neděle 26. června 2022

Angela Marsons - Otevřený hrob

 Řada s Kim Stoneovou, jejíž autorkou je Angela Marsons, mne zaujala natolík, že nerespektuji radu Hanky z blogu Čičulka,  že je lepší číst řadu s Kim Stoneovou v tom pořadí, jak knížky vycházely, a beru to tak, jak jsou jednotlivé tituly k dispozici v knihovně. Naposledy jsemsi odtud přinesla dvě knížky této autorky. A toto je první z nich...

 
 
Tentokrát Kim a její tým pátrání zavede na výzkumné pracoviště, které se zabývá působením nejrůznějších přírodních faktorů na mrtvá lidská těla. A při návštěvě tohoto pracoviště, která vlastně měla být jen exkurzí, Kim na hranici jeho pozemku nalezne tělo mrtvé mladé ženy. Má k nepoznání rozbitý obličej, ústa plná hlíny a rozhodně nepatří k tělům, na kterých ono pracoviště provádí své výzkumy. Zanedlouho se nedaleko od místa prvního nálezu najde další tělo - opět jde o mladou ženu, které někdo rozbil obličej a do úst jí nacpal hlínu. Jenže vraha vyrušila ostraha pozemku a tak nestačil své dílo dokončit a jeho obět přežila. Jenže to vyšetřovatelům v pátrání nepomůže - vlivem úderů do hlavy i prožitého šoku si žena nepamatuje nic, co by pro kriminalisty bylo vodítkem.  A navíc ještě zmizí reportérka místních novin Tracy Frostová. Kim ji sice nemá v lásce, protože Tracy se vždy snaží zveřejňovat o kriminálních případech i fakta, která by v zájmu vyšetřování neměla být známa veřejnosti, ale i přes tuto antipatii se také do vyšetřování jejího zmizení pouští se stejnou vervou jako do pátrání po vrahovi mladých žen.


 
O této knížce můžu napsat v podstatě to, co o těch dvou předchozích - je psaná v krátkých kapitolách, dobře se čte a je zatraceně napínavá. Jen nerada jsem ji odkládala, nejraději bych ji přečetla na jeden zátah (naštěstí jsem ji četla o dovolené, takže jsem ji mohla přelouskat v poměrně krátkém čase). Autorka volila neotřelé prostředí a zajímavý byl i motiv vražd vracejíci se do minulosti. I tentokrát jsou mezi kapitoly vracející se do minulosti - do vzpomínek (jak asi všichni tuší, do vzpomínek vraha).
A  co jsem myslím ještě nezmiňovala - myslím, že celá řada má docela vydařený styl obálek.
✦✦✦✦✦
 
 
 
Anotance
Zavražděná žena s obličejem rozbitým k nepoznání, prázdný pohled směřující k nebi, z úst se jí sype hlína. A stovky much se slétají ke krvavé hostině.
Výzkumné zařízení ve Westerley studuje rozklad lidských těl, jejími rezidenty jsou ti, co i po smrti chtějí posloužit vědě. A právě tady nalezne Kim Stoneová se svým týmem mrtvolu – ale čerstvou, o níž místní badatelé nemají tušení, kde se tam vzala. Po objevení druhé dívky, ponechané napospas smrti, s ústy naplněnými hlínou, je jasné, že Kim a její tým mají co do činění se sériovým vrahem. Ale kolik těl ještě leží někde pohozeno? A kdo bude další?
Pak zmizí místní reportérka Tracy Frostová a věci naberou rychlý spád. Kim ale bude muset být rychlejší… než si vrahova pokroucená mysl vyžádá další život.
Vydalo nakl. Knižní klub v r. 2017, překlad  T. Jandourková, 368 str.
 


24 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi na zajímavou knihu. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, píšu si, i když teď budu číst úplně jiné věci :o)
    Měj pohodové pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tahle série mi zatím přijde hodně dobrá.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Otevřený hrob jsem před nějakou dobou četla, knížka se mi líbila moc, a ten závěr byl opravdu napínavý :) Někde v archivu mám napsanou dokonce i recenzi na blogu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, myslím, že je to povedená série - i na Databázi knih mají knížky A. Marsons hodně dobré hodnocení

      Vymazat
  4. Já takové žánry moc nevyhledávám, ale obálka je fakt pěkná :D. Hlavně, že tě bavila a mohla si ji i rychle zhltnout :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já zas čtu thillery a detektivky hodně... A tuhle jsem na dovolené zhltla fakt rychle

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    já jsem z této série nadšená, líbily se mi všechny díly:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně se zatím taky líbilo všechno, co jsem přečetla (už mám dočtené i Skryté karty). Jsem ráda, že jsem u tebe tyhle knížky objevila.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Tak toto jsem četla. Včera jsem dočetla Skryté karty, a předtím Tichá modlitba. Asi by bylo lepší číst knížky v pořadí jak vycházely, ale já je čtu tak, jak se mi do ruky dostanou. Knížky se mi líbí a to je hlavní.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Skryté karty už mám taky přečtené, Tichou modlitbu ještě ne. Taky je čtu podle toho, jak je mají u nás v knihovně k dispozici.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Marcela Nordic Passion29. června 2022 v 9:16

    Tak toto hodnocení zní skvěle, třeba se k této knížce někdy dostanu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky od A, Marsons zatím můžu jen doporučit.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, no vidíš to a zrovna nedávno se na jedné čtenářské skupině řešilo, jak obálky vůbec nejsou podobné originálu a že jsou naprosto otřesné. Tak je vidět, že opravdu 100 lidí 100 chutí :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak - ostatně podobně to bývá někdy i s hodnocením knížek na Databázi knih. Někdo je nadšený, někdo to strhá jako blbost...

      Vymazat
  9. Tenhle díl se mi hodně líbil, celkově mám Angelu Marsons moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  10. moje maminka to také nečetla popořadě :D není třeba kromě dvou dílů, které na sebe navazují :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to beru, jak je mají v knihovně k dispozici. Zatím jsem si asi jen v jednom případě odhalila vraha v jedné z předchozích knih...

      Vymazat
  11. Otevřený hrob je za mě jedna z nejlepších knih téhle série. 🙂
    Já knihy čtu tak, jak postupně vycházejí, ale je to jen tím, že sérii čtu od vydání první knihy. Ale myslím si, že když s ní někdo teprve začíná, není nutné s ní začínat od začátku - ano, je to lepší, ale není to nutné, protože autorka některé případy v knihách připomíná. Zatím mi jen u desáté knihy připadalo, že je dobré znát ty předchozí, jinak jsem problém s orientací v ději neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem měla pocit, že jsem si přečtením knížky Pokrevní pouta odhalila pachatele jedné z předchozích knih. Uvidíme, až se k ní dostanu. Zatím už mám přečtené Skryté karty a ty se mi líbily moc (až na ten konec).

      Vymazat
  12. Příběh vypadá zajímavě a rozhodně i napínavě, bohužel na mě až moc vražedný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím - detektivky nejsou tvůj šálek kávy... :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)