čtvrtek 16. června 2022

Božídarské rašeliniště

 V minulém článku jsem slíbila, že fotky z naučné stezky přes Božídarské rašeliniště  dám do samostatného článku, abych vás nezahltila spoustou fotek najednou. A plnění slibů se nemá odkládat, takže pár fotek z Božídarského rašeliniště je tady. A když už jsou v samostatném článku přidám i o něm i pár slov.
 

 
Božídaské rašeliniště je vlastně celý komplex rašelinišť o rozloze asi 900 ha, která se nacházejí mezi Božím Darem a Ryžovnou a přecházejí jak do smrkových porostů, tak do horských luk.  Dominantou celého území je Božidarský Špičák s vrcholem v nadmořské výšce 1115 nm.n.m. Vzniklo v místech na na povrch vyvěraly prameny vody a kolem nich se tvořily močály, které postupně zarůstaly ostřicí, sítinami a rákosem, později rašeliníky. Ty dole odumíraly bez přístupu vzduchu a  nahoře stále přirůstaly. Pozdději rašeliníky střídají keříčky jako je vřes a borůvčí a nyní již některé partie zarůstají kosodřevinou. 
 
Mrtvý rybník



Božidarské rašeliniště je národní přírodní rezervací (takže je zde možné chodit jen po značených cestách) a jeho nejcennější část je zpřístupněna povalovým chodníkem, po kterém vede naučná stezka.  Ta začíná v Božím Daru, my jsme ji ale absolvovali v protisměru, protože jsme k ní přišli od Ryžovny. Všechny fotky nejsou jen z naučné stezky, Mrtvý rybník se nachází na druhém konci rozlehlého rašeliniště (můžete mrknout na mapku v předchozím článku zmiňovaném v úvodu).



Pohled přeš rašeliniště na Boží dar




Rašeliniště s Božidarským Špičákem v pozadí

A pár praktických postřehů na závěr... Parkování je možné jen v Božím Daru na placených parkovištích (jsou na konci městečka vedle benzínky). Naučná stezka je značená klasickou turistickou značkou pro naučné stezky (bílý čtverec s diagonálním zeleným pruhem), ale na většině cesty jsou jasným vodítkem povalové chodníky. Od posledního zastavení se ti, kteří nechtějí pokračovat nikam dál do Božího Daru dostanou nejrychleji po stezce pro cyklisty a pěší, která vede souběžně se silnicí.
A jako úplnou tečku přidávám pár fotek přímo z Božího Daru.

Boží Dar - kostel sv. Anny


Boží Dar - Zelený dům






28 komentářů:

  1. Místa neznámá a neprozkoumaná, moc ráda jsem se podívala a pročetla tvé info.
    Stáňo, užívej! Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jsem ráda, , že se ti článek líbil. A přeji hezý víkend.

      Vymazat
  2. Moc krásná místa a nádherné fotografie. Tam by se mi určitě moc líbilo. Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Líbilo by se mi tam. V přírodě je prostě krásně.
    Měj se!
    Hanka


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Krušné hory pro nás byly příjemným překvapením - moc se nám tam líbilo. Letos jsme tam byli poprvé v létě a jsou zas jiné než na podzim...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Stáňo krásné fotky. Líbilo by se mi projít se tam. Jen škoda, že je to tak daleko od nás. Ale nad jednou.... Děkuji za procházku s tebou. Naučné stezky mám ráda, dovím se hodně zajímavostí a navíc je to bezpečné. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, já jsem jen chodila a "áchala" na výhledy, loukami... Bylo tam fakt moc pěkně
      Hezký den

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    hned jsem si zlepšila odpoledne, fotky jsou krásné. Jak je dlouhá ta stezka po chodníčku? Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, cesta po povalovém chodníčku je dlouhá cca 2 km . Do Božího daru se pak dá vrátt buď po stezce pro pěší a cyklisty (což je něco málo přes 1 km) a nebo stejnou cestou - přes rašeliniště.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Z tých fotiek ide taký pokoj a pohoda. Mám rada takéto miesta, príjemne na prechádzky, aj oddych.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky máme rádi místa, kde je cítit pohoda a klid (a nejsou tam pokud možno davy turistů)

      Vymazat
  7. Stáni, díky za přiblížení místa, které moc neznám. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  8. Člověk by ani neřekl, kolik zajímavých míst se u nás najde :).

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkný výlet. Příroda je úžasná.
    Přeju prima neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, nám se v Krušných horách moc líbilo. A ty vrcholové louky jsou teď v začínajícím létě moc hezké, včetně rašeliniště.
      Pěknou neděli i tobě

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni, opět příjemná podívaná. My jsme vloni hodně chodili po Šumavě, ale v druhé polovině týdne už nám všechna ta příroda dost splývala se musím přiznat. Já potřebuju přírodu proložit nějakým zámkem či jinou památkou případně i nějakou atrakcí nebo aktivitou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, tak my si s přrodou vystačíme :), i když taky rádi plánujeme výlety " někam" - k rozhledně, zřícenině (komerčním atrakcím se naopak spíš vyhýbáme).

      Vymazat
  11. Boží Dar a okolí bych také konečně ráda navštívila. Kamarádi sem jezdí co chvíli, já jsem tam ještě nebyla. Rašeliniště mám ráda, líbí se mi, jak je kolem nich všechno svěží a zelené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda takové ty náhorní planiny s horskými loukami a právě těmi rašeliništi. Vypadají hrozně malebně v každém ročním období (my je viděli na podzim a teď v časném létě a v obou případech se mi moc líbily). A okolí Abertam a Božího Daru určitě stojí za návštěvu.

      Vymazat
  12. Nádherné fotky, já jsem nikdy v rašeliništi nebyla, tak snad se mi to někdy poštěstí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme v Krušných horách byli ještě na jednom - u Perninku (to už loni, mám tu o něm taky článek) a to je taky moc pěkné

      Vymazat
  13. Já si myslím, že o něčem takovém jsem se učili ve škole..

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)