čtvrtek 15. září 2022

Čajové okénko 30

 Poslední čajová okénka byla byla vždycky věnována jedné značce - a´t už to byl Richard, Balisur nebo Biogena. Tentokrát to naopak bude do značné míry takový pelmel - ode všeho trochu. Jen milovnici bylinek přijdou (jako ostatně dost často) zkrátka.
 


 
Sweet peach (Teekanne)

Voda - 100°C. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček = cca 250 ml  čaje
Složení: šípek, jablko, ibišek, aroma broskve, listy stévie, regulátor kyselosti , granulát broskve
Nálev má oranžovo růžovou barvu a jen velmi neznatelnou broskvovou vůni. Chuťově není špatný – chuť  je ovocná s nádechem broskve,  lehce nasládlá s kyselými tóny, což dělá kombinace ibišku a listů stévie.  V portfoliu ovocných čajů patří mezi ty novější. Kdostání je poměrně běžně v supermarketech, krabička s 20 sáčky vyjde běžně kolem 40 – 45 Kč.

Ledová malina a jahoda (Jemča)

Voda – studená. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček = cca 250 ml  nápoje
Složení: květ ibišku sudánského, jablečná dužina, šípky, aroma malina a jahoda, malina, jahoda.
Tento čaj určený k přípravě za studena je letošní novinkou českého výrobce čajů Jemča. Díky tomu, že se nemusí zalévat vařící vodou, je osvěžující studený nápoj připravený k pití během chvilky. Nálev je světle červený a ve vůni jsou  výraznější  maliny, v chuti jsou patrné i jahody.  Není nijak výrazně kyselý, v horkých dnech to bylo docela příjemné osvěžující pití. V krabičce je  20 sáčků  po 1,5 g a stojí kolem  40 Kč. Já jsem ji koupila v obchodě řetězce Flop u nás na chalupě (a tipuju, že k dostání bude právě spíš v obchodech „venkovských“ řetězců jako je právě Flop nebo Coop). 

Thé Breakfast (Cotterley)

Voda - 100°C. Louhování – 3 - 5 min. 1 sáček = cca 250 – 350  ml  čaje
Složení: černý čaj
Klasický snídaňový čaj s hnědým nálevem a takovou trochu plošší méně výraznou chutí.  Musím říci, že jakkoliv preferuji černé čaje, tak tento mne nijak výrazně nezaujal – je to takový hodně obyčejný čaj (a to včetně přebalu).  Jde o interní značku francouzské společnosti Intermarche a u nás je k dostání  v obchodech  řetězce Delmart. Krabička s 25 sáčky po 2 g vyšla na 50 Kč.
 
Thé Vert subtilement aromatise (Cotterley)

Voda - 80°C. Louhování – 2- 3 min. 1 sáček = cca 300  ml  čaje
Složení: zelený čaj, aroma, lékořice, kardamon
Ještě další kousek od značky Cotterley, a to tentokrát čaj zelený. Při nákupu jsem si nevšimla, že je dochucený kořením, takže jsem při prvním doušku byla docela překvapená (a to ne moc příjemně - já kořeněné čaje zrovna nemusím). Nálev je hodně světlý, žlutozelený a chuť má takový divný dozvuk  (trochu možná lékořicový),  který mi chuť zeleného čaje kazil.  I tato krabička obsahuje 25 sáčků, tentokrát ale jen po 1,3 g, a stála taky 50 Kč.

Classic breakfast (Greenfield)

Voda - 100°C. Louhování – 4 - 5 min. 1 sáček = cca 350 – 500  ml  čaje
Složení: černý čaj
Jako poslední tu mám ještě jeden černý čaj, tentokrát od ruské značky Greenfield. Koupila jsem ho  ve výprodeji na e-shopu Mix-tee, kde mne krabička s 25 sáčky po 2 g vyšla na pouhých 40 Kč, ale běžně se cena pohybuje kolem  65 Kč (tuhle značku mívají různé obchůdky s ruskými potravinami). Čaj má zlatavě hnědý nálev a příjemnou  čajovou chuť bez trpkého dozvuku. I když v sáčku jsou samozřejně jen zlomky čaje, nikoliv celé čajové lístky, tak je to  typově je to příjemný čaj na běžné pití. Aspoň tedy mně chutnal.
 

Jak asi tušíte, tak z této pětice mne nejvíc zaujal černý čaj od Greenfieldu,   nejmíň tentokrát překvapivě zelený čaj  Cotterley, u kterého mi vadila poněkud zvláštní příchuť.  Příjemně překvapil malinovo-jahodový čaj za studena od Jemči. 

