnosti občerstvení je v pokladně skanzenu, pak až ve Zlatých Horách, kam je to asi 3 km pěšky. 





26 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za info. O tomhle skanzenu nemám tušení.
    Doufám, že sis narýžovala dost alespoň na prstýnek :o)
    Měj hezkou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já o skanzenu věděla od Báry z blogu By Boudica a vzpomněla jsem si na něj, když jsem vymýšlela plány na dovolenou. Chtěla jsem to spojit ještě s výletem na rozhlednu nad Zlatými Horrami, jenže počasi bylo proti...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Zajímavé místo. Jsem zase o něco chytřejší :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, líbilo se nám tam, zejména ty mlýny na zlatou rudu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Taky jsme tu byli))). Eva

    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Jednou jedinkrát jsem byla ve skanzenu jako dítě se školou. Bylo to v období Vánoc, ale ani za nic si nevzpomenu, kde to bylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla ve skanzenu na Slovensku, v Litvě a tady v Čechách u Hlinska. Líbí se mi nahlédnutí to toho, jak se žilo v minulosti.

      Vymazat
  5. Stáni, tak tady by se mi líbilo, ... krásné místo.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké to tam bylo. A ty bys to určitě nafotila líp než my na mobil (nechali jsme doma nabíječku na baterii do foťáku)
      měj se fajn

      Vymazat
  6. Stáni, další krásné místo. Díky. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že sti ti výlet se mnou líbil.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    tento skanzen vůbec neznám, ale moc se mi to podle tvého popisu i fotek líbí. Díky za tip!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nám přišla nejzajímavější ta replika mlýnů (navíc tam byl fajn průvodce) a možnost vyzkoušet si rýžování. A příjemná byla i procházka kolem náhonu, jen škoda, že jsme si nestihli kvůli počasí projít celou naučnou stezku.

      Vymazat
  8. Jako vypadá to tam moc hezky, ale asi mě lákají více jiná místa. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak my nejraději lezeme po lesích a kopcích, takže skanzen v přírodě nám vyhovoval jako krátký program v den, kdy se pořád honily dešťové přeháňky (předtím jsme strávili hodinu u dortíku v cukráně, kam jsme se schovali před deštěm)

      Vymazat
  9. Skanzeny mám ráda a o tomhle slyším prvně :). Vypadá to tam moc hezky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přišla nejzajímavější ta část s mlýny, hornická osada se mi zdála nedotažená (a asi to bylo i průvodkyní, která vyprávěla poněkud chaoticky)

      Vymazat
  10. Marcela Nordic Passion27. září 2022 v 21:42

    Stáňo, pro mě místo úplně neznámé, ale zároveň velmi lákavé. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, určitě je to hezké misto pro procházku. Hezký den

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, to je nádhera i ta příroda okolo. Já byla ve skanzenu "na Veselém Kopci" pak ve skalnzenu Betlém v Hlinsku a v Rožnově pod Radhoštěma a asi nějak nejsem skanzenový typ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám skazeny docela ráda - vyhovuje mi procházet se mezi starými vesnickými stavbami (na Veselém kopci jsem byla taky a líbilo se mi tam) a nakukovat dovnitř. Jinak u Zlatých hor je krajina fakt moc pěkná.

      Vymazat
  12. Ve skanzenu jsem byla před několika lety, to byly mlýny i náhon v lese. Kde ty časy jsou, ach jo :-( Marie

    OdpovědětVymazat
  13. Moje oblíbené Zlaté hory, zrovna před pár měsíci jsem o nich psala, i o skanzenu. :) Rýžování nás bavilo, mamka moje zlatinky zalila do skla (tvoří vinuté perle). Pan průvodce je opravdu výborný, také se nám věnoval, i když jsme přišli jen dva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, tvůj článek jsem četla a právě když jsem plánovala "mokré varianty" programu, tak jsem si na něj vzpomněla... Takže díky za inspiraci.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)