středa 7. dubna 2021

Agatha Christie - Poslední seance

 V loňském roce uplynulo 130 let od narození královny detektivek Agathy Christie a zároveň  rovných kulatých 100 let od chvíle, kdy vyšel její první detektivní příběh, kterým byla  Záhada zámku Styles. Jednou z knih, která při této příležitosti vyšla, byl i soubor povídek Poslední seance. A protože syn dobře ví, že Agatha Christie patří k mým oblíbeným autorům detektivek, našla jsem tuto knížku pod vánočním stromečkem. I když to vlastně není úplně typický  žánr  této autorky.
 

 
Knížka  obsahuje dvacet spíše kratších  povídek (myslím, že rozsah žádné nepřesáhl 20 stran) , ve kterých hraje roli nadpřirozeno. Některé povídky mají opravdu spíše okultní charakter a nadpřirozeno v nich hraje hlavní roli, jindy je napřirozeno jen zástěrkou, kterou se někdo snaží využít pro zakrytí svých  zločinných záměrů, a  jde tedy o klasickou detektivní povídku. Ostatně tu najdete povídky s oběma autorčinými oblíbenými detektivy - slečnou Marplovou i Herculem Poirotem. 
 

Agatha se mi čte skoro vždycky dobře a jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Vyhovovala mi délka povídek - je to tak akorát na čtení před spaním, kdy tolik nehrozí, že budete číst do hodně pozdních hodin, abyste zjistili jak to dopadlo. Některé povídky už jsem znala (i třeba z televizního zpracování), ale většinu jsem četla poprvé. Některé se mi líbily víc - to byly většinou ty s detektivní zápletkou, jiné méně (přece jen si na okultismus tolik nepotrpím). Jen tedy tvrzení  uvedené v anotaci, podle kterého se po přečtení knihy budeme bát zhasnout,  je opravdu hodně nadnesené. Tohle jsou takové příběhy s tajemnem a duchem viktoriánské Anglie, rozhodně ne žádné horory. 
✦✦✦✦✧


 Anotace
Pro všechny milovníky historek, z nichž na vás sáhne hrůza, děs a strašidelno, vznikl tento soubor dvaceti povídek z pera slavné autorky detektivek a spisovatelky mnoha talentů. Znepokojivé vidiny, přízraky vystupující ze stínů, boží zásahy i okultní dýchánky a muž žijící v těle kočky – buďte si jisti, že po přečtení této kolekce se budete bát zhasnout světlo! Fanoušci Agathy Christie pak jistě ocení zařazení dosud nikdy nevydané Ženy Kénijce.
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2020 
 
 
 

24 komentářů:

  1. Mám hodně knížek od Agáthy, tuto neznám. Z autorů detektivního žánru mám opravdu nejraději ji a miluji slečnu Marplovou a Poirota :-).
    Hezké dny Stáňo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, on je to výbor povídek, který vyšel loni. Ale některé ty povídky jsem znala, takže určtě byly publikované jinde (a minimálně jedna byla i zfilmovaná)
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Hodně jsem toho od Agáty Christie přečetla, ale víc než detektivky se mi líbil její román "Pověz mi, jak žijete" Je to příběh z jejího pobytu a Středním východě. krásně se mi to četlo, protože to není H.Poirot, ale příběh z jejího života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od A. Christie četla její životopis, ten byl taky zajímavý, ale knížku, kterou zmiňuješ, neznám.

      Vymazat
  3. Tento titul od ní neznám, takže opět píšu si !
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Nadpřirozeno a krimi, to je skvělá kombinace! Ráda bych si knížku přečetla, ale teď jsem koukala do katalogu naší knihovny a bohužel u nás není...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se ještě objeví - je to loňská novinka...

      Vymazat
  5. Zrovna tuhle knihu neznám, ale jinak... Právě včera večer běžel Hercul Poirot, nechtěla jsem, ale nakonec jsem u něj seděla až do konce, i když jsem Schůzku se smrtí už viděla...
    Stáňo, děkuji za recenzi a přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, i já jsem se včera koukala (taky neplánovaně).
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale doufám, že se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A. Christie je taková detektivková klasika. Má atmosféru staré Anglie, i když asi ne každému sedne (rozhodně není akční - můj muž třeba u filmového zpracování jejích detektivek odchází, protože ho nebaví)

      Vymazat
  7. Stáni, děkuji za další zajímavou recenzi. Agatha Christie patří k mým oblíbeným autorům a mám od ní několik knih. Po knížce se poohlédnu, jen až to půjde.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, ta by mohla být ještě na knižních pultech - syn mi ji kupoval před Vánoci.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Od Agathy Christie jsem ještě nic nečetla, ale možná by mě ty povídky mohly bavit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povídky jsou fajn, stejně jako její detektivky s Poirotem nebo slečnou Marplovou. Jen nesmíš čekat nic akčního...

      Vymazat
  9. Tak jméno mi je známé poměrně dost. Říkali jsme si o ní na Gymnáziu, ale také ji četla kamarádka a ta hltala jednu za druhou. Já jsem ji nikdy nevyhledávala, ale kdyby mi ji někdo nabídl k půjčení, tak proč ne :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agatha je prostě stará škola detektivky. Určitě nějaká její knížka za vyzkoušení stoji, doporučuji nějakou se slečnou Marplovou nebo s Poirotem a spíš ty napsané mezi válkami.

      Vymazat
  10. Děkuji za tip. 🙂 Kniha mě také zaujala, ale bojím se, aby v ní nebyly povídky, které už jsou v povídkových souborech Hercule Poirot a Slečna Marplová a záhady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu ti ofotit obsah, když mi pošleš mail. Pár povídek se slečnou Marplovou nebo s Poirotem tam je, takže ty asi těch souborech vyšly (nevím - nečetla jsem je)

      Vymazat
  11. Teeeeda, tak tohle by byla u me trefa do cerneho! Hlavne Hercule P. ve filmove tvorbe me oslovil, ale i tohle bych si dala libit. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám filmové zpracování Poirota taky ráda, občas když to opakují v tv, tak kouknu, i když jsem je myslím viděla všechny...

      Vymazat
  12. Ahoj,
    Agathu mám taky moc ráda, na Poirota se docela často dívám v televizi, jsou to takové chytré detektivky. Knihu jsem vůbec neznala, podívám se po ní v knihovně. Díky za tip!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ona ta knížka je hodně nová, vyšla myslím před Vánoci...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)