Tyto čaje jsem si kupovala všechny sama - nejde o spolupráci

36 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    dneska mě zaujala většina čajů. Stejně jako tobě by mi nejvíce vadil ten zelený, který prostě nemám ráda. Nikdy jsem nezkoušela studený čaj zalitý studenou vodou. Když jsem si doma dělala ledový čaj, tak jsem udělala klasický černý a nechala ho vychladit.
    Díky za zajímavé tipy!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, výhoda toho čaje do studené vody je to, že se nemusí chladit :) a je tedy hned k pití. Jinak já mám za studena raději ovocné čaje nebo zelené, černé mi studené moc nejedou .
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo neznám žádný, děkuji za info. Ledové čaje jsem koupila od Ahmad už loni a letos jsem to zopakovala, chutnaly mi. A měla jsem i jeden z Rossmann drogerie, tu jejich značku a taky nebyl špatný.
    Když vidím to počasí, je jim pro letošek asi odzvoněno...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já jsem měla od Rossmanna ledový čaj máta+limetka a taky mi chutnal. A kupovala jsem si ledové čaje v Německu a od Milfordu byl moc dobrý melounový.
      Máš pravdu, že počasí teď vypadá spíš na ty horké čaje (a to jedeme v neděli na hory)
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáňo, já preferuji bylinkové čaje, takže tyto neznám. Ledové čaje jsem měla všechny od Sonnentoru a chutnaly nám moc.
    Pěkný víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já "lovím" čaje mezi těmi s přebaly a Sonnentor má ty ledové zrovna myslím bez přebalu. A bylinkové čaje naopak nepiju skoro vůbec.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, díky za procházku světem čajů. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám pocit, že sweet peach jsem měla, ale neoslovil mě. Nemám ráda nápoje s touto příchutí, ale vždy se jim snažím dát šanci :-D ostatní čaje neznám.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně brosková příchuť nevadí, ale zrovna tohohle čaje vypil většinu manžel, který preferuje ovocné (zatímco já černé a zelené)

      Vymazat
  6. Kromě toho zeleného bych určitě využila všechny.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Neznám žádný. Poslední dobou ujíždím na různých z DM, bylinky, květinky, ovoce ;)
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, DM mám čajů pod svou značkou hodně a vyhovují spíš tvým chutím, než těm mým (zelené a černé čaje)
      Hezký víkend

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Jen malá část toho, co mám doma :D (třeba čaje, které jsem nakoupila v Německu, sem ani nedávám - když se tu nedají koupit).

      Vymazat
  9. Žádný z těchto čajů jsem ještě nepila, ale ráda vyzkouším. 🙂
    Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus ten ledový - pokud máš ráda ovocné čaje. I když ono na něj už asi moc nebude počasí ;-)

      Vymazat
  10. Ahoj Stáno, zdravím z Vysočiny, klasické černé jsou fajn, zrovna jeden obyč piju, anýz nemusím, takže by mi asi ten zelený nechutnal. Ale moc se mi líbí to aranžmá. Krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, já ty bylinkové a kořeněné příchutě taky nemusím

      Vymazat
  11. Já se začínajícím podzimem začala opět víc čaj pít, ale přistihla jsem se, že jsem celkem konzerva, neustále piju do kola jen černý čaj :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, tak já sbírám čajové přebaly, takže si čaje kupuju podle nich :D. Jinak bych pila sypadý černý nebo zelený ;-)

      Vymazat
  12. Cotterley se moc nepředvedl, Greenfield celkem klasika, ale ta Jemča... tu jsem ještě nikde neviděl. Já teď v práci dopíjím konečně Battlery, naštěstí teď ty čaje mizí rychleji. Místo jednoho piju dva i tři (prokládám sifonem) a nebo nejsem v kanceláři. A finišuju se značkou Zamzam, myslím že tam mám poslední tři.
    Kdybych teď neměl zas hromadu čajů sypaných, po Greenfieldu se asi podíval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, Jemča je poměrně čerstvá novinka (uloveno náhodou ve vesnické sámošce, kam jsme skočili pro zapomenutý křen do nakládání červené řepy).
      Cotterley se fakt moc nepředvedl - přebaly nuda, na chuť taky nic moc (a to ještě některé jejich čaje mají jen průsvitné přebaly, takže nákup je trochu adrenalin). Od Greenfieldu mi černé čaje chutnaly všechny.

      Vymazat
  13. Marcela Nordic Passion16. září 2022 v 21:30

    Právě jsem četla, jak prospěšný je zelený, ale i černý, čaj, bylinkový samozřejmě také:-). Hezký víkend, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, tak to budu určitě zdravá - vypijů čajů mraky :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Já také vypiju čajů mraky a mám je moc ráda. Nicméně vždy volím spíše zelené nebo černé, ovocné čaje mi moc nechutnají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás pije ovocné čaje hlavně manžel, já spíš ochutnávám. Víc je piju jen v létě - na studeno

      Vymazat
  15. Já moc čajová nejsem, ale občas jsem měl období, kdy jsem nějaké čaje pila :). Měla jsem ráda od Teekanne a zmíněnou příchuť vůbec neznám, ale vypadá lákavě :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem čajová odjakživa hodně, naopak vůbec nepiju kafe. Ale čaje preferuji spíš černé a v poslední době hodně i zelené

      Vymazat
  16. Zaujal mě snídaňový čaj, jinak bych si žádný nedala. Já jsem na ty černé a kávy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky nejraději černé a zelené bez příchutí. Ale zas třeba vůbec nepiju kafe :)

      Vymazat
  17. Ahoj Stáno, to je čajů... Můžeš pořádat čajové dýchánky. Děkuju za ukázku, já piju hlavně ty svoje, co si nasbíram. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já zas piju hlavně to, co si koupím kvůli tomu, že to má zajímavý přebal :D
      Hezký den

      Vymazat
  18. Studený čaje mám taky moc ráda. Jeden jsme si dokonce koupili i v Paříži, když tam byly vedra :) Jinak z bylinkových mi chutnají nejvíce ty od babičky ze zahrádky.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak domácí zdroje, jsou domácí zdroje ;-). Já ale bylinky radši na maso než do čaje :D (akorát mátu do vody s citronem mám ráda).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)