čtvrtek 16. května 2019

Tachov a rozhledna Vysoká

Tachov je západočeské město ležící na řece Mži kousek od německých hranic. Z chaty u Stříbra to tam není daleko, ale já jsem tam ještě nikdy nebyla. Takže jeden z dovolenkových dnů, které jsme minulý víkend trávili na chatě, jsme odložili aspoň na půl dne nářadí, sekačku a hrábě i kbelík a hadr a vypravili se tam na krátký výlet. 
Takže, pokud  jste v Tachově ještě nebyli, zvu vás na krátkou procházku městem


Gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie pocházející z polivny 14. století
 


Opevnění Tachova  bylo vybudováno na přelomu 13. a 14. století. Velká část hradeb se dochovala až do dneška a tachovské opevnění tak  patří mezi jedno z nejzachovalejších u nás.

 





Tachovský zámek byl přestavěn z původního středověkého hradu. Konečnou klasicistní podobu mu dali Windischgrätzové v 19. století. Po druhé světové válce došlo k jeho chátrání a v šedesátých letech minilého století mu dokonce hrozila demolice. K té naštěstí nedošlo a po rekonstrukci je zde zpřístupně prohlídkový okruh a expozice o historii Tachova (my jsme do zámku nakonec nešli - trochu nás tlačil čas a navíc manžel na zámecké prohlídky moc není)






Z centra  Tachova jsme pak popojeli  na jeho okraj, odkud jsme si vyšlápli vrch Vysoká (564 m.n.m.), kde vstojí poměrně nová rozhledna. Tvoří ji ocelový stožár, kolem kterého se obtáčí schodiště se 144 schody vedoucími na zastřešenou vyhlídkovou plošinu. Rozhledna je v sezóně (duben až říjen) volně přístupná od 8 do 22 hodin. 




 


Pokud byste se na rozhlednu někdy chtěli vypravit, doporučuji auto nechat spíš už v Tachově na náměstí (až k rozhledně je to odtud zhruba  2 km). K rozhledně sice vede silnička, ale je na ní asi kilometr před rozhlednou zakázaný vjezd a není tam žádné parkoviště. My jsme tam byli ve všední den odpoledne, takže se nám povedlo auto "upíchnout" u silnice před zákazem vjezdu, ale o víkendu může být s parkováním problém.

19 komentářů:

  1. Marně přemýšlím, jestli jsem v Tachově kdy byla... Možná s rodiči. Kdysi.
    Stáňo, děkuji za prohlídku městem.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, on je Tachov tak trochu na konci republiky :-).

      Vymazat
  2. Pěkný výlet jste měli a já děkuji za fotky,protože v tomto městě jsem nikdy nebyla.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, přišlo mi, že se město snaží rozvíjet se trochu do krásy, i když ještě jsou tam vidět pozůstatky minulého režimu (kdy bylo hrází socialismu) i divokých devadesátek (kdy se tam každý snažil narýžovat na otevření hranic). Pár fotek jsem ani nezveřejnila, protože třeba hezký dům na náměstí byl "vylepšen" reklamními cedulemi a nápisy "sale" (v přízemí byl takový ten obchod typu "hadry a krámy")

      Vymazat
  3. Stáni, další město, kde jsem ještě nebyla. Moc díky za reportáž a fotky. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo. Ono je v Česku tolik hezkým míst a měst, že je člověk nemůže asi stihnout projít všechna, asi ani všechna, která by chtěl. Tak i se ráda toulám s jinými blogerkami.

      Vymazat
  4. Taky jsem měla doma fešáka, který se nechtěl dívat na brnění :-), myslím, že mnoho mužů to má podobně.
    Domnívám se, že jsem tuším v šesté třídě, byla zde na škole v přírodě, ale ta optika se výrazně změnila. Dnešním okem zaměřeno, krásně si žijeme a když do toho vysvitne slunce, kouzelné.

    OdpovědětVymazat
  5. V Tachově jsem byla jednou jako malá holka, máme tam vzdálenou rodinu. pro mě, vesnickou holku, to bylo velkoměsto, ve kterém jsem byla poprvé v cirkuse :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, koukám, že jsem vyvolala fotkami dávné vzpomínky :-)

      Vymazat
  6. Stáni, v Tachově jsem byla nedávno a Tobě děkuji za jiný pohled na město. Já došla jen na zámek a kousek kolem hradeb. Na víc mi nezbyl čas, takže jsem se ráda podívala i na rozhlednu.
    Přeji Ti krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, vím, že jsi v Tachově byla a těší mne, že jsem ti mohla ukázat něco, co ty jsi nestihla.

      Vymazat
  7. Ahojky,
    v Tachově jsem nikdy nebyla, ale z tvých fotek mě město dost zaujalo a už jsem o něm říkala našim, že ho musíme přidat do našich cestovních plánů:-) Nejvíce mě zaujal klasicistní zámek, tam se určitě musím mrknout. Já chodím ráda i na prohlídky, hlavně interiéry mě zajímají.
    Hanka z www.ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já interiéry zámků prohlížím taky docela ráda, ale manžel ty prohlídky moc v oblibě nemá. Takže jdeme na kompromis - někdy prohlídka ano, někdy ne. Tady nás trochu tlačil čas, tak jsme dali přednost rozhledně:-)

      Vymazat
  8. Koukam, Stano, ze v Tachove je opravdu hodne k videni. To opevneni je nadherny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, to opevnění se mi taky moc líbilo a litovala jsem, že nebyl otevřený přístup na jednu z těch hradbeních věží. A rozhledna je taky moc pěkná.

      Vymazat
  9. Stáni moc děkuji za užasnou procházku.. Tachov je pro mne velká neznámá a opravdu stojí si tam zajet.
    měj se moc krásně.Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, nejen Tachov, ale i o kolem jsou další místa (klášter v Kladrubech, Stříbro, Svojšín), která sice nepatří mezi známé turistické aktrakce, ale jsou pěkná. Ono v Čechách (i na Moravě ;-)) je spousta hezkých míst.

      Vymazat
  10. O Tachově slyším poprvé. Přece jenom je od nás celkem kus :) Ale město má zajímavé historické pamatáky a ta nová rozhledna vypadá moc hezky. Určitě z ní byl hezký výhled :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak jasně - od vás je to skoro přes celou republiku. Já severomoravská města taky zrovna moc neznám (a to jsem rozená Ostravačka - jenže jsem se odtud odstěhovala v 6 letech - dřív než jsem v kraji zapustila kořeny)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)