čtvrtek 3. prosince 2020

Čajové okénko 8

 Dnešní čajové okénko bude takový vánoční, respektive zimní  speciál. Odložila  jsem stranou  několik jiných nových čajů, co se mi tu objevily a vybrala ty, které mají zimní nádech. Tentokrát si tedy na své přijdou zejména milovníci ovocných čajů. A pohybovat se budeme výhradně ve vodách českých firem. 
 


Prvni dva kousky jsou z produkce firmy Apotheke, která zabývá zejména výrobou bylinných a ovocných čajů, léčivých směsí a zdravé výživy. Čaje jsem koupila v rámci nějaké předvánoční akce v Normě, kdy na ně byla sleva, takže stál kolem 40 Kč (běžná cena je asi o desetikorunu vyšší).  V krabičce je 20 sáčků po 2 g. Jeden sáček vyjde na hrnek čaje, do  konvičky je třeba dát  aspoň    dva.
Apotheke - Vánoční kouzlo
Složení: ibišek květ, šípek plod 17%, rakytník plod 15%, skořice kůra 13%, přírodní aroma, zázvor kořen, ostružina list, lékořice kořen, čekanka kořen
Čaj má světlejší, růžovočervenou barvu.  Chuť  není kupodivu  nijak moc nakyslá. Trochu připomíná punč, jinak je taková docela příjemně obecně ovocná, není v ní nijak výrazně ani skořice ani zázvor. 

Apotheke - Sváteční punč 
Složení:  rakytník plod 20%, ibišek květ, šípek plod, ostružina list, přírodní aroma, zázvor kořen, skořice kůra  6%, lékořice kořen, pomerančová kůra 5%, čekanka kořen, hřebíček květ, kardamom
Čaj má červenou barvu a lehoučce  punčově voní. Chuť je mírně nakyslá s nádechem do punčova a je v ní v cítit koření, hlavně hřebíček.

I další kousek je také z produkce české firmy, která se specializuje  hlavně na bylinné a léčivé směsi. Ale do jejího sortimentu patří i řada nejrůznějších ovocných čajů. Já jsem tento jejich čaj koupila v lékárně Benu za 55 Kč, balení obsahuje 20 sáčků po 2 g  a vystačí na hrnek čaje.
Megafyt - Jablečný štrúdl 
Složení: jablko plod, skořicová kůra, list ostružiníku sladkého, květ bílého ibišku, jablečné aroma, dortové aroma
Čaj má žlutý nálev, voní výrazně po pečených jablkách s nádechem skořice - opravdu svou vůní připomíná jablečný závin. Ten nezapře ani v chuti - je jablečno-skořicová.  Myslím, že tohle je dobrá varianty pro ty, co nemají rádi čaje založené především na ibišku.

 
 Výrobcem tohoto čaje je společnost Pangea, která se specializuje obchod s čaji a věnuje se spíše čajům sypaným a čajovému příslušenství. Ale mají v nabídce i adventní čajový kalendář a pár druhů čajů balených do sáčků. Já jsem tento čaj  stejně jako čaje Apotheke koupila vpředvánoční akci v Normě a stál cca 40 Kč (i tady je běžná cena asi  o desetikorunu vyšší). Balení obsahuje 20 sáčků po 2 g, jeden sáček vystačí na hrnek čaj.
Pangea - Vánoční čaj
Složení: Aroma, aronie, čekanka, regulátor kyselosti – kyselina citrónová, ibišek, maliny, skořice
Barva nálevu je jako u většiny ovocných čajů do červena - v tomto případě, taková sytě růžová,  sytě růžová až červená barva. Má příjemnou ovocnou  chuť, ve které je malinko citít skořice (ale opravdu nevýrazně). Je docela nakyslý, takže pokud nemáte rádi čaje s kyselým tónem, tak vás asi moc neosloví, mně to ale nevadí a celkem mi chutnal.

