pátek 1. dubna 2022

Březen v kostce

 Březen  je  měsíc, kdy přichází první jarní den a zima by se měla lámat do jara. A letos po  chladnějším začátku skutečně ke konci přinesl řadu krásných slunečných a teplých dnů, které jsme si po zimě myslím všichni nadšeně užívali, i když jsme asi trochu tušili, že zima o sobě dá vědět (a taky se to naplnilo).
I tento měsíc  byl poznamenaný pokračující invazí Ruska na Ukrajinu, ze které pořád ještě nepřestávám být zaskočená, zvlášť když ve zpravodajství sledují devastaci ukrajinských měst i vlnu uprchlíků mířících do bezpečí často jen s pár věcmi v tašce.
Pojďme se podívat, co přinesl březen mně...
 

 
 
Já jsem se začátkem března ještě vyhrabávala z covidu, který jsem chytla na konci února. Sice už jsem pracovala, ale první březnový týden ještěz domova, abych ten rozjezd měla pozvolnější. Jinak jsem ale  celý březen jsem měla v práci pěkný "fičák" a chodila jsem domů utahaná jako kotě. 
 
U Valdštejnské jízdárny - Karlův most - Rudolfinum
 
Nicméně jsem mi konečně povedlo vytřídit část skříně - část věcí (hlavně povlečení a ručníky, doplněné nějakou kosmetikou) putovala k organizátorům ubytování pro ukrajinské uprchlíky, ostatní oblečení do charitativního kontejneru (usoudila jsem, že nemám čas zkoušet něco z toho prodat třeba přes FB nebo Vintage). A taky jsem v březnu měla dvě moc pěkné blogové spolupráce (jednu s firmou Denis Henry a druhou s čajovým e-shopem CG Foods).
 
Vytříděno - mísa Mason cash - čajové nadělení
Hyacint doma - krokusy na sídlišti - petrklíč doma
 
Co v přehledu měsíce u mne nechybí nikdy, je jídlo... 

Candát na másle - tuňák v sezamovém kabátku - zdravá sváča v práci
Banánový chlebíček - koláčky od mámy - dortík v cukrárně v Mariánkách

V druhé půlce března se nám ale také povedlo zrealizovat dvě akce, které jsme odložili z ledna kvůli manželovým naraženým zádům  na únor a posléze pak díky mému covidu až na březen, kdy to konečně klaplo. První z nich byl víkendový pobyt v Mariánkách, o kterém už jsem psala a který jsme si krásně užili, byť nás malinko vypeklo počasí a nadělilo nám na výletě docela vydatnou sněhovou přeháňku. A cestou domů jsme se ještě stihli zkontrolovat chatu (stojí :)) a stavit se v Plzni na hřbitově.

Mariánky
Mariánky i s nezbytnou oplatkou
Na Kynžvartu sněží - zřícenina - zámek
Chata - hřbitov v Doubravce - kytička na hrob

 Druhou akcí byla realizace manželova vánočního dárku - nadělila jsem mu prohlídku podzemních prostor lomu Amerika, kam jsme se vypravili poslední  březnovou neděli. Na nějaký článek a fotky z této prohlídky určitě ještě dojde, ale tady je alespoň malá ochutnávka.
 
Z lomu Amerika

Duben nám začíná opravdu aprílově, před chvílí jsem koukala z okna, že poletuje už i pár vloček a má se ještě ochladit. Uvidíme, co nám přinese dál - asi bycho všichni uvítali  ukončení ruské agrese vůči Ukrajině (ale bojím se, že k tomu nedojde - Putin hraje o svou prestiž a je mu myslím jedno, kdo a čím zaplatí). Spíš se trochu obávám, že nás čekají další dopady války - třeba o oblasti energií...













