pátek 21. ledna 2022

Čajové okénko 21

 Tentokrát bude čajové okénko věnované pouze jedné značce, a to značce Basilur,  ale na druhou stranu tu najdete jak čaje černé, tak čaj ovocný a zelený. Jen bylinký jako obvykle chybí. Ty já kupuji fakt málokdy.
 

 
 
Basilur je  jednou z nemladších a zároveň nejrychleji rostoucích firem zpracovávajících čaj na území Srí Lanky. Ve svém sortimentu má  jak čisté černé a zelené čaje, tak  čaje s příchutí, ovocné čaje a bylinné čaje. Já je obvykle kupuju na e-shopu Mix-Tee, ale koupit se dají i v různých  v čajových obchůdcích nebo v ochůdcích s dárky nebo na jiných e-shopech.  Čaje od této firmy si  můžete koupit  jak v podobě sypané, tak i porcované, a to buď v klasických papírových krabičkách, tak i v plechovkách a různých dárkových kazetách (papírových i plechových), které mívají většinou velmi vydařený design. Cena čajů v krabičkách po 20 nebo 25 ks se pohybuje kolem 85 - 100 Kč za krabičku, ceny čajů v plechovkách jsou samozřejmě vyšší.
Já jsem  kolegyň k Vánocům  dostala  dárkovou kazetu  Oriental v podobě plechové knihy, takže vám představím čaje v ní obsažené. A k nim jsem přidala jeden ovocný čaj, který jsem koupila pro manžela.
 
Golden Crescent 
 
Složení: černý čaj 
Voda - 100°. Louhování - 3 - 5 min. 1 sáček - 300 - 500 ml čaje
 Čaj má zlatohnědý nálev a příjemnou plnou čajovou chuť bez trpkosti taninu (pokud to tedy nepřestřelíte s dobou louhování). Podle mého názoru je to fajn čaj na běžné pití.


Magic Nights 

Složení: černý čaj, jahodové, meruňkové, ananasové a papájové aroma 
Voda - 100°. Louhování - 3 - 5 min. 1 sáček - 300 - 500 ml čaje.
I tento čaj má nazlátlý hnědý nálev.  Nedá se říci, že by čaj byl aromatizovaný moc, ale na můj vkus je to už takové trochu překombinované. Chutě se trochu se tlučou a pořádně nevynikne žádná. Já jsem tam asi nejvíc cítila jahodu, ale spíš to bylo takové obecně navoněné.

 
Moroccan Mint 

Složení: zelený čaj, máta (do 2%), aroma (marocká máta) 
 Voda - 80°. Louhování - 3 - 4 min. 1 sáček - 300 - 400 ml čaje 
Čaj má světlý žlutozelený nálev. Chuť máty je v něm citit jen velmi jemně, ani mátová vůně není nijak výrazná. Mně chutnal skoro víc studený.

 
Masala Chai

Složení: černý čaj, kardamom (do 2%), hřebíček (do 2%), skořice (do 2%), zázvor (do 2%), muškátový oříšek (do 2%), pepř (do 2%) 
 Voda - 100°. Louhování - 3 - 4 min. 1 sáček - 300 - 500 ml čaje 
Čaj má tmavěhnědý nálev a lehce kořeněnou vůni. V chuti jsem cítila hlavně hřebířek a kardamon, skořici málo a zázvor skoro ne. Tento čaj je výrazně lepší horký, studený mi nechutnal (ale já obecně nejsem velký milovních kořeněných čajů). 

 
Fruit Raspberry 

Složení: ibišek květ 70 %, pomerančová kůra 10 %, jablko plod 8,9 %, stévie list 4 %, aroma (malina, kyselina citronová) 
 Voda - 100°. Louhování - 5 - 8 min. 1 sáček - 300 - 400 ml čaje 
Čaj má výrazně červený nálev a bohužel skoro vůbec nevoní po malinách.Chuť čaje je díky obsažené stévii trochu nasládlá, ale maliny v ní nijak moc cítit nejsou (ostatně, ony tam ani žádné nejsou - jen jejich aroma)
 


Z této pětky mne rozhodně nejvíc chutnal  čaj Golden Crescent, to je klasický černý čaj jako dělaný pro mne. A i když jsem milovník malin, tak nejmíň mi tentokrát chutnal  Masala Chai. 
Na závěr ještě možná doplním, že čaje, které jsem měla v plechové kazetě, se dají koupit i v klasických papírových krabičkách, kdy vyjdou podstatně levněji. 
 