 
Posledním kouskem je dárkové balení čajů s vánočním motivem od firmy Vitto tea. Čaje jsou baleny do pyramidových sáčků, které by měly umožnit, aby se chuť nálevu lépe rozvinula. Většina surovin je z ekologického zemědělství. Balení má dárkový charakter, obsahuje 15 sáčků po 2 g a jako dárek látkovu ozdobičku andílka (která se mi teda moc nelíbí). Sáček vystačí tak tak na  na jeden hrnek čaje. Sběratele potěší, že ač jedna příchuť, tak krabička obsahuje 3 varianty přebalů (Přátelství, Láska, Rodina). Koupila jsem ho v Albertu za necelých 90 Kč.
Vitto tea - Čaj pro šťastné chvíle 
Složení: Ibišek květ, jablko plod, šípek plod, černý bez plod, citronová tráva, pomerančová kůra, aroma, jahoda plod 2%, malina plod 2%
Barva nálevu je v tomto případě světle červená, nijak výrazně nevoní, možná trochu jsou cítit jahody. Chuťově mne čaj moc nenadchl - čekala jsem chuť po malinách a jahodách, ale je spíš taková obecně ovocná, trochu nevýrazná. U čaje v pyramidkách bych čekala lepší chuť - tady ten  poměr cena - výkon zrovna moc neodpovídá.

 
 
Závěrem ještě doplním informaci, že všechny čaje se zalévají vroucí vodou a nechávají se vyluhovat alespoň 5 minut, ale delší doba jim nijak neuškodí. 
Mně z této pětice nejvíc zaujal čaj Jablečný štrúdl od Megafytu,  a to zejména proto, že se od ostatních výrazně odlišoval. Ty ostatní jsou si chuťově dost podobné, nejvíc mi z nich chutnal asi ten Vánoční čaj od Pangey.






33 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    podle tvého popisu mě také nejvíce zaujal ten jablečný štrúdl.Jinak jsem dneska vyrazila po práci do města na nákupy a u nás v DM měli ještě adventní kalendář s jídlem, tak jsem si ho koupila taky. A za to můžeš ty, minule jsi mě nalákala:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že nebudeš litovat. Mně zatím docela vyhovuje - jsou z toho malé svačinky na HO :)
      měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, tvé tématicky naladěné okénko mi připomnělo, že jsem si žádný vánoční čaj nekoupila. Musím to napravit!
    Děkuji za inspiraci a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak šťastnou ruku při výběru.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni,
    děkuju za tato čajová okénka. Já teď žádný speciální nový nemám, ale budu si muset pořídit. Nějaký vánoční. Zaujal mě ten štrůdl a punč, tak budu muset mrknout, jestli ho u nás seženu. :)
    Přeji pěkné adventní dny. Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, ten štrúdl zkus v lékárně (pokud máš v dosahu nějakou Benu, tak se dá objednat na e-shopu a vyzvednout v lékárně). Punč měla Norma.
      Pěkný den

      Vymazat
  4. Stáňo já se vyhýbám čajům, ve kterých je ibišek. Přijde mi moc kyselý a dráždí mi to žaludek. Fakt je, že čaje od Apotheky a Megafytu v minulosti mi chutnaly. Přednost ale dávám černým silným čajům, i když v létě nepohrdnu zeleným, ať je z čehokoli. Zdraví Iwka,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, čaje s ibiškem opravdu každému nevyhovují. Mně nijak moc nevadí, ale já ovocné piju spíš příležitostně. Z toho mého výběru je nejmíň kyselý ten Megafyt, ten by ti myslím na žaludek nevadil.
      Měj se fajn

      Vymazat
    2. Stáňo, děkuji za radu. Zkusím ochutnat. Zdraví Iwka

      Vymazat
  5. Stáni, já sice ovocné čaje nepiju, ale kupuju je pro návštěvy. Ráda jsem si opět prošla čajové okénko. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já vím, že mé okénko tě jako milovnici sypaných černých čajů nadchne těžko :).
      Hezký den