36 komentářů:

  1. Měla jsi rozmanitý měsíc březen a naštěstí se tam vešly i výlety a to je fajn. Hlavně, že ses z covidu uzdravila a manželova záda jsou také v pořádku. Mariánské Lázně se mi moc líbí, máte hezkou chatku, kde by se mi také líbilo. Přeji Tobě i Tvé rodině krásný nový měsíc duben a doufám, že nebude jen aprílové počasí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, chata je dědictví po manželových rodičích, stojí už víc než 50 let. Je to tam poměrně spartánské, ale jezdíme tam rádi, ale bohužel málo (máme ještě chalupu, kterou si kdysi koupili moji rodiče a která vyžaduje mnohem víc práce, ale můžeme tam jezdit i s mojí mámou, pro kterou už by chata nebyla).
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, nám taky do rána lehce nasněžilo a sem tam něco proletí.
    Snad už bude duben optimičtější, co se týká politické situace. Pořád nemůžu uvěřit, že toto se děje ve 21. století....
    Přeju poklidný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já doufám, že se to snad vylepší aspoň na Velikonoce - chceme jet s mámou na chalupu...
      Hezký týden

      Vymazat
  3. Únor byl v rámci Covidu divný. Také jsem ho měla a téměř každý v okolí. Akorát jsem dostala tu horší variantu. Zní to divně, ale trochu jsem si užívala necítít a nic nechutnat. Bylo to zvláštní a zajímavé zkoušet kdy to konečně přestane. Ale už to nechci. Nebylo mi hej a nemoci jsou s prominutím svinstvo.

    Ukrajina a Rusko. Tato situace není příjemná pro nikoho. Snad to brzy skončí a určitě je moc fajn, že jsi přispěla. Také jsme se s přítelem zapojili. Jen oblečení už nikdo nechce.


    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla covid celkem bez problémový, za týden jsem se z něj vyhrabala, zůstala jen větší únava...

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni, měla jsi moc pěkný měsíc. Mariánky jsou nádherné a na fotky a článek z lomu Amerika se moc těším. To bude hodně zajímavé. :)
    Měj pěkný víkend, Sabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, článek z lomu bude až časem, musím protřídit fotky (na mém foťáku zlobil blesk, tak jsme fotili ještě na mobil a manželův starý foťák) a nějak to nestíhám.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. hezké březnové dny jsi měla..Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Ta mísa je nádherná....Celkově jsi měla hezký březen. Tak ať je duben ještě lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty sluníčkové dny byly super, že? Pěkně dobily energii, ovšem to co je venku teď... katastrofa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, takové dny, jako byly minulý víkend bych brala pořád :). I když ono je třeba, aby zapršelo - letošní jaro je hrozně suché :(. Doufám, ale že se vyprší před Velikonocemi a pak si užijeme i trochu sluníčka.

      Vymazat
  8. Akční měsíc jsi měla. Tak přeji poklidné dubnové dny a hodně sluníčka. Všeho je třeba)))

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné shrnutí, Stáňo :) Já půjdu ve středu do práce po třech měsících od Covidu konečně. Sice plíce pořád nejsou ok, ale možná už ani nikdy úplně nebudou a být doma stejně ničemu nepomáhá. Už potřebuju mezi lidi. Přeji krásné jarní dny, i když to vypadá spíš na návrat paní zimy.

    Můj život ve slovech

    Můj knižní ráj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tak tebe ten covid sebral hodně. Já měla průběh celkem mírný. Věřím, že i díky očkování.
      Pěkný nastávající týden

      Vymazat
  10. Stáni, pěkně jsi shrnula svůj březen. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  11. Stáňo, děkuji za zajímavé shrnutí. Krom ošklivých zpráv ti přinesl i příjemné chvíle. To je taky potřeba. Těším se na reportáž z Ameriky.
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, na článek z Ameriky musím setřídit fotky (mám spoustu nepoužitelných - zlobil mne blesk, tak jsem něco fotila na mobil, něco manžel), ale časem na něj určitě dojde.
      Přeju hezký duben