26 komentářů:

  1. Basilur mám ráda, chutnají mi a mají přepychová balení. Letos jsem na Vánoce kupovala kamarádce jejich čaje v plechové krabičce v podobě knihy, měli ale i čajovou zvonkohru... Radost pohledět a přivonět. A je teda pravda, že na Srí Lance je měli prakticky ve všech obchodech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že balení má Basilur parádní a podle mne i docela vkusné - jak plechovky, tak krabičky. A mají hodně druhů a v různých balení, takže tam se určitě dá vybrat jak na běžné pití, tak i dárek

      Vymazat
  2. Stáňo, čaje od téhle značky jsem doma měla vícekrát, dostala jsem myslím loni hodně podobnou plechovou kazetu. Myslím, že nám chutnaly. Docela mě překvapilo to množství ovocných chutí v jednom pytlíku - jedna by asi stačila, že :o)
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně ten Magic Night přišel taky chuťově trochu překombinovaný. Ale jinak mám tuhle značku ráda, má velký výběr jak co do druhů, tak do balení...
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáni, díky za další čajovou procházku. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, hezký den i tobě a díky za návštěvu :)

      Vymazat
  4. Čajíky mi nic neříkají...ale vždycky jsem je chtěla pít z krásných hrnečků a strašně mě štvalo, že mi ty čaje nechutnají. Tak z hrnečků piju vodu, no :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto značku jsem zaznamenala hlavně díky krásným obalům. Mě nejvíc zaujaly kořeněné příchutě, které ty nemusíš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že já na ty kořeněné čaje moc nejsem, ale tenhle byl kořeněný celkem decentně.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Petro, ona tahle značka nebývá moc k mání v supermarketech, ale spíš v malých obchůdcích (třeba obchody s dárky Horoskope je většinou mívají).

      Vymazat
  7. Značku znám a už jsem i několikrát pila, mám ráda čaje zelené, ale zase nemusím mátu, pokud tento voní méně, možná bych ho prubla:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, Basilur má i pár čistě zelených čajů, takže by sis u něj asi vybrala tak, abys ses nemusela potýkat s matovou příchutí

      Vymazat
  8. Moc pěkný článek, tyhle čaje mám ráda :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, u mne taky patří Basilur k oblíbeným značkám.

      Vymazat
  9. Nějak se mi teď stalo, že se přeorientovávám z ovocných čajů na černý čaj. Takže vybrala bych si. Čaje této značky jsem ještě nepila.
    Hezký sobotní podvečer!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to by pro tebe mohly být dobrou volbou černé ochucené čaje (Basilur jich má poměrně dost).
      Hezký den

      Vymazat
  10. Čaje mám moc ráda a střídám všechny možné druhy. Basilur je zárukou kvality, jen u nás ve městě čajovnu zrušili tak pokud si chci čaje této značky koupit, tak musíme jet do Děčína do prodejny ke Grešíkovi. Tam je mají. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, čaje od Grešíka mám taky ráda, ale ten má většinou ovocné a bylinky. Má tu teď od Grešíka malinový a ten mi přijde lepší než Basilur (ten má zas ale lepší černé a zelené čaje)
      Hezký den

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, Basilur znám, kdysi jsem si občas nějaký koupila v obchodě, kde je měly vystavené v takové dřevěné krabičce a kupovala jsem je po jednom. Měla jsem z tebou ukázaných ten mintový, pak nějaký ovocný a ještě takový se sloníky na obalu. Na oko radost pohledět, jako dárek pro nějakého čajomila určitě super. Já pro sebe si teď kupuju často Loyda, mají zajímavé ovocné kombinaci a v akci stojí jenom dvacku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já Loydy zase nekupuju vůbec, protože jednak nejsem moc na ovocné čaje a hlavně - nejsou v přebalech. Když si kupuju čaj ne kvůli přebalům, tak sáhnu po sypaném černém :)

      Vymazat
  12. Ale zase v té kovové kazetě to může být krásný dárek pro někoho :) Čajíky vypadají zajímavě, o firmě jsem doposud neslyšela. Já už mám čaje od tebe poctivě vypité a chystám se na zkoušení vzorků krémů :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím - v kovové krabičce je to hezký dárek, když člověk kupuje pro sebe na pití,tak asi sáhne po krabičce nebo po sypaném (těch má Basilur taky hodně)

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    tuto značku znám celkem dobře, měla jsem několik různých plechovek a teď jsem dostala k Vánocům další dvě. Z tvé nabídky mě nejvíce zaujaly ty první dva čaje.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Basilur má v těch čajích v plechovkách hodně široký výběr. Já kupuju po krabičkách - vyjde to levněji (už takhle utrácím za čaje hříšné peníze), ale plechovky jsou fajn dárek.
      Hezký večer

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)