      Vymazat
  6. Čaje miluju, takže super a děkuji za tipy 😊

    OdpovědětVymazat
  7. Asi bych ochutnala klidně všechny. Uvědomila jsem si, že jsem ještě žádný vánoční čaj nekoupila. Trochu mám problém s ibiškem v čajích, tak zvláštně je okyselí. Před léty prodávali u nás v lékarně moc dobrý vánoční čaj, ale pak zmizel, nahradila ho jiná značka a už to není ono.
    Měj hezký víkend, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,jak jsem psala už Iwce - ten Jablečný štrúdl není kyselý skoro vůbec, ten by ti mohl chutnat.

      Vymazat
  8. Tá štrúdľa musí byť dokonalá, mňam! Ja milujem čaje! Predovšetkým v zime ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
  9. Marcela Nordic Passion5. prosince 2020 v 18:19

    Asi takhle, Stáňo, jakmile je to vánoční, dala bych si všechny:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, Vánoce jsou Vánoce, takže potěší i v čaji, co? :D
      Měj se pěkně

      Vymazat
  10. Ja pijem čaje po celý rok ale na Vianoce milujem škoricovo jablkový ale teraz keď kojím tak nemôžem.

    FIRST DAY CHALLENGE: PEPITO

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak z tohoto výběru ten Vittotea - ten je bez skořice...

      Vymazat
  11. Stáni, nejvíc mne zaujal ten jablečný závin, podívám se po něm. A Vánoční čaj má milý obal. Všechny čaje vypadají lákavě a máš je hezky nafocené.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, Jablečný štrúdl je opravdu chuťově zajímavý, za vyzkoušení myslím stojí.
      Měj se krásně

      Vymazat
  12. To je krásný vánoční výběr. Ale přiznám se; že moc nemám tyhle čaje v oblibě; protože jsou na mě příliš navoněné.
    Krásný adventní den:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já si na kořeněné čaje taky extra moc nepotrpím, ale sběratelská vášeň je sběratelská vášeň (a tyhle mi pomáhá odpíjet máma :D)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  13. Ten od Pangey jsem zkoušela jako jediný, to už je taková vánoční klasika. Apotheke zaujaly spíše přebaly než popisem chuti, Vitto bych asi i zkusila - přebaly jsou fakt povedené. Škoda, že ovocné směsi moc neumím ocenit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, já na ovocné čaje taky moc nejsem, ale kvůli přebalům jsem koupila. U nás pije ovocné čaje hlavně manžel (na studeno) a některé posouvám (už bez přebalů mámě, která je naopak docela ráda)

      Vymazat
  14. Děkuju za tipy, chtěla jsem si koupit nějaký vánoční čaj, ale bohužel v klasickém supermarketu jsem žádný nenašla, tak teď už aspoň vím, které značky hledat :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, tak doufám, že nějaký zimní nebo vánoční čaj, co ti bude chutnat, seženeš.

      Vymazat
  15. Miluji vánoční čaje, akorát ten ibišek nutně mít nemusím, i když ho přežiji. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona většina ovocných čajů ibišek obsahuje, ale nesmí ho tam být moc - to pak zabije všechny ostatní chutě.

      Vymazat
  16. Nejvíce mě dle tvého popisu zaujal ten Jablečný štrúdl, nejspíš ho vyzkouším, děkuji za tip. :) Mám ráda jablka, mám ráda štrúdl i čaj, takže bude zajímavé to zkombinovat. Ibišek v čaji mi obvykle vadí, proto se mu snažím vyhýbat, problém je, že ho obsahuje většina ovocných čajů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten Jablečný štrůdl není špatný. Ale máš pravdu, že většina ovocných čajů je na ibišku založená. Teď testuji nějaké litevské a tam bych řekla, že ibišku není tolik, i když zcela bez něj taky nejsou. A bez ibišku je myslím od Pickwicku příchuť Tropical with passion fruit. V nějakém Čajovém okénku bude i fotka a popis-
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)