neděle 25. září 2022

Chris Carter - Sochař smrti

Na tuhle knihu jsem narazila mezi zlevněnými knížkami, když jsem objednávala na e-shopu Dobrovský dárek pro mámu. A protože Sochař smrti byla poslední z knih Chrise Cartera, kterou jsme s manželem ani jeden ještě nečetli, ačkoliv v pořadí vydávání jde o autorův čtvrtý titul,  tak jsem neodolala a objednala jsem ji.
 


Bývalý státní návladní v posledním stádiu rakoviny, kterému zbývá pár dní života, policista postřelený ve službě a psychiatr s prosperujcí praxí - všichni tři tito muží byli zavražděni. Z provedení vražd je nepochybné, že za všemi stojí stejný pachatel - všechny oběti byla zabity brutálním, mimořádně krutým způsobem a především na všech místech činu zanechal pachatel zvrácené krvavé dílo - sochu vytvořenou z z částí těl obětí. Detektivové Robert Hunter a Charlos Garcia tuší, že pachatele  těchto vražd vede  osobní nenávist a touha po  pomstě, netuším ovšem co by mohlo být jejím motivem ani kdy se pachatel ve svém řádění zastaví. A tak jim nezbývá, že se pustit do pátrání v minulosti obětí  s nadějí, že tam najdou vodítko k pachateli vraždy.


 
Carterovy knihy jsou všechny  skutečně hodně brutálními thrillery (a musím říci, že od doby, kdy jsem přečetla jeho poslední knihu, jsem už pozapomněla, jak drsné  thrillery jsou). Příběh je napínavý a  čte velmi dobře - kromě jiného i díky krátkým kapitolám, které jsou ale koncipovány tak, že  "nutí" čtenáře číst  pořád dál. Rozuzlení příběhu je velmi nečekané - alespoň já jsem pachatele nejen neodhalila, ale ani stínem nepodezřívala. A  Robert Hunter je sympaťák a se svým kolegou Charlosem tvoří sehranou dvojici, která tentokrát přibírá ke spolupráci sympatickou Alici z úřadu státního návladního. Pokud máte rádi napínavé thrillery, tak by se vám knížka s touhle dvojicí mohla líbit. Ale upozorňuji, že jak způsoby vražd, tak nakládaní s těly obětí jsou mimořádně odpudivé, takže rozhodně bych tento titul (a asi Chrise Cartera všeobecně) nedoporučila čtenářům, kterým krev a brutalita vadí. 
 

 
Anotace
Detektivové Robert Hunter a Carlos Garcia stojí před dalším temným případem. Tentokrát jim chorá mysl sériového vraha předkládá s každou obětí hádanku: Jaký vzkaz se skrývá v obludném uměleckém díle, zanechaném na místě činu? Proč vložil pachatel tolik práce a fantazie do zprávy, kterou mohl sdělit mnohem snazším způsobem? A chce vůbec něco sdělit.
Vydalo nakl. BBart v r.  2017, překlad J. Matoška, 344 stran 
 




 

18 komentářů:

  1. O téhle knize nedávno mluvila sousedka a v soudu se tedy shodnete.
    Stáňo, přeji pohodové pondělí. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, taky jí to přišlo hodně drsné?
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Takové žánry nějak nečtu, mám radši romantiku :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Titul si napíšu na seznam, ale v knihovně ho budu hledat později. Nějak moc za sebou jsem teď četla knihy tohoto žánru, takže teď si hledám trochu oddychové tituly.
    Klidný den, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, máš pravdu, že to chce prostřídat. Já si teď taky dávám od thrillerů pauzu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Včera se mi zdálo o vymítání démonů, takže radši žádné drama číst teď nebudu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to asi chce opravdu něco klidnější - spíš Julii Caplin než Cartera :D

      Vymazat
  5. Já už jsem na tohoto autora slyšela tolik chvály, ale žádnou jeho knihu jsem ještě nečetla. Je super, že knížky s tebou čte i manžel. Ne že bych byla nějak extra citlivá na podobné knihy, ale u nás by se do něčeho takového krom mě asi nikdo nepustil. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikol, thrillery máme v oblibě oba dva. Zrovna Cartera přinesl domů poprvé manžel.

      Vymazat
  6. Asi by pro mě teďka knížka byla moc drsná, ale thrillery jsem si poslední dobou oblíbila, tak se třeba k autorovi někdy dostanu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, díky, kniha zajímavá s poutavým názvem. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  8. Marcela Nordic Passion27. září 2022 v 21:44

    Hmmm, tak teď vůbec nevím, zda bych si knížku přečetla:-), napětí můžu, ale příliš drsné skutky asi ne;-). Hezký večer, Stáňo. M .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, jestli ti vadí drsné skutky, tak tahle kniha asi není pro tebe. Drsná je až až....

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    Cartera mám moc ráda a doma ho mám kompletního. Je škoda, že už mu dlouho nevyšla další kniha. I tento díl se mi moc líbil.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že by třeba mohlo něco vyjít před Vánoci (hodilo by se mi to jako dárek pro manžela :)).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)