sobota 29. prosince 2018

Zbiroh

Na výlet na Zbiroh jsme se vypravili jednu pošmournou sobotu na konci listopadu (takže tenhle článek je trochu  takový restík). Vybrali jsme si ho proto, že není moc daleko od Prahy a  narozdíl od řady jiných historických objektů je otevřený i mimo hlavní turistickou sezónu, takže se hodil jako cíl výletu pro případ deště (který nás skutečně taky nakonec dostihl).



Na místě dnešního zámku byl už ve  12. století založen románsko-gotiký hrad, který byl postupně vlastnictvím řady šlechtických rodů  a také tří císařů (Karla IV, Zikmunda Lucemburského a Rudolfa II). O jeho přestavbu na rozsáhlý novorenesanční zámek se zasloužil podnikatel baron Strousberg.  Ve 20. století byl  zámek díky své poloze na buližníkové skále, která dobře odráží radiové vlny, využíván vojensky - nejprve zde byl štáb SS, pak ho využívala Československá lidová armáda. Nyní zámek patří společnosti podnikající v gastronomii a část jeho prostor byla adaptována na hotel.




V zimní sezóně zámek nabízí pouze zámecký prohlídkový okruh, kde je k vidění expozice o historii hradu,  zednářský salónek,  velký sál, kde A. Mucha maloval svou Slovanskou epopej i Secesní salonek (ten se mi líbil nejvíc). V průběhu prohlídkového okruhu se bohužel nesmí fotit, takže vám mohu nabídnout jen pár fotek exteriéru a haly zámku (a ještě ne moc vyvedených, protože jsem si nechala doma foťák a fotila jsem jen mobilem) .







Pár praktických informací - zaparkovat se dá téměř pod hradem, otevřeno je od 10 do 17 hodin a vstupné na zámecký okruh je 150 Kč. A pokud vás nezaujme nabídka Zámecké krčmy (nás nenadchl ani výběr ani ceny) na jídlo je možné se stavit na náměstí, kde je Bistro a Pizzerie La Fontana (tu jsme využili my a byli jsme celkem spokojení).


15 komentářů:

  1. Stáni, tak tam jsem taky nebyla :-) Díky za hezkou reportáž. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo. My odbočku směr Zbiroh vídáme pravidelně cestou po D5, tak jsme se tam konečně koukli...

      Vymazat
  2. Je to pár let, co jsme se tam zastavili. Stavební práce a úpravy byly v plném proudu, na nádvoří i v zahradě byl celkem binec. Řekli jsme si, že Zbiroh dostane ještě jednu šanci :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, zámek je pěkně opravený, jak park, to nevím - bylo dost hnusně, tak jsme procházku vzdali.

      Vymazat
  3. Krásné místo a moc hezky zachycená atmosféra. Přeji hezký zbytek roku. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky za návštěvu a hezky konec roku i tobě.

      Vymazat
  4. Stáni!!
    Moc hezký restík!! Je dobře, žes nám jej ukázala!!
    Na Zbirohu jsem nebyla a když je tak hezky opravený- stálo by to za návštěvu!!
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, za návštěvu zámek myslím stojí, aspoň mně se tam líbilo.

      Vymazat
  5. Nebyla jsem tam. Vypadá to moc dobře, takové upravené. Takže díky za fotky i doprovodné slovo.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zámek je pěkný, jen jsem litovala, že v zimní sezóně není otevřený hradní okruh, který vede nejstaršími prostorami.

      Vymazat
  6. Tam už jsem nebyla mnoho let. Ale zase bych si to zopakovala. Díky za připomenutí :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, my právě odbočku na Zbiroh vídáváme po cestě směr Plzeň a Stříbro, tak jsem ho vybrala a manžel výjimečně kývl (on na zámecké interiéry moc není ;-))

      Vymazat
  7. Ahoj,
    asi hodně záleží na průvodci. Jinak si myslím, že jste s tím jídlem udělali jen dobře. Taky jsem měla problém s výběrem a následky byly pak nemilé. Dokonce jsem musela zrušit oslavu svátku, jak mi bylo blbě a zvracela jsem celý zbytek dne a noc. Chtěla bych ale vidět ještě tu expozici věnovanou Muchovi, tak se možná vrátím.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my byli na prohlídce sami tři (byla jsem tam s manželem a s mojí mámou), takže to bylo takové komorní :-). A ta pizzérie byla takový dobrý průměr - žádná extra gastronomie, ale slušné jídlo a odpovídající ceny

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)