      Vymazat
  12. Měla jsi dá se říci měsíc, který Ti přinesl docela dost pěkného.
    Takže shrnutí OK.
    Měj pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, určitě to nebyl špatný měsíc...
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, taky jsem měla březnový pocovidový rozjezd, ale jak jsem se rozjela, tak jsem se v březnu prakticky nezastavila, vlastně to si můžeš přečíst u mě na blogu ve shrnutí. V dubnu mě čekají ještě nějaký doktoři nejen přes problémy, co mi rozjel covid a možná moje první problémy se zuby, tak jsem z toho trošku vyděšená :-D Nádherná květinová zátišíčka, mě už petrklíč chcípnul bohužel. Krásná chatička a tiše závidím i výlet v Mariánkách. Snad bude duben o něco slunečnější a mírový. Já se bojím hlavně celkové ekonomické situace, aby nedošlo na stagflaci.

    Měj se hezky,
    Sabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, na dočítání blogů se chystám - byla jsem o víkendu bez PC a ani jsem nečetla moc na mobilu. Ale určitě k tobě kouknu.
      Petrklíč už mi taky odešel, stejně jako hyacint (u obojího doufám, že se chytnou na chalupě na zahradě). Teď tu mám zlatý déšť (teda přesně řečeno zlatici)
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Tak na virtuální prohlídku podzemních prostor lomu Amerika se moc těším! To muselo být určitě zajímavé :) Dostala jsi nabídku na super spolupráce, tohle se u člověka nikdy neztratí. U nás včera sněžilo skoro celý den... Snad to jaro brzy přijde :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek o lomech se budu snažit přidat brzo, ale nějak v posledních dnech nestíhám... Teď jsem aktuálně přidala článek o víkendovém výletu, dokud byl v čerstvé paměti.
      Měj se fajn

      Vymazat
  15. Ahoj Stáňo, že je možné si prohlédnout podzemní prostory lomu Amerika jsem nevěděla. Nebýt války a covidu, tak super měsíc. Hodně zdraví přeju. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, válka nás bude ovlivňovat ještě dlouho :(.
      O možnosti prohlédnout si podzemní prostory lomu mi řekla kolegyně mojí kadeřnice (klasika - v kadeřnictví se semele všechno možné) - pořádá to taková malá cestovka, tak jsem prohlídku dala manželovi k Vánocům.
      Hezký duben

      Vymazat
  16. Ahoj Stáni,
    myslím, že jsi toho stihla požehnaně. Líbí se mi váš výlet do Mariánek, ráda bych tam poslala rodiče, tak si tady u tebe dělám poznámky na ubytování, gastronomii a výlety:-) Na Americe jsem kdysi byla, myslím, že to byla dokonce moje první skautská výprava, ale v těch podzemních částech jsem nikdy nebyla.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ty podzemní části už dneska nejsou přístupné (kdysi se dalo - chodívali tam trampové). Byl to výlet od jedné malé cestovky - manžel to ode mne dostal k Vánocům. Dvakrát jsem to odkládala... (jednou jeho záda, podruhé můj covid...)
      Měj se fajn

      Vymazat
  17. Moc se těším na článek z lomu Amerika. Také jsem jej navštívila, ale pouze zvenčí, a už tehdy jsem si říkala, že dostat se do útrob musí být podstatně zajímavější. Škoda, že je výprav tak málo.

    Snad už budete doma zdraví a i ta válka se už uklidní. Včera jsem viděla pár záběrů z Buče a až jsem z toho večer nemohla usnout, jak to hrozné, jaké příšerné násilí se odehrává jen takový kousek od nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že už jsme si nemoci na nějakou dobu vybrali :).
      S válkou to nevidím moc optimisticky, no a pokud jde o Buču - taky nechápu, že se něco takového děje v 21. století vlastně kousek od nás...

      Vymazat
  18. 🤗👍👌
    Tyto články mám moc ráda!!! Lom Amerika je mnou známá lokalita, jezdívávali jsme jsme tam celkem často. Krásný víkend přeji. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se líbí. Je to motivace je psát dál.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)