pondělí 17. ledna 2022

Robert Bryndza - Propast smrti

 Stejně jako předchozí knihu Roberta Bryndzy Mlha nad Shadow Sands jsem i tuto dostala k Vánocům. A protože se Robert Bryndza stal v loňském roce docela mým oblíbencem, tak jsem se po přečtení Mlhy nad Shadow Sands pustila téměr v zápětí i do této  jeho knihy ze série s Kate Marshallovou.


 
 
Kate Marschallová opustila universitu  a založila si vlastní detektivní kancelář, ve které jí pomáhá její bývalý kolega Tristan Harper. Činnost kanceláře se rozjíždí pomalu, zatím měla jen pár nezajímavých případů točících se kolem manželských nevěr, takže Kate se zároveň stará o malý kemp, který ji odkázala její přítelkyně Myra, a Tristan stále pracuje na částečný úvazek na univerzitě.  
Teď to ale vypadá, že je čeká skutečné pátrání - obrátila se na ně matka Joany Duncanové, novinářky, která zmizela před dvanácti lety nedlouho poté, co odhalila korupční skandál, který stál kariéru jednoho poslance. V případu jejího zmizení se nenašly žádné stopy, a tak policie případ odložila. Joanina matka se se dceřiným zmizením odmítá smířit, a tak požádá Kate a Tristana, aby se znovu pustili do pátrání a pokusili se dokázat to, co se policii nepodařilo - zjistit, co se s Joanou vlastně stalo.  Pátrání po tolika letech není jednoduché, protok Kate a Tristanovi nezbývá, než se znovu ponořit do starých policejních spisů i Joaniných poznámek. A právě v nich objeví kontakty na dva muže, kteří kdysi v podstatě beze stopy zmizeli. Začíná to vypadat, že Joana kromě odhalení korupčního skandálu, byla na stopě ještě něcoho jiného. Mohlo to souviset s jejím zmizením?  A pak se najde tělo zavražděného mladého muže a ze starého odloženého případu se náhle stává případ aktuální...


 
I tentokrát  je příběh psaný v er-formě a věnuje se zejména popisu pátrání Kate a Tristana. I tady jsou ale také kapitoly psané z pozice vraha, které popisují jeho jednání i myšlenky - aniž by ovšem odhalily vrahovu identitu a připravili tak čtenáře o překvapení. Příběh se tentokrát částečně souvisí s gay komunitou, což je oblast autorovi, který je sám gay, blízká. V této knize už nehraje takovou roli minulost Kate (byť i zde se jí autor dotkne), spíše se posunuje k lepšímu její vztah se synem Jakem.  
Mně se kniha četla velmi dobře. Je poměrně dost založená na klasickém pátrání, kdy se Kate s Tristanem snaží v minulosti najít nová vodítka k případu, snaží se prověřit výpovědi, najít odpovědi na nově objevené otázky... Zápletka je docela dobře vystavěná a mne udržela v napětí, kdo je pachatel, až téměř do konce. Jen mi nakonec v jednom ohledu přišlo jeho jednání extrémně nelogické (ale v čem, to prozrazovat nebudu). Knuhu lze číst i bez znalosti předchozích dvou případu Kate a Tristana, ale asi je lepší začít od první knihy série - lépe se pak chápou souvislosti i vývoj postav.
A musím kosntatovat, že se mi líbí obálky knih této série - bílý podklad s ilustrací vypadá velmi pěkně. 
✦✦✦✦✦
 



 
Anotace
Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety odhalila novinářka Joanna Duncanová politický skandál a poté záhadně zmizela. Většina lidí už zapomněla, jen Joannina matka stále po své dceři pátrá. Kate a Tristan vycházejí při svém vyšetřování z Joanniných složek a poznámek a jdou krok za krokem po jejích stopách. Mezi jejími osobními věcmi odhalí Kate jména dvou mladých mužů, kteří také zmizeli. Když pospojuje poslední dny těchto tří pohřešovaných lidí, Kate si uvědomí, že Joanna pravděpodobně narazila na něco mnohem zlověstnějšího, než by kohokoliv napadlo: sériového vraha...
Nový thriller Roberta Bryndzy vám ukáže, jak hluboká může být PROPAST SMRTI.
Vydalo nakl.  Cosmopolis v r. 2021, překlad  k. Ellisová, 368 stran
 


22 komentářů:

  1. Děkuji za další recenzi! Teď jsem někde četla, že jsi v karanténě a máte plánovanou dovolenou - tak doufám a moc ti přeji, ať to všechno klapne!
    Stáňo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji. Dneska odpoledne mi přišel výsledek PCR testu - negativní. Takže v pátek snad do těch Mariánek odjedeme :).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, i já děkuji za další tvoji recenzi. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak zase píšu na seznam do knihovny. Bryndzu čtu ráda, takže díky za tip.
    Měj hezký den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tohle je docela čerstvá novinka - knižka vyšla nějak na podzim. Tak ať se líbí, až jí seženešš.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Děkuji za recenzi. Těším se, až si knihu taky přečtu.
    Hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to byl bohatý Ježíšek.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, jeden Bryndza byl od syna, druhý od manžela - hezky se kluci domluvili :)

      Vymazat
  6. Stáni i já moc děkuji za typ a recenzi. Krásné dny ti přeji. Z💙

    OdpovědětVymazat
  7. Obálky této série se mi taky moc líbí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď - zaujaly mne víc, než ty ze série s Erikou.

      Vymazat
  8. Tohle tedy musí být napínavá kniha. Sice nejsem fanda detektivek, ale popis knihy mě zaujal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mne jsou azs detektivky nejoblíbenější žánr. Ale čtu sem tam i něco jiného ;-)

      Vymazat
  9. Bryndzu právě čtu, teď jsem měla docela velkou pauzu ve čtení, tak doufám, že mě Robert Bryndza zase nastartuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Bryndzu "objevila" teprve loni, kdy jsem od něj přečetla celou řadu s Erikou Foesterovou. Jeho knížky se mi dobře čtou.

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    mně se tento díl líbil asi nejvíce, protože to byla taková ta klasická detektivka s osvědčenými vyšetřovacími postupy. To mi vždy sedí nejvíce.:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, řekla bych, že se série postupně zlepšuje, uvidíme, jestli a jak bude pokračovat.
      Hezký večer

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)