čtvrtek 27. prosince 2018

Třebíč křesťanská

 Třebíč je město, kde se historicky snoubily dvě kultury - křesťanská a židovská.  Památky těchto dvou kultur byly vyhlášeny památkami UNESCO.  Památky a dnešní atmosféru židovské čtvrti jsem se vám snažila trochu přiblížit v minulém článku (tady). Ten dnešní, už poslední,  vás zavede do baziliky sv. Prokopa, která je rovněž památkou UNESCO, a do areálu třebíčského zámku.


Bazilika sv. Prokopa je románsko-gotický kostel, který byl vybudován při benediktinském klášteře. Klášter byl založen už na počátku 12. století a jeho kostel byl původně zavěcen Nanebevzetí Panny Marie. Ve 13. století v době rozkvětu kláštera byl kostel přestavěn na baziliku, která se zachovala dodnes i přesto, že její osud nebyl úplně jednoduchý. Na konci 15. století  při dobytí Třebíče uherskými vojsky bazilika vyhořela (poškozena byla zejména klenba hlavní lodi). Klášter i s bazilikou se potom ocitl ve světských rukou a  bazilika byla využívána jako pivovar a jako konírna. Do původního stavu ji uvedli až Valdštejnové na přelomu 17. a 18. století.  Naštěstí - protože bazilika je nádherná stavba, která má svou atmosféru, kterou se mi snad povedlo na fotkách zachytit.
Posuďte sami





 
 



K bazilice přiléhá zámek,  který vznikl v 16. století přestavbou areálu bývalého kláštera.
 


 

 A ještě praktická informace  - prohlídky baziliky s průvodcem se konají každou hodinu (v létě je poslední v 17 hod., v zimě v 16 hod.) a vstupné je 80 Kč pro dospělého. Jak je to s parkováním, si nevybavuji - my od penzionu došli pěšky. A dort a čaj, resp. grog jsme si dali v kavárně Za pecí, která je hned pod zámkem a je příjemně útulná.

Na zbytek Třebíče už nám nezbylo moc času - jen jsme se prošli po břehu Jihlavy, nahlédli na náměstí a koukli na město z parku nad Židovskou čtvrtí.


 A tímto  pohledem  na pocukrovanou baziliku jsme se s Třebíčí loučili. 
Pěkný prodloužený víkend to byl.







22 komentářů:

  1. Stáni, díky, ráda jsem se zase vrátila. Tohle místo je skvost...

    OdpovědětVymazat
  2. Stáni, díky za reportáž. Vůbec jsem nevěděla, že město je tak krásné. Hezký pátek a ať ti to v práci rychle uteče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Třebíč předčila mé očekávání - moc se nám tam líbilo.

      Vymazat
  3. Krásný článek, v Třebíči už jsem byla, město je to krásné, ale už je tomu hodně let od mé návštěvy.

    OdpovědětVymazat
  4. Stano, hezke misto jste si vybrali pro sve cesty. Ja tam asi nikdy nebyla, takze pripisuji na pomyslny seznam mist k videni. Hezky zaver roku. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, taky mám takový pomyslný seznam míst, co bych ráda viděla :-). Ale kdyby vás cesty někdy vedly tím směrem, tak Třebíč nevynechte. Stojí za vidění (a na ubytování doporučuji toho Koucoura - tobě by se tam určitě líbílo)

      Vymazat
  5. Stáňo!!
    To je krásná reportáž!! Ta bazilika je nádherná, skvostná, jak zvenku tak uvnitř...
    Moc hezky jsi to pro nás nafotila. A ten závěr- jak je pocukrovaná!! aach!!
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, bazilika je fakt skvostná, jeden z nejhezčích kostelů, kde jsem byla. A na prohlídce jsme byli jen sami s manželem, tak jsme si ji fakt užili.

      Vymazat
  6. Krásný výlet, Veverko. Mám Třebíč za bukem a já ostuda jsem tam byla jen kdysi a na skok. Musím to napravit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, Třebíč stojí za výlet - my si tam ten prodloužený víkend fakt užili.

      Vymazat
  7. Ahoj,
    tímto článkem jsi mi opravdu udělala radost, jelikož se do Třebíče chystám v létě. Město vypadá na tvých fotkách opravdu zajímavě a lákavě, už se moc těším:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, myslím, že se ti v Třebíči bude líbit, je tam na co koukat (a to už jsme třeba nestihli zámek)

      Vymazat
  8. Stáni, my v Třebíči zvládli jen Židovské město. Víc ne, byli jsme tam jen na jedno odpoledne. Díky za tip, až pojedeme příště, určitě tvá místa nevynecháme :)
    Měj prima dny. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, pokud zase pojedete přes Třebíč, tak bazilika určitě stojí za vidění - je nádherná.

      Vymazat
  9. Mě to bylo hned divné, že si bazilice nic nepsala, ona prostě nelze minout... Její impozantnost mě bude vždycky fascinovat a udivovat.
    Přeji příjemnou sobotu, Stáňo! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já neměla pořád čas vybrat a upravit fotky k článku. A nechtěla jsem to odfláknout, protože bazilika by si to nezasloužila. Je fakt nádherná, majestátní... Tak na ní došlo se zpožděním.

      Vymazat
  10. Kolem toho malovaného, rohového domu jsem tři roky chodila ze školy na náměstí. A věřila bys, že za celé ty tři roky jsem v bazilice byla jednou? No jo, mládí......
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, to znám - já třeba chodím kolem Mostecké věže (ne denně, ale opravdu často) a nahoře jsem byla asi před 35 lety ;-) a od té doby ne.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)