úterý 20. dubna 2021

Vladimíra Dvořákova - Rozkládání státu

 Tuhle knížku bych si sama asi nekoupila, ale narazila jsem na ní v knihobudce, kam jsem odnášela knížky, o kterých víme, že už se k nim nebudeme vracet. Na knížku autorky, kterou si pamatuji jako předsedkyni Akreditační komise z doby, kdy stránky novin plnila kauza plzeňských práv, jsem byla zvědavá, takže nakonec jsem v knihobudce pár knížek nechala a jednu si přinesla domů. Je to takový můj ojedinělý úkrok od knížek, které běžně čtu...
 

 
 
Knížka, která se věnuje některým rysům naší politické scény, není zrovna napínavé čtení, od kterého byste ne nemohli odtrhnout.  Navíc je poplatná době svého vzniku - její značná část je věnována kauze plzeňské právnické fakulty a podivným okolnostem, díky kterému někteří představitelé veřejné správy získali své tituly. Dneska už je tato kauza do značné míry pozapomenuta a některé její účastníky nebo detaily si dnešní čtenář těžko vybaví, takže mu některé souvislosti uniknou.  Jinak jsem v knížce ocenila docela trefné ilustrace.


 Nicméně slova "...naše demokracie velmi připomíná slavné Potěmkinovy vesnice. Na povrchu vše vypadá takřka normálně, ale jde jen o virtuálnírealitu, jakousi zkrarikovanou podobu demokracie; máme ústavu, ale tu si každý interpretuje jak chce, protože ji vlastně nikdo nečte a nikdo se jí neřídí..."  , která knihu uvozují, bohužel ale do značné míry platí i dnes.A rovněž  otázky spojené s klientelismem jsou myslím pořád aktuální. Naopak mám trochu pocit, že rozkládání (i rozkrádání) státu stávajcí koronavirová epidemie do určité míry spíš podpořila a   pohled na stávající politickou scénu mne zrovna  optimismem nenaplňuje. Je smutné, že vlastně i po deseti letech je kniha spíše trochu mementem, než jen popisem věcí minulých. 
✦✦✦✧✧

 
 Anotace
Známá česká politoložka hledá odpověď na řadu otázek, které si veřejnost klade – co se v této zemi děje, proč se tomu tak děje a zda existuje nějaké východisko. V sérii krátkých textů pojmenovává nešvary bující ve společnosti, hledá jejich kořeny a podstatu. Podrobně se zabývá politickou kulturou a fungováním státu, do hloubky analyzuje kauzu plzeňských práv a ukazuje možná řešení. Text oživují četné příklady z poslední doby. Knížka je určena širšímu publiku a měla by přispět k posílení kritického myšlení a zvýšení zájmu o věci veřejné.
Vydalo nakl. Universum v r. 2012, ilustrace K. Kloudová
 

24 komentářů:

  1. Stáňo, paní Dvořákovou celkem často poslouchám v podcastech, oceňuji její pregnantní vyjadřování a trefné glosy aktuálního dění.
    Myslím, že obě děti byly na nějaké její přednášce.
    Děkuji za info a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. To je velice zajímavý článek a bohužel je to obraz i dnešní doby. Přeji příjemný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, taky mne dnešní stav společnosti úplně štěstím nenaplňuje. Měj se fajn.

      Vymazat
  3. Přiznám se, že tohle není úplně typ knížky, po které bych šáhla. Politika jde úplně mimo mě, i když v poslední době se o ní skrz c19 zajímám trochu více, ale stejně tomu pořád moc nerozumím :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si ji sama taky nekoupila, ale když na mne jukla v té knihobudce... Prof. Dvořákovou jsem párkrát slyšela komentovat nějakou situaci v televizi, tak jsem po ní sáhla.

      Vymazat
  4. Stáňo, bylo to určitě velice zajímavé čtení. Paní profesorka Dvořáková je velice moudrá žena. A smutná realita dneška - "Máme ústavu, ale tu si každý interpretuje, jak chce.... " Bohužel, je to možná ještě horší, než v roce 2012, kdy kniha vyšla.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, taky mám pocit, že zrovna tahle věta bohužel platí stále (a bohužel i pro některé ústavní činitele, že... :()
      Měj se pěkně

      Vymazat
  5. Poněkud zajímavé čtení. Ovšem politika není nic pro mě, ani v knížkách ani v reálném životě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejsem vyloženě politický člověk, ale zass úplně mimo mne politka nejde.

      Vymazat
  6. Stáňo tak tuhle knížku neznám,ale líbila by se určitě mému tátovi. Ten když k němu jezdím, mě o paní Dvořákové několikrát vypracoval. Má větší přehled o politice než já. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem prof. Dvořákovou teď naposledy viděla na ČT komentovat situaci kolem zrušených částí volebního zákona a její komentář mi přišel zajímavý...

      Vymazat
  7. Knihobudky mám taky ráda! Většinou do nich knihy přináším, ale dost často si nějakou na oplátku odnesu sama domů - naposledy to byl Jirásek a Remarque. Plzeňská kauza už by mi dnes asi též přišla neaktuální, ale je pravda, že gró zůstává (a souhlasím, že bylo koronou jen podpořeno).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď nedávno jednu objevila nedaleko od nás, tak tam v rámci procházek nosím detektivky, co už u nás nikdo podruhé číst nebude. Rozkládání státu byl první úlovek, co jsem si donesla.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    knihu jsem nečetla, ale znám ten název. na kauzu plzeňských práv si moc dobře pamatuji, protože to bylo právě v době, kdy jsem já byla na vysoké (naštěstí ale v Budějovicích na jiném oboru:-). Jinak knihobudky jsou skvělý vynález, taky tam nosím vyřazené knihy.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky jsem byla ráda, že jsem jednu knihobudku objevila kousek od nás.
      Hezký den

      Vymazat
  9. Ani já bych si knihu nejspíš nevybrala - politika není můj šálek kávy, ale i tak to může být docela zajímavé.
    Hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si ji sama taky asi nevybrala (zvlášť ne s odstupem deseti let), ale když jsem na ni náhodně narazila...

      Vymazat
  10. hmm, myslim, ze toto muze byt velmi zajima knizka, skoda jen, jak pises, ze plati na dnesni dobu, lepe receno, ze se zase tak moc nezmenilo. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, taky mi přijde smutné, že v některých problémech se brodíme po kolena i po deseti letech...

      Vymazat
  11. this books seems so interesting:) i would like to read it:) follow:) hope U follow back:)

    OdpovědětVymazat
  12. Zajímavá recenze, nikdy mě nenapadlo si takový typ knihy vyhledat. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)