pondělí 3. ledna 2022

Robert Bryndza - Mlha nad Shadow Sands

Další příběh s Kate Marshallovou byla první knížka z vánoční nadílky, do které jsem se pustila. Robert Bryndza se totiž v r. 2021 stal jedním z mých oblibených autorů.  Tato kniha není tedy horkou novinkou - vyšla už loni, ale to já jsem pod stromečkem našla titul Kanibal z Nine Elms (protože tím série s Kate začínala). A protože se mi první příběh ze série líbil, tak jsem letos dostala další.


Při potápění se synem objeví Kate ve vodní nádrži patřící k místní elektrárně tělo mrtvého mladíka. Policie vyhodnotí jeho smrt jako utonutí způsobené nešťastnou náhodou, ale Kate, která je bývalá policistka,  se to s ohledem na okolnosti nálezu nezdá. Jenže policejní kariéru už před lety za dosti tragických okolností ukončila, a teď přednáší kriminologii na univerzitě, takže má minimální možnosti do případu nějak zasáhnout. Nicméně využije svých kontaktů s místním patologem, aby se o příčině smrti dozvěděla víc. Když zjistí, že případ byl předán jinému patologovi, její podezření to ještě posílí. Navíc ji o pomoc při pátrání po příčině smrti požádá i matka mrtvého mladíka, která rozhodně popírá možnost, že by mohl nešťastnou náhodou utonout – byl totiž vrcholový závodní plavec. Kate spolu se svým universitním asistentem Tristanem se tedy začnou víc zajímat o okolnosti jeho smrti. Při tom zjistí, že v okolí nádrže už zmizelo více lidí, jejichž těla se nikdy nenašla. Ale protože to byly osoby osamělé, bez nějakého zázemí, nikdo po nich nějak víc nepátral  a pokud se po čase našla jejich těla, aby jejich smrt prohlášena za nešťastnou náhodu. V Kate a Tristanovi sílí podezření, že za tím, že se tu v mlze ztrácejí lidé, může mít někdo prsty.  Pak zmizí i  jedna z jejich kolegyň z university a Kate s Tristanem začnou tušit, že se začíná hrát o její život. Podaří  jim vypátrat, kam Magdaléna zmizela, a zachránit ji? Situaci jim neulehčuje fakt, že pozemky v okolí nádrže, kde ke zmizení dochází, patří vlivné místní rodině, která je na informace opravdu skoupá.

 

Příběh se psaný v er-formě a dějová linka sleduje především pátrání Kate a Tristana. Ale některé kapitoly popisují i jednání pachatele, to jak si pohrává se svou poslední obětí - s unesenou Magdalénou. Autor se částečně opět věnuje i osobnímu životu obou hlavních protagonistů – Kate a Tristana, kteří oba musí učinit nelehké rozhodnutí, Kate navíc ještě pořád trochu bojuje se svým alkoholovým démonem.  Myslím, že i tento druhý příběh s Kate Marshallovou si udržuje úroveň, kterou mají ostatní autorovy knihy – ať již předchozí řada s Erikou Foesterovou, nebo první příběh Kate. Kniha je rozdělená do poměrně krátkých kapitol a čte se velmi dobře – má spád a dokáže čtenáře udržet v napětí. Při popisu jednání vraha se autor nesoustřeďuje na brutální detaily, ale dokáže přiblížit pocit bezmoci a zoufalství, které jeho oběť cítí. Možná mi chyběl bližší popis motivace pachatele a trochu neorganicky na mne působil popis návštěvy Kate v psychiatrické lečebně u jejího bývalého manžela Petera – Kanibala z Nine Elms. Ale celkově se mi kniha líbila a protože jsem pod vánočním stromkem našla i letošní novinku od Roberta Bryndzy, tak se s Kate a Tristanem brzo potkám u dalšího případu…
✦✦✦✦✦

 
 
Anotace 
Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha? Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti.
Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí? Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2020, překlad k. Elisová, 384 stran 
 

 
 





28 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo. o téhle knížce se mi psalo dobře.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. I já děkuji za seznámení s další knihou a přejo pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Krátké kapitoly mám ráda))) díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  4. Připisuji na seznam do knihovny.
    Díky za tip.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se Bryndza zalíbil - už jsem přelouskala celou sérii s Erikou Foesterovou, a dva příběhy s Kate, čeká mne třetí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Jsem moc ráda, že se vám kniha líbila - i mně. Propast smrti čeká v knihovně, ale chystám se na ni až přečtu vánoční knížky.
    Hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já se na Propast chystám taky - dostala jsem ji k Vánocům.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Před Vánocema jsem viděla nového Bryndzu v knihkupectví, snad bude brzo i v knihovně. Už se těším. Jinak jsem už asi četla všechny díly.
    Krásný nový rok 🍀✨

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, mně ještě zbývá ten nejnovější příběh s Kate (Propast) a budu mít Bryndzu taky vlastně přečteného...
      Hezký nový rok i tobě

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    mně se tento díl líbil, ale přišel mi takový trochu jiný. Ten třetí díl mě bavil asi zatím nejvíce z celé této série. V tomto díle jsem byla docela nervózní z té vodní nádrže, nemám je celkově moc ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak mně vodní nádrž nevadila a příběh se mi líbil. Na Propast se chystá brzo (teď čtu nového Deavera,a bych měla změnu ;-)).
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Já toh Brandzu snad vezmu na milost :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Od autora mám nějaké knihy ve čtečce, ale ještě jsem se k nim nedostala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pořád ještě čtečce nepropadla - mám raději knihu. I když uznávám, že do metra a na dovolenou je čtečka výrazně praktičtější.

      Vymazat
  10. Ahoj, od Bryndzy jsem zatím stále četla jenom Dívku v ledu, no od včerejška s přítelem koukáme na Netflixu na minisérii na motivy knihy Harlana Cobena - Drž se blízko a je to dost dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Cobena jsem nic nečetla, mrknu, co vlastně napsal.

      Vymazat
  11. Zrovna píšu recenzi na třetí díl. Série se mi líbí, ale asi se mi líbila více ta předchozí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dostala třetí pokračování s Kate taky pod stromeček, takže se na něj za chvíli chystám. Tvou recenzi si ráda přečtu.

      Vymazat
  12. Zatím mám dvě první. Přeji hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já i tu třetí (Ježíšek), ale teprve se do ní pustím, chtěla jsem to číst popořadě.

      Vymazat
  13. Bryndzu mám jako autora detektivek také moc ráda. Díky za tip, určitě se v knihovně podívám nebo si dám záznam. A krátké kapitoly mám také raději než ty moc dlouhé, nějak se mi to líp čte. Zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Bryndzovi dlouho odolávala, ale pak jsem si ho oblíbila. Už jsem v mezidobí přečetla i Propast smrti, kterou jsem taky dostala k Vánocům